A tojáshéj nem a kukába való

Tojás – talán az egyik leggyakoribb alapanyag a hűtőnkben. Nagyon változatosan elkészíthető, viszonylag olcsó, ezerféle fogás része lehet. De mi van a héjával?

Igen, a tojás szuper, praktikus, egyszerűen felhasználható, csípőből sorolhatjuk, mi főhet ki belőle: lehet kemény, lágy, buggyantott vagy tükör. Mehet a husi tetejére vagy a lecsóba verve, és beláthatatlan mennyiségű süti alapanyaga. Van, aki a fehérjét imádja, van, aki a sárgáját. Hála a tyúkoknak ezért a csodáért. Na de mi van a héjával? Amerikában állítólag évi 150 ezer tonna tojáshéj kerül a kukába, valószínűleg nálunk sem kevés. Pedig legalább 5 dologra használhatnád, ezek azok:

BIO sebtapasz

Hát, ez elég furán hangzik, de jól jöhet, ha megesik, ami meg szokott, és elvágod magad szeletelés közben a konyhában. Ha kéznél van egy főtt tojáshéj, a vágott sebet bugyoláld be a héj belső fehér hártyájába, amíg nem kerítesz rendes kötszert, ugyanis a kis hártya természetes módon állítja el a vérzést.

Virágcserép

Egy viszonylag ép tojáshéj szuper kis virágcserép lehet. Ültethetsz bele magot, és várhatod, míg kihajt, majd ha kinőtte a kis átmeneti lakását, úgy ahogy van, héjastól átültetheted a földbe (a héj ugyanis lebomlik.)

Házi kréta a gyereknek

Ezt is főleg a zöld gondolkodású anyák/apák figyelmébe: őröld a tojáshéjat porrá, adj hozzá vizet, ételszínezéket és lisztet, majd szárítsd meg ezt az elegyet szilikonformában, és élvezd, hogy a kicsi a te házi krétáiddal színezi majd, amit csak ér.

Ezt is nézd meg!

Rántotta, buggyantott tojás és omlett...mikróban?? Igen.

Turmixpenge-élesítő

Tudtad? Ha jeget turmixolsz, élesíted a pengéket a gépben. Most meg kiderült, hogy a tojáshéj is így viselkedik! Ha ráférne a gépre egy karbantartó élezés, dobd bele a tojáshéjat, és zúzd porig, csak utána ne felejtsd el jól kiöblíteni, nehogy karcos meglepetés kerüljön az epershake-edbe.

Csigariasztó

Ha egyre csak jönnek a növényeidre a meztelencsigák vagy a sima csigák a kertben, és nem szeretnél kemikáliákat használni, hogy elriaszd őket, szórj picire tört tojáshéjat a növény köré köralakban, és szépen vissza fognak mászni a helyükre a nem kívánatos egyedek.

+1

Állítólag, ha teljesen finomra őröljük a tojás héját, és a kutya- vagy macskakajába keverjük, kiváló kálciumforráshoz juttatjuk a négylábút.

(via huffingtonpost)

3 pazar tojásos receptünk:

Címlapról ajánljuk

7 imádnivaló teraszos hely Budapesten, ahol jót is ehetünk

Egyre inkább kikívánkozunk a négy fal közül. Ha szeretnétek a szabad ég – vagy épp egy napernyő – alatt lazulni, annyi sok jó lehetőség van a fővárosban! Ajánlunk helyet a pesti flaszteren, a budai és a pesti Duna-parton is, hiszen a terasz is sokféle lehet a csupazöld kerthelyiségtől a belvárosi kiülős helyekig. Teraszra fel!

Nosalty

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!