Teafőzés helyett főzz teával – levest, húst és kekszet is ízesíthet

A konyhánk alapanyagaira gyakran elég egysíkúan tekintünk: aminek megvan a maga egyértelmű felhasználási módja, azt nem nagyon használjuk azon kívül. Például a tea is ilyen: persze nagyon kellemes egy bögre italként, de egyikőnknek sem jutna eszébe főzni vele. Ez pedig nagy kár.

Teát főzni és teával főzni két teljesen különböző dolog. Az első folyamat eredménye egy forró bögre ital, amit egy szelet süteménnyel vagy pár keksszel kortyolgathatunk uzsonnára vagy reggelire. Na de a második: nemcsak egy újabb izgalmas és formabontó konyhai technika, hanem az ízeknek egy teljesen új világa. Ha elsajátítjuk, fantasztikus, teával ízesített tésztaételeket, sült húsokat és kekszeket is alkothatunk.

Teafőzés helyett főzz teával – levest, húst és kekszet is ízesíthet

Kekszek

Ha már egyszer úgyis iszunk egy bögre teát a süteményeink mellé, miért ne tehetnénk egy keveset ezekből az ízekből magába a tésztába is? A jó hír, hogy tehetünk: mégpedig a következő, nagyon egyszerű módon.

Őröljük porrá a tealeveleket vagy a teafilterek tartalmát, hogy ne legyenek zavaró szálak, darabok a masszában.

A teaport keverjük el a száraz hozzávalókkal, így tegyük a sütemények részévé. Használjunk aromás fekete vagy zöld teákat, de akár rooibos vagy gyógynövényteával is ízesíthetünk.

Ízesített tejtermékek

Ahhoz, hogy még több ételbe vihessünk teaízt, sajátítsuk el a tejtermékek ízesítését. Ez egy végtelenül egyszerű procedúra: a tealeveleket tegyük a tejbe vagy tejszínbe, közepes lángon forraljuk fel, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Szűrjük le a folyadékból a leveleket, és használjuk olyan ételekben, amiknek szeretnénk némi teás ízt adni. Főzhetünk belőle krémlevest, besamel szószt, főzeléket, de édes fogásokba is kerülhet: teás tejszínhab a piskótákra, tea aromájú puding a tortába, a határ a csillagos ég.

Serpenyős zöldség

A stir-fry ételek, azaz a pirított, fűszeres, serpenyős, zöldségekből és húsból álló egytálak, az ázsiai konyha nagy kincsei. Szinte teljesen a saját kedvünk szerint alakíthatjuk őket, és ez nemcsak a zöldségek és a hús cserélgetésére, de a fűszerezésre is vonatkozik.

A fokhagyma-gyömbér-chili megszokott hármasát bátran kiegészíthetjük egy erőteljesen aromás kínai teával. Az elején adjuk hozzá, a többi fűszerrel együtt, hogy alaposan át tudja adni a benne lévő erőt.

Száraz pác

Amikor húsokhoz készítünk száraz pácot, a só, cukor, fűszerek és fokhagyma egy erős kiindulási alapot képeznek. Ha ezzel bedörzsölünk egy csirkemell filét vagy sertéskarajt, az ízek teljesen átjárják majd a kisült húst, minden falatban kapunk a szárazpác ízeiből.

Ehhez a dinamikus ízkavalkádhoz is adhatunk a teából, a karakteresebb fajták elképesztő dimenziókat képesek megnyitni a sült húsban (feltétlenül próbáljuk ki a füstösebb fajtákat).

Tésztaétel

A házilag gyúrt tésztába is keverhetünk egy kevés teaport: például a zöld színű matcha teljesen elvarázsol egy szimpla spagettit. A szószban is helyére találhat: a fentebb említett tejszínízesítés technikájával belecsempészhetjük a mártásba is a teát.

Fűszervaj

A zöldfűszerekhez hasonlóan tealeveleket is keverhetünk a vajba, ezzel egy teljesen másvilági fűszervajat hozhatunk létre. Egészben márványos kinézetet adhatunk a vajnak, porrá őrölve pedig teljesen megváltoztathatjuk a színét. Kenjük kenyérre vagy használjuk húsokhoz, főtt ételekhez is.

Alaplé helyett

Egy nagy adag teával kiválthatjuk az alaplevet is: mivel ugyanúgy egy ízgazdag folyadékról van szó, főzhetünk vele tésztát, gabonaköreteket, de levesek vagy főzelékek, raguk alapja is lehet.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Különleges ételek és ötletek a konyhában:

Címlapról ajánljuk