Jobb, ha nem csapvízből főzöd a teát

Bár sokan azt vallják, hogy nyugodtan főzhetjük csapvízzel a teát, a szakértők mégsem javasolják. Hogy miért?

Talán neked is újdonság, hogy a világ legnagyobb mennyiségben fogyasztott italainak listáján a tea az előkelő második helyet foglalja el. Ezt a meleg italt csak és kizárólag a víz előzi meg. Ha azonban csapvízből főzzük a teát, a víz fertőtlenítéséhez használt klór reakcióba léphet a tea alkotóelemeivel, és úgynevezett fertőtlenítési melléktermékek (DBP-k) keletkezhetnek.

Egy új kutatás több tucatnyi DBP-t mért különféle teákban, ez az anyag pedig káros hatással lehet a szervezetünkre. A tanulmány az Amerikai Kémiai Társaság (American Chemical Society) környezetvédelmi folyóiratában jelent meg, és a Newswise tudományos portál szemlézte.

Ezért ne főzz csapvízből teát

Az előny lehet hátrány is

Nagyon fontos, hogy az ivóvizet mindenképpen fertőtlenítsük, hogy elkerüljük az ilyen úton terjedő járványok megelőzését. Sajnos a folyamat elkerülhetetlen velejárója a fertőtlenítési melléktermékek képződése.

A tealevelekből a forró víz körülbelül 500 alkotóelemet old ki, ezek közé tartoznak a polifenolok, az aminosavak, a koffein és egyéb hatóanyagok. Természetesen minél több tud kioldódni ezekből, annál zamatosabb lesz a teánk íze.

Ha azonban csapvízből készítjük a meleg italunkat, akkor a teában megtalálható anyagok reakcióba lépnek a klórmaradványokkal, és olyan DBP-k keletkeznek, amelyek némelyike daganatos betegségek kialakulásához is vezethet.

Hogyan kerülhetjük el?

Egyelőre nincs megszabva, mennyi a maximális határérték a DBP-bevitelre, és egy átlagembernek napi 18-55 csészényi teát meg kellene innia ahhoz, hogy az amerikai környezetvédelmi hivatal (U.S. Environmental Protection Agency) által szabott limitet meghaladjuk. Ettől függetlenül érdemes lehet szénsavmentes ásványvízből főzni a teát, ha már tiszta forrásvíz nem feltétlen áll rendelkezésünkre.

Forrásunk volt.


Még több tea:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek