Te ismered ezt a 9 ételhez és italhoz kötődő meglepő babonát?

Hány ételhez és evéshez kapcsolódó babonát ismersz? Rengeteg létezik belőlük, és nemcsak nálunk, de a világ más országaiban is. Összegyűjtöttünk pár meglepőt ezek közül!

Tudod, mit jelent, ha a tejet a cukor előtt öntöd a teádba? És azt, hogy miért kell összetörni a keménytojás héját? Szerencsés korban élünk, mert sok mindent tudunk már a körülöttünk lévő világról, bár még közel sem eleget. Az elődeinknek azonban ennyi tudásuk sem volt, ezért kiszolgáltatva érezhették magukat a külvilág láthatatlan erőinek. Nem véletlenül alakult ki annyi babona, mivel ezekkel próbáltak kontrollt nyerni az ismeretlen felett, amelyekből számos az ételekhez, italokhoz kapcsolódik. Halloweenhez érve ezekből gyűjtöttünk össze pár érdekeset.

Kenyér

A frissen sült kenyérnél nincs is finomabb, azonban érdemes alaposan megvizsgálnod a veknid, mielőtt elmajszolnád! A kenyérben lévő légbuborékok jelentése a méretétől függően változhat: a kis buborékok normálisak, de a nagy lyukak a végzet előjelei. A babona szerint ezek a koporsót szimbolizálják, és arra figyelmeztethetnek, hogy elveszíted egy szeretted.

Tojás és tojáshéj – Anglia

A tojás gyakori alapanyag a konyhában, amely ráadásul mágikus erőt hordoz! A tojás, amelynek két sárgája van, jó szerencsét hoz, sőt, még egy terhességet is előrejelez a családban. Azonban fontos, hogy miután megetted a keménytojást, törd a lehámozott héját apró darabokra, mert egy angol tengerészlegenda szerint, ha nem így teszel, a boszorkányok tojáshéjhajókra szállnak, hogy elsüllyesszenek mindenkit a tengeren.

Fokhagyma

A fokhagyma segít a vérnyomás csökkentésében, nem véletlenül alkalmas egy másik vérrel kapcsolatos jelenség megelőzésére: a sok fokhagyma elűzi a vámpírokat. Legalábbis a mítosz szerint, amit Bram Stoker, a Dracula szerzője indított.

Azt biztosan tudod, hogy a sót kiszórni rossz ómen, ezért a népi hagyományok szerint a balvégzet elkerülése érdekében a bal vállad felett egy csipetnyit magad mögé kell szórnod. De azt tudod, honnan ered ez a babona? Az egyik magyarázat szerint az utolsó vacsora során Júdás felborított egy sótartót. Bár kérdéses, hogy ebből az esetből eredeztethető-e a babona, mert akkor már alapvetően rossz ómennek tartották a kiborult sót, az esemény még Leonardo da Vinci Utolsó vacsora című festményén is megjelenik. A só egyébként tartósító hatása miatt már a rómaiaknál és a germánoknál is a barátság és a megbízhatóság szimbóluma volt.

Kávé - Finnország

A reggeli kávé elengedhetetlen ahhoz, hogy beinduljon a napod? Figyeld meg az italod, hogy tudd, mi vár rád a következő 24 órában! A kávéd felszínén megjelenő buborékok például azt vetítik előre, hogy hirtelen gazdagságra bukkansz. A finn folklór szerint ugyanis a buborékok a pénz áramlását jelképezik feléd, azonban ha a buborékok tőled elfelé mozognak, akkor az azt jelenti, hogy pénzt fogsz veszíteni.

Tea

A tea valamiért mitikus erőt képvisel, gondoljunk csak arra, hogy régen a jósnők tealevelekből állapították meg, hogy mi vár a kliensükre: boldogság vagy halál. Több babona is kapcsolódik ehhez az italhoz. Franciaországban például azt tartják, hogy sosem szabad a tejet a cukor előtt beletenni a teába, különben sosem házasodsz meg. A csésze alján megmaradt cukor pedig arra figyelmeztet, hogy valaki szerelmes beléd. Ha kilöttyinted a teát, számíts egy idegen látogatására. Ha pedig teadélutánt adsz, mindig csak egy ember öntse ki a teát – ha többen osztoznak a feladaton, az balszerencsét hoz.

Tészta – Kína

Kínában azt szeretik, ha a tészta jóóóó hosszú, mivel a hosszú életet szimbolizálja. Ha előfordult, hogy a tésztát rövidebbre vágtad főzés előtt, akkor a kínai babona szerint lehetséges, hogy az életed is megrövidítetted... Mi szóltunk!

Rizs

A rizsdobálás világszerte elterjedt programpontja az esküvőknek, mivel egészséget, gazdaságot, boldogságot és növekedést hoz a friss házasokra. Azonban vigyázni kell a rizzsel. Kínában és Japánban ha egy tál rizsbe felfelé beleállítod az evőpálcikákat, azt a halál előjelének tartják, mivel az elhunytak tiszteletére égetett tömjénre emlékeztet.

Szőlő – Spanyolország

Spanyolországban szilveszter éjszakáján úgy tartják, hogy 12 darab szőlőszemet kell megenned, mikor éjfélt üt az óra. A szemek az egyes hónapokat szimbolizálják, és amelyik édes, az a hónap kifejezetten jó lesz. Ha savanyú a szőlő, akkor egy rosszabb hónapra kell számítanod.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Szerző: Szász Nóra

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

12 RAKOTTAS, ami ebédre vagy vacsorára is tökéletes

Elő a tepsit vagy jénait, és jöjjenek az izgalmas rétegek: mehet bele rengeteg zöldség, amennyit nem szégyellünk, tészta, krumpli, hússzeletek vagy darált verzió is, tejföl, tejszín, joghurt, de akár ezek vegán megfelelői is...és irány a sütő!