Tökéletes házi tészta 7 lépésben, amivel te is olasz nagymama lehetsz

Házi tésztát készíteni ugyan luxusnak tűnhet, pedig egyáltalán nem az. Persze időigényesebb feladat, ezért, ha már egyszer belekezdünk, csináljuk profi módon. Most a leggyakrabban előforduló hibákat és azok elkerülését ismerhetjük meg.

A házi készítésű tészta manapság egy olyan elegáns dolognak számít, amit maximum étteremben rendel magának az ember. Érdekes dolog ez, hiszen Olaszországban évszázadokon keresztül a szegényebbek étele volt, mert nem jutottak minden nap húshoz. Éppen ezért a receptje szinte nevetségesen egyszerű, két hozzávalója valószínűleg minden konyhában folyamatosan megtalálható. A házi készítésű tészta nehézsége nem is ebben rejlik, hanem a technikában.

Tökéletes házi tészta 7 lépésben, amivel te is olasz nagymama lehetsz

Miben más a friss tészta?

A bolti szárazzal ellentétben, a saját magunk készítette tészta sokkal kényesebben viselkedik. Szerencsére ezt a törődésigényt meg is hálálja ízben: amikor először kóstolunk házi tésztát, soha többé nem akarunk majd visszatérni a zacskós verzióhoz, ez garantált.

A házi tészta készítésének legfontosabb lépései

A lent leírt folyamat bármilyen, tojásból és lisztből gyúrt, töltelék nélküli tésztafélére igaz.

1. Keverjük fokozatosan

A liszt közepében kialakított mélyedésbe üssük a tojásokat. Egy villával óvatosan kezdjük el belekeverni a lisztet. Apránként haladjunk, különben csomós lesz a tészta.

Nem szabad az egészet süteménytészta módjára egyben összekeverni.

Tipp: Tegyük a lisztet egy mélytányérba, így nem kell aggódnunk amiatt, hogy a tojás szétfolyik a konyhapulton.

2. Gyúrjuk elég ideig

Miután szépen elkevertük a tojással, az így kapott darabos masszát egységes, sima felületű tésztává kell dolgoznunk. Így alakul ki benne ugyanis a glutén, ettől lesz erős a tészta, ami lehetővé teszi, hogy egészen vékonyra nyújtsuk.

Tipp: Minimum 10 percig gyúrjuk a tésztát, és ha ragadna, nyugodtan adjunk hozzá még lisztet.

3. Pihentessük

A következő elengedhetetlen lépés a tészta pihentetése. A hosszú gyúrás alatt érezhetjük, hogy egyre nehezebben dolgozható a tészta. Ez jó jel, ugyanis ekkor a glutén kellően megerősödött benne.

Azonban ahhoz, hogy ki tudjuk nyújtani, ezeknek a gluténszálaknak el kell engedniük magukat.

Tipp: Legalább fél óráig pihentessük a tésztát. Mindenképpen takarjuk le egy tállal, hogy ne száradjon ki. Közben elkészíthetjük a szószt.

4. Nyújtsuk vékonyra

Az olaszok azt mondják, hogy a jó tészta olyan vékony, hogy rajta keresztül el lehet olvasni egy szerelmeslevelet. És igazuk is van, hiszen a vastagon hagyott tészta megfőzve igen kellemetlen élményt nyújt.

Tipp: Mindig tartsuk belisztezve a deszkát, a sodrófát és a tésztát is. Az alakja mindegy, a lényeg, hogy hajszálvékony legyen.

5. Használjunk elég lisztet

Ez kifejezetten akkor fontos, ha olyan formát vágunk a nagy tésztalapból, amihez össze kell azt hajtogatni (pl. szélesmetélt). A liszt megakadályozza, hogy a rétegek és a felvágott szálak egymáshoz ragadjanak.

Tipp: Használjunk mindig több lisztet, mint amiről azt gondolnánk, hogy elég lesz. Nem baj, ha lefolyik a tésztáról.

6. Mérjük az időt

A friss tészta pillanatok alatt elkészül, ezért tényleg kritikus, hogy mérjük az időt. Akár másodpercek alatt is túlfőzhetjük, ezért mindenképpen tartsuk rajta a szemünket, és álljunk felette.

Tipp: Persze állítsunk időzítőt, de minden esetben kóstoljunk meg egy tésztát, mielőtt leszűrnénk.

7. Tényleg legyen al dente

Nincs is rosszabb, mint egy nyálkásan puhára főzött házi tészta. Bármilyen szószban fogjuk tálalni, figyeljünk arra, hogy amikor leszűrjük, még ne legyen teljesen megfőve. Akkor vegyük ki, ha fogkemény, mert a szószban tovább fog puhulni.

Tipp: A szósz minden esetben legyen kész, amikor leszűrjük a tésztát. Forrón, tálalásra készen várja a friss tészta érkezését.

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Készítsd el ezeket is otthon:

Címlapról ajánljuk

További cikkek