3 recept kelbimbóval, a cuki, de elhanyagolt káposztafélével

Lehet nem szeretni ezeket a kedves zöld gömböket? Sajnos sokan nem kedvelik, mert csak az iskolai túlpárolt, szétfőtt kelbimbó van meg az emlékezetükben, ezért később sem próbálkoznak vele. A következő három recept nekik szól, hogy megszeressék, de a zöldség kedvelőinek is küldjük őket, hogy még többször, minél színesebben használhassák fel ezt a tényleg izgalmas alapanyagot.

Kiskori első kelbimbófőzésem barátnőmék kertjében történt, ahol a szomszéd néni féltve őrzött kis növénykéjéről letördeltük a termést, mondván, olyan jó káposztaillatú, majd homokkal, kavicsokkal és más levelekkel „összefőztük”. Pár órával később már fent babáztunk a szobában, amikor hallottuk, hogy valaki csenget, aztán sír az előszobában. Hát, nem vagyok rá büszke, hogy elcsakliztuk a bogyókat, de arra igen, hogy már akkor felismertem, milyen jó kis alapanyag a kelbimbó! Nálunk nem volt gyakori a kelbimbó a tányéron, maximum a levesbe dobtak pár darabot belőle, ezek pedig mindig túlfőttek és a házi csirkétől zsírosak lettek. Ezért csak amikor először külön köretként, sütve kóstoltam, akkor szerettem igazán bele. Most három új receptet hoztam, hogy mással is megszerettessem.

Tudtad?

A kelbimbó először Kínából Európába, Brüsszelbe jutott el, ezért más nyelveken sokszor brüsszeli bimbónak vagy kiskáposztának hívják. Megannyi értékes tápanyagát felsorolni hosszú lenne, viszont kalóriában elég alacsony, emiatt sok diétába beilleszthető.

Nyers kelbimbós saláta tahinis öntettel

A kelbimbó nyersen is fogyasztható! Ha van egy robotgépünk vagy csak egy mandolinunk, akkor a kezekre és a körmökre vigyázva hajszál vékony szeletekre vágjuk, citromos-mézes öntettel locsoljuk és már tálalhatjuk is. Jól mennek hozzá az édes és egyben savanykás gyümölcsök, például az alma és a gránátalma magja. Most ősszel adhatunk hozzá sütőtököt vagy édesburgonyát, egyébként kecske sajttal vagy fetasajttal turbózhatjuk, hogy még kiadósabb legyen a saláta belőle.

Csőben sült kelbimbó zöldségágyon

A kelbimbóval együtt más zöldségeket is érdemes a besamel alá berakni. Menő az évszaknak megfelelő gombával. Ez nekem most nem volt otthon, csak levesbe való zöldségeket találtam, melyek közül a burgonyát, a répát és a póréhagymát emeltem be ebbe a receptbe. A zöldségeket sütőpapírral bélelt tepsiben előpirítottam. A répa-burgonya-póré hármas szuper alapot képezett az ízletes kelbimbóknak. Ha kipróbáljátok, tuti, hogy legközelebb is így csináljátok.

Cukkinis minitortilla kelbimbóval és paradicsommal

Bármilyen zöldséges palacsintának, taconak, és tortillának nagyszerű tölteléke lehet a kelbimbó, csak tegyünk alá sok krémsajtot, vagy készítsünk hozzá egy joghurtos öntetet. Ha egy nagyobb tálcányi bogyót lesütünk egyszerre, akkor több helyen is fel tudjuk használni, vagy egy nagyobb társaságra is elegendő adagot tudunk készíteni. Ha nincs időnk sütni, használhatunk kész tacokat is, mehet a buli!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több különleges étel, amit kipróbálhatsz otthon:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek