A tojáshéj nem a kukába való

Tojás – talán az egyik leggyakoribb alapanyag a hűtőnkben. Nagyon változatosan elkészíthető, viszonylag olcsó, ezerféle fogás része lehet. De mi van a héjával?

Igen, a tojás szuper, praktikus, egyszerűen felhasználható, csípőből sorolhatjuk, mi főhet ki belőle: lehet kemény, lágy, buggyantott vagy tükör. Mehet a husi tetejére vagy a lecsóba verve, és beláthatatlan mennyiségű süti alapanyaga. Van, aki a fehérjét imádja, van, aki a sárgáját. Hála a tyúkoknak ezért a csodáért. Na de mi van a héjával? Amerikában állítólag évi 150 ezer tonna tojáshéj kerül a kukába, valószínűleg nálunk sem kevés. Pedig legalább 5 dologra használhatnád, ezek azok:

BIO sebtapasz

Hát, ez elég furán hangzik, de jól jöhet, ha megesik, ami meg szokott, és elvágod magad szeletelés közben a konyhában. Ha kéznél van egy főtt tojáshéj, a vágott sebet bugyoláld be a héj belső fehér hártyájába, amíg nem kerítesz rendes kötszert, ugyanis a kis hártya természetes módon állítja el a vérzést.

Virágcserép

Egy viszonylag ép tojáshéj szuper kis virágcserép lehet. Ültethetsz bele magot, és várhatod, míg kihajt, majd ha kinőtte a kis átmeneti lakását, úgy ahogy van, héjastól átültetheted a földbe (a héj ugyanis lebomlik.)

Házi kréta a gyereknek

Ezt is főleg a zöld gondolkodású anyák/apák figyelmébe: őröld a tojáshéjat porrá, adj hozzá vizet, ételszínezéket és lisztet, majd szárítsd meg ezt az elegyet szilikonformában, és élvezd, hogy a kicsi a te házi krétáiddal színezi majd, amit csak ér.

Ezt is nézd meg!

Rántotta, buggyantott tojás és omlett...mikróban?? Igen.

Turmixpenge-élesítő

Tudtad? Ha jeget turmixolsz, élesíted a pengéket a gépben. Most meg kiderült, hogy a tojáshéj is így viselkedik! Ha ráférne a gépre egy karbantartó élezés, dobd bele a tojáshéjat, és zúzd porig, csak utána ne felejtsd el jól kiöblíteni, nehogy karcos meglepetés kerüljön az epershake-edbe.

Csigariasztó

Ha egyre csak jönnek a növényeidre a meztelencsigák vagy a sima csigák a kertben, és nem szeretnél kemikáliákat használni, hogy elriaszd őket, szórj picire tört tojáshéjat a növény köré köralakban, és szépen vissza fognak mászni a helyükre a nem kívánatos egyedek.

+1

Állítólag, ha teljesen finomra őröljük a tojás héját, és a kutya- vagy macskakajába keverjük, kiváló kálciumforráshoz juttatjuk a négylábút.

(via huffingtonpost)

3 pazar tojásos receptünk:

Hozzászólások (4)

Törölt felhasználó

Nem kellene a helyesírással/elgépelt szöveggel is jobban tör?dni?

Brecz Judit

Kedves FoXAlfa1! Igazad van, ez most valóban figyelmetlenségb?l maradt benne, de már javítottam is. :) Alapvet?en figyelünk a gépelésre és a helyesírásra, és ez ezentúl sem lesz másképp! Szép estét!

Törölt felhasználó

Kedves Judit! Így már más. Csak azért szóltam/írtam, mert gondolom, nemcsak engem zavarnak a figyelmetlenségb?l ered? hibák, és itt szokás szerint magasra rakták a mércét. További jó munkát!

Konyhatündér.2013

Kedves Háziasszonyok! Nagyon jó tippeket ad a cikk, kivéve az utolsót. KUTYÁNAK, MACSKÁNAK nem szabad tojáshéjat adni, mert bár valóban sok kalcium van benne, de emellett sok foszfát-ion is, ami gátolja a kalcium beépülését a csontba, és csak érelmeszesedést okoz amellett, hogy gyengíti a csontozatot.

Törölt felhasználó

Kedves Judit! Tudod esetleg, hogy milyen arányban kellenek a különböz? hozzávalók a krétakészítéshez? Köszönöm: Luca

Címlapról ajánljuk

További cikkek