Csirkés Alfredo – Az olasz házi tészta, amit némafilmszínészek vittek Hollywoodba

Vannak bizonyos ételek, amelyek mögött több évtizednyi elképesztő történelem rejlik. A csirkés Alfredo tészta esetében sincs ez másképp: ennek az ínycsiklandó ételnek több titka van, mint sejtenénk. Fedjük fel őket közösen!

A csirkés Alfredo tészta körül elég nagy kavarodás van, a gasztronómiai világ egyik mostohagyereke ez az étel. Mármint olyan szempontból, hogy sokan az olasz konyha egyik alapjának hiszik, miközben csupán néhány laza szál köti a fogást az olasz csizmához. A szövevényes történetben szerepel egy olasz szakács és a terhes felesége, Hollywood legnagyobb némafilmszínész párosa, néhány gravírozott aranyevőeszköz és még sok más izgalmas fordulat. Lássuk, mit tud a csirkés Alfredo!

A csirkés Alfredo receptjét itt találod! | recept és fotó: Hering András

Tésztaétel, csirke nélkül

Nos, a legenda szerint élt egyszer a 20. század elején egy Alfredo di Lelio nevű római szakács. Azaz nem legenda volt ez, Alfredo egy valós személy volt, akinek kis étterme egyik napról a másikra világhírre tett szert. Ebben pedig kulcsszerepet játszott a felesége.

Ugyanis Alfredo terhes feleségének készítette azt a tésztaételt, amit ma a világ nagy részén fettuccine Alfredo néven ismernek.

A parmezános-vajas szósszal gazdagított szélesmetélt valószínűleg nagyon kedvére lehetett Alfredo feleségének, ugyanis az étel felkerült az étterem étlapjára is.

Az út Amerikába

Egészen eddig az Alfredo tészta története nem túl különleges, hiszen az olaszoknál több száz olyan regionális tésztaétel és házi recept létezik, amit a nagyközönség nem ismer. A világhírhez szükség volt néhány világhíres emberre, jelen esetben két hollywoodi némafilmszínészre.

Douglas Fairbanks és Mary Pickford az 1920-as évek sztárházaspárjaként az egész világon ismertek voltak. Nászútjuk pedig hogy, hogy nem épp Rómába vitte őket, ahol sorsszerű módon egyik este Alfredo éttermébe tértek be vacsorázni.

A fettuccine Alfredo pedig annyira megízlett nekik, hogy receptjét el akarták kérni a szakácstól. Ezen a ponton két verzióra bomlik a történet. Egyesek szerint ugyanis a házaspár megkapta a receptet, amit magukkal vittek Amerikába, majd hálájukat egy gravírozott aranyvillával és –kanállal fejezték ki Alfredo felé.

Egy másik forgatókönyv is ismert, amelyben Alfredo elsőre nem akarta elárulni a titkos receptet, azonban miután a színészpáros másnap visszatért – a gravírozott aranyevőeszközökkel – a szakács mégis megosztotta velük a tészta elkészítésének módját.

A csirkés Alfredo receptjét itt találod! | recept és fotó: Hering András

De hogy jön ide a csirkehús?

A lényeg, hogy a fettuccine Alfredo Fairbanksék bőrőndjében eljutott Amerikába, és így bekerült a világgasztronómia legismertebb tésztái közé. A házaspár kedvenc hollywoodi éttermében is gyakran felszolgálták, így többek között olyan hírességek is kóstolták, mint Greta Garbo, Rudolph Valentino, Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Elizabeth Taylor, Jimmy Stewart, Marilyn Monroe, F. Scott Fitzgerald, William Faulkner és Raymond Chandler.

Alfredo római étterme is a reflektorfénybe került az események következtében: a Római vakáció forgatása alatt például Audrey Hepburn és Gregory Peck is betértek hozzá. Tony Curtis elvileg annyira jóban lett a tulajdonosokkal (miután Alfredo már átadta a stafétát), hogy tréfából rendszeresen beállt a pincérek közé felszolgálni.

A nagy kérdés azonban sajnos megválaszolatlan marad: hogyan került csirke Alfredo hőn szeretett tésztájára? Nos, annyiban biztosak lehetünk, hogy a dolog nem Olaszországban, hanem Amerikában, a gasztronómia legnagyobb olvasztótégelyében történt.

Hogy miért, az mára már teljesen mindegy, a lényeg, hogy egy igazán laktató finomság született, amit most mi is kipróbálhatunk. Következzen a recept!

Készítsd el te is a csirkés Alfredo tésztát!

Hozzávalók: 25 dkg tagliatelle (vagy fettuccine, linguine), 500 g csirkemellfilé, 300 ml habtejszín (nem édes, 30%-os), 70 g parmezán sajt, 1 ek olívaolaj, 3 ek vaj, 5 gerezd fokhagyma, só ízlés szerint, 1 tk bors, szerecsendió ízlés szerint, 0.3 tk füstölt pirospaprika, 1 csokor petrezselyem

A csirkés Alfredo receptjét itt találod! | recept és fotó: Hering András

Elkészítés

A tésztát főzzük al dentere, és tegyünk félre egy pohárral a főzővízből. A leszűrt tésztát keverjük el egy kanál olívaolajjal, hogy ne ragadjon össze.

A csirkemellfilét vízszintesen vágjuk félbe, hogy két vékonyabb szeletet kapjunk. Fűszerezzük meg a só, bors és fűszerpaprika keverékével, mindkét oldalon.

Melegítsük elő a serpenyőnket, majd olvasszuk fel benne a vaj és az olaj keverékét. Amikor elég forró (kis buborékok képződnek benne), beletehetjük a csirkeszeleteket.

Süssük a húst mindkét oldalon aranybarnára és ropogósra, és ha elkészült, tegyük egy fóliával letakart tálba, hogy az összeállításig ne hűljön ki.

Ne mossuk el a serpenyőt, ugyanis szükségünk lesz a csirkéből kisült zsírra és az ízes darabokra a szószhoz.

Olvasszunk vajat a serpenyőben, majd fonnyasszuk meg rajta a fokhagymát. Ezután öntsük bele a tejszínt, és közepes lángon főzzük pár percig, hogy végbemenjen az emulzió.

Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük szerecsendióval, majd kis adagokban forgassuk bele a finoman lereszelt parmezánt. Ne egyszerre borítsuk bele az összes sajtot, mert csomós lesz a mártás.

Szintén adagonként keverjük bele a tésztát, hogy minden szálat alaposan bevonjon a szósz. A félretett főzővízzel lazíthatunk a tésztán, ha szükséges. Keverjük bele a petrezselymet is.

Tálaljuk a tésztát, és helyezzük rá a szeletekre vágott sült csirkét. Szórjuk meg még több petrezselyemmel és parmezánnal. Jó étvágyat!

A csirkés Alfredo receptjét itt találod! | recept és fotó: Hering András

Forrásunk volt.

A csirkés Alfredo teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezeket a recepteket is érdemes kipróbálnod:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?