Nem hagyunk a pácban: így készíts mindig tökéletes marinádot

Az egekbe röpíthetünk bármilyen húst, halat vagy zöldséget egy egyszerű páccal. Az alapvető tudnivalókat osztjuk meg veletek, hogy mindig minden flottul menjen.

Egy alap marinád, vagy köznyelvi nevén pác rengeteget hozzá tud tenni egy sült húshoz, halhoz, de akár zöldséghez is. Ha hosszabb ideig benne hagyjuk az elkészíteni kívánt darabokat, szeleteket, mélyen beléjük ivódik majd a pác íze, így sokkal intenzívebb végeredményt kapunk. Néhány dologra azonban figyelnünk kell, ha marinádot készítünk.

A mindig tökéletes alaprecept

Egy jó pác három alapvető összetevőből áll: olaj, savas komponens és fűszerek. Mindegyik külön szerepet játszik a pácolás néhány órájában, más hatással van a belehelyezett ételre.

Az állaga lehet folyékony, kenhető pasztaszerű, de bizonyos esetekben készíthetünk „száraz” pácot is, ekkor csak fűszerek és só kerülnek bele.

Nem hagyunk a pácban: így készíts mindig tökéletes marinádot

Olajból szinte bármilyet használhatunk, de jó választás a napraforgó-, olíva-, esetleg mogyoró- vagy szezámolaj is. Erre az összetevőre azért lesz szükség, mert „bezárja” az ízeket, és megelőzi a sütés közbeni kiszáradást.

Savas komponens alatt értünk mindent, ami savanyú: ecet, citromlé, narancslé, bor, de még a joghurt is ilyen lehet. Egy pác részeként behatol a fehérjerostok közé, biztosítja, hogy a hús, hal puha és omlós lesz.

Miután az olaj és ecet előkészítették a terepet az ízek befogadására, a hozzáadott fűszereknek már nagyon könnyű dolga lesz. Használhatunk bármilyen szárított vagy friss fűszert, de hagymát és fokhagymát is. Mézzel, cukorral édességet, mustárral és szójaszósszal pedig izgalmat csempészhetünk a készülő ételbe.

Mit hogyan?

Minél hosszabban hagyjuk benne az ételt a pácban, annál intenzívebb lesz a főzés utáni íze.

Azonban nem mindegy, hogy mit marinálunk, egyes halaknak például árthat, ha nagyon hosszan tesszük ki savas környezetnek.

Húsnál az alapján döntsünk, hogy a kiválasztott darab az állat melyik részéből származik: a nagyobb, durvább részeknek (pl. egész csirke, egész láb) 4-6 órát adjunk, míg a kis szeleteknek (steak, filé, kockázott hús) 2-4 órát.

Egész vagy szeletekre vágott halat maximum négy órára hagyjunk pácolódni. Mivel érzékenyebb a szerkezete, vigyáznunk kell vele, nehogy roncsolódjon a savak miatt. A kisméretű tengeri állatokat (pl. garnéla) éppen emiatt maximum 1-2 óra erejéig marinálhatjuk.

Egyes zöldségeknek is nagyon jót tesz egy kis extra íz. Grillezésre szánt, szeletekre vágott padlizsánnal, cukkinival vagy gombával próbáljuk ki. Ezek könnyen felveszik majd a hozzáadott ízeket, és hő hatására intenzívebben adják vissza.

Biztonság

A pác hozzáadása után mindent feltétlenül tegyünk a hűtőbe. Mivel nyers hússal, hallal dolgozunk, hideg helyen kell tárolnunk, nehogy megromoljon. Zöldségekre természetesen ez nem vonatkozik.

A megmaradt pácot felhasználhatjuk a főzés során vagy más ételekben, de mindenképpen tegyük ki hőhatásnak, mivel nyers hús volt benne. Kiváló szaft vagy szósz készülhet így belőle.

Összességében fokozott odafigyeléssel dolgozzunk nyers hozzávalókkal!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Az elkészítési módok iskolájának további okosságai:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Epres mille-feuille házilag

A klasszikus francia mille-feuille több réteg ropogós tésztából, lágy vaníliakrémből és friss gyümölcsből áll, elsőre pedig egy végtelenül bonyolult, pepecselős és precíz ...

Epres leveles pite

A leggyorsabban elkészülő gyümölcsös pitékhez megengedett a házi tészta mellőzése, így ugyanis tényleg nevetséges mennyiségű idő alatt hozzájuthatunk a zamatosan gyümölcsös ...

Epres krémes házilag

A házi krémes bonyolultnak tűnhet, pedig abszolút nem az: ha pedig már egyszer elsajátítottuk a technikáját, szinte bármilyen ízű habkönnyű krémet a leveles lapok közé tölthetünk. ...

Címlapról ajánljuk

Így lesz egészségesebb és finomabb a bodzaszörp

A tavasz egyik legvártabb eseménye a bodzavirágzás. Érdemes jól megszedni a kosarunkat, és mihamarabb fel is dolgozni a virágokat, például friss bodzaszörp formájában. Mai Napi Tippünk olyan csavart hoz, amivel egészségesebbé és finomabbá tehetjük a bodzaszörpöt!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Elállós bodzaszörp

Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve ...