Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 gyakori hiba, amit szinte mindenki elkövet tésztafőzés közben

A tésztafőzés nem annyiból áll, hogy felforralod a vizet, és belezuttyantod a tésztát – igazi művészet. Ezt az 5 hibát pedig kerüld el, ha te akarsz lenni a tészták Picassója!

Ha nincs nagy kedved főzni hétköznap, mégis valami laktató finomságra vágysz, biztosra vesszük, hogy te is a száraztésztáért nyúlsz a szekrényben. Egy penne vagy spagetti persze nem épp egy Wellington bélszín, de bármennyire is egyszerű maga a főzési folyamat, van pár dolog, amire ügyelni kell a tökéletes végeredményért. Nem is húzzuk tovább az időt, mutatjuk az 5 gyakori hibát, amit egy kis odafigyeléssel elkerülhetsz a tésztafőzésnél.


 

1. Nem a megfelelő fajtát választod

Igen, furcsának tűnhet, hogy ennyi méretben és formában létezik, hiszen tészta-tészta, mit számít, melyiket használod. Hát, bizony igenis számít, és nem puszta véletlenségből gyúrják az egyiket hosszú fonalra, a másikat meg kis csőformára. Ha tésztát eszel, tégy úgy, mint az olaszok, és a megfelelő ételhez használd a megfelelő tésztát, mert nem mindig jó csak úgy random behelyettesíteni őket.

A maximum, hogy az egy kategóriába eső tésztákat variálod egymás között: nagy cső alakú tészták (penne, rigatoni), apró gombóc/csőszerű alakzatúak (szarvacska, kagyló), spirál alakúak (rotini, gemelli), vékonyabb fonalszerű (spaghetti, linguine), szélesebb fonalszerű (fettuccine, pappardelle).

2. Kérdés nélkül követed a dobozon feltüntetett főzési időt

Segítségként szolgál, hogy a tészták csomagolásán feltüntetik a főzési időt, de ez inkább vonalvezetőként szolgáljon, ne hagyatkozz rá vakon. Használd az érzékeidet. Figyeld a tésztát. Kóstolj.

Nem akarnak a gyártók szándékosan félrevezetni, egyszerűen sok tényező befolyásolhatja, mennyi ideig kell főzni a tésztát: a fazekad hőtartó képessége, milyen gyorsan forr fel a víz, miután beletetted a tésztát, a főzőlap erőssége stb. Ezért, miután lejárt a megadott idő, halássz ki egy tésztát, és kóstold meg. Ha még nem az igazi, 30 másodperces / egy perces időintervallumokban főzd még tovább, és kóstold a tésztát. A nagykönyvben megírt állag az 'al dente', vagyis amikor már nem száraz tészta, kívül kicsit megpuhult, de a belseje még kemény. Ez a szervezetednek is jó, mivel így tovább tart neki feldolgozni az ételt, lassabban szívódik fel. Ne feledd, mindig főzheted egy kicsit tovább a tésztát, de ha szétfő, nem tudsz vele mit csinálni.

3. Túlfőzöd a tésztát a sütés előtt

Abban az esetben, ha a fürdőzés után még a sütőbe is bekerül a tészta legalább 10 percre, mindenképp ügyelj rá, hogy ne érje el a tökéletes állapotot, legyen egy kicsit alulfőtt, főzés közben szűrd le néhány perccel a megadott főzési idő lejárta előtt.

 

 


4. Nem teszel elég sót a főzővízbe

Ez az egyik legnagyobb hiba, amit az otthoni tésztafőzésnél véthetsz. Az egyetlen pont, amikor a tészta sósságát szabályozhatod, az, amikor felforr a víz, és nagyjából annyira sósnak kell lennie, mintha a tengerből kortyolnál (persze ne próbáld ki ezt a forró vízzel, csak szemléltetésként mondjuk). Elég illúzióromboló, amikor a tészta felszínén lévő sódarabok ropognak az ember foga alatt, mert utólag még fel kellett húzni egy kicsit az ízeket, így főzés közben kell erre odafigyelned. Hüvelykujjszabályként a következőt alkalmazhatod: fél kiló tésztára egy 6-7 literes fazékban egy kisebb marék sót tegyél. Ne félj, annak a sónak a legnagyobb része a lefolyóban fog kikötni, és ezzel el is jutottunk az utolsó ponthoz.

5. Az összes főzővizet kiöntöd

Ne öntsd ki az összes főzővizet, mert értékes! Ha nem is használod fel olyan szószok elkészítéséhez az egészet, mint a bolognai vagy a marinara, egy-két kanálnyi nagyon jól kiegészítheti a szárazabb szószokat, például az olívaolaj alapúakat, de a krémesebbekhez is nagyon jól passzol. A víz fellazítja a szószt, így minden egyes tésztaszemet be tud borítani, míg a keményítő abban segít, hogy a szósz jobban rátapadjon a tésztára.

Ezeket olvastad már?


Címlapkép: Getty

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Béba_43
Béba_43 Tue, 2020-07-28 14:01

Nem szeretem félig megfőve, igenis legyen lágy, puha. Ízlések!