Te ismered ezt a 9 ételhez és italhoz kötődő meglepő babonát?

Hány ételhez és evéshez kapcsolódó babonát ismersz? Rengeteg létezik belőlük, és nemcsak nálunk, de a világ más országaiban is. Összegyűjtöttünk pár meglepőt ezek közül!

Tudod, mit jelent, ha a tejet a cukor előtt öntöd a teádba? És azt, hogy miért kell összetörni a keménytojás héját? Szerencsés korban élünk, mert sok mindent tudunk már a körülöttünk lévő világról, bár még közel sem eleget. Az elődeinknek azonban ennyi tudásuk sem volt, ezért kiszolgáltatva érezhették magukat a külvilág láthatatlan erőinek. Nem véletlenül alakult ki annyi babona, mivel ezekkel próbáltak kontrollt nyerni az ismeretlen felett, amelyekből számos az ételekhez, italokhoz kapcsolódik. Halloweenhez érve ezekből gyűjtöttünk össze pár érdekeset.

Kenyér

A frissen sült kenyérnél nincs is finomabb, azonban érdemes alaposan megvizsgálnod a veknid, mielőtt elmajszolnád! A kenyérben lévő légbuborékok jelentése a méretétől függően változhat: a kis buborékok normálisak, de a nagy lyukak a végzet előjelei. A babona szerint ezek a koporsót szimbolizálják, és arra figyelmeztethetnek, hogy elveszíted egy szeretted.

Tojás és tojáshéj – Anglia

A tojás gyakori alapanyag a konyhában, amely ráadásul mágikus erőt hordoz! A tojás, amelynek két sárgája van, jó szerencsét hoz, sőt, még egy terhességet is előrejelez a családban. Azonban fontos, hogy miután megetted a keménytojást, törd a lehámozott héját apró darabokra, mert egy angol tengerészlegenda szerint, ha nem így teszel, a boszorkányok tojáshéjhajókra szállnak, hogy elsüllyesszenek mindenkit a tengeren.

Fokhagyma

A fokhagyma segít a vérnyomás csökkentésében, nem véletlenül alkalmas egy másik vérrel kapcsolatos jelenség megelőzésére: a sok fokhagyma elűzi a vámpírokat. Legalábbis a mítosz szerint, amit Bram Stoker, a Dracula szerzője indított.

Azt biztosan tudod, hogy a sót kiszórni rossz ómen, ezért a népi hagyományok szerint a balvégzet elkerülése érdekében a bal vállad felett egy csipetnyit magad mögé kell szórnod. De azt tudod, honnan ered ez a babona? Az egyik magyarázat szerint az utolsó vacsora során Júdás felborított egy sótartót. Bár kérdéses, hogy ebből az esetből eredeztethető-e a babona, mert akkor már alapvetően rossz ómennek tartották a kiborult sót, az esemény még Leonardo da Vinci Utolsó vacsora című festményén is megjelenik. A só egyébként tartósító hatása miatt már a rómaiaknál és a germánoknál is a barátság és a megbízhatóság szimbóluma volt.

Kávé - Finnország

A reggeli kávé elengedhetetlen ahhoz, hogy beinduljon a napod? Figyeld meg az italod, hogy tudd, mi vár rád a következő 24 órában! A kávéd felszínén megjelenő buborékok például azt vetítik előre, hogy hirtelen gazdagságra bukkansz. A finn folklór szerint ugyanis a buborékok a pénz áramlását jelképezik feléd, azonban ha a buborékok tőled elfelé mozognak, akkor az azt jelenti, hogy pénzt fogsz veszíteni.

Tea

A tea valamiért mitikus erőt képvisel, gondoljunk csak arra, hogy régen a jósnők tealevelekből állapították meg, hogy mi vár a kliensükre: boldogság vagy halál. Több babona is kapcsolódik ehhez az italhoz. Franciaországban például azt tartják, hogy sosem szabad a tejet a cukor előtt beletenni a teába, különben sosem házasodsz meg. A csésze alján megmaradt cukor pedig arra figyelmeztet, hogy valaki szerelmes beléd. Ha kilöttyinted a teát, számíts egy idegen látogatására. Ha pedig teadélutánt adsz, mindig csak egy ember öntse ki a teát – ha többen osztoznak a feladaton, az balszerencsét hoz.

Tészta – Kína

Kínában azt szeretik, ha a tészta jóóóó hosszú, mivel a hosszú életet szimbolizálja. Ha előfordult, hogy a tésztát rövidebbre vágtad főzés előtt, akkor a kínai babona szerint lehetséges, hogy az életed is megrövidítetted... Mi szóltunk!

Rizs

A rizsdobálás világszerte elterjedt programpontja az esküvőknek, mivel egészséget, gazdaságot, boldogságot és növekedést hoz a friss házasokra. Azonban vigyázni kell a rizzsel. Kínában és Japánban ha egy tál rizsbe felfelé beleállítod az evőpálcikákat, azt a halál előjelének tartják, mivel az elhunytak tiszteletére égetett tömjénre emlékeztet.

Szőlő – Spanyolország

Spanyolországban szilveszter éjszakáján úgy tartják, hogy 12 darab szőlőszemet kell megenned, mikor éjfélt üt az óra. A szemek az egyes hónapokat szimbolizálják, és amelyik édes, az a hónap kifejezetten jó lesz. Ha savanyú a szőlő, akkor egy rosszabb hónapra kell számítanod.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Szerző: Szász Nóra

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...