5+1 szilveszteri népszokás déd- és nagyanyáink idejéből
Azt, hogy az év utolsó napján disznót és lencsét kell enni, mindenki tudja. De mi a helyzet a többi szilveszteri hagyománnyal?
Kremmer MagdiAzt, hogy az év utolsó napján disznót és lencsét kell enni, mindenki tudja. De mi a helyzet a többi szilveszteri hagyománnyal?
Kremmer MagdiMinden családban megvannak a karácsonyi rituálék, ezek bizonyos százalékát pedig a konyhában és magánál az étkezőasztalnál éljük meg. Hogy is kívánhatná ugyanazt a dédipapa és az unoka?
NosaltyManapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.
Lakos BenedekGondoltad volna, hogy a 19. század végén, 20. század első etapjában kedvelt piknikhelyszínek voltak a temetők? A szokás már a múlté, de vajon miért számítottak vonzónak a sírkertek egy megkoreografált ebédhez?
NosaltyÚj cikksorozatunk, az Így főztök ti, azért indult el, hogy tőletek, az olvasóktól tanulhassunk mindannyian. Így rögtön az ünnep előtt arra voltunk kíváncsiak, ti hogyan készülődtök a húsvétra. Fogadjátok szeretettel két Nosalty-hobbiszakácsunk beszámolóját, amit most örömmel megosztanak veletek is.
NosaltyNem nagyon tudunk betelni a vajbárány szóval, most viszont elmeséljük mi is ez, sőt… magunk is készítettünk belőlük.
Pákozdi NóraÚjévkor enni kell, ráadásul a kezdődő naptári év első napján nem mindegy, hogy mivel látjuk el a gyomrunkat az előző nap süteményei, majonézes salátái és pezsgős mámora után. De mit eszik a világ újévkor?
Pákozdi NóraA tradíciók is tesznek azzá minket, akik vagyunk. Egy család életében fontos, hogy legyenek olyan hagyományok, amelyek csak az övék, az évek során maguk alakították őket és szép fokozatosan, generációról generációra örökítenek tovább programokat, ételeket, közös ünnepléseket, vagy akár recepteket.
Szekeres DóraA királyi család egyáltalán nem flancol karácsony este. Sokkal letisztultabb, egyszerűbb ételek kerülnek az ünnepi asztalra, mint azt gondolnád.
NosaltyHagyományosan Márton-napkor libát és új bort fogyasztunk. Ugyan utóbbi egyértelmű, sokakban felmerülhet a kérdés: miért éppen libát szeretünk enni ezen a rövid, őszi napon?
NosaltyHa egy huszonéves fiatal ideális nyári programjáról van szó, gondolom, nem mindenkinek a több órás gyümölcsfeldolgozás jut eszébe. Nekem ezzel szemben a lekvárfőzés elengedhetetlen része a nyárnak, mindjárt elmondom, miért.
Lakos BenedekItt a húsvét, a kalácsokhoz, sonkákhoz szépen gyűlnek a tojásos receptek is, mivel a tojás is elengedhetetlen kelléke az ünnepnek. De hogy jön össze a nyúl és a tojás?
Nábelek ZsófiA történelem tért vissza a jelenbe, amikor egy amerikai férfi több évtizedes tésztaszószreceptet talált a házában. Elképesztő történetét az interneten osztotta meg.
Lakos BenedekAz idei karácsony más lesz, mint a többi, ezt tudjuk. Felértékelődik a család szerepe, a középpontba az együtt töltött idő kerül. De milyen trendek adják a fő csapásirányt?
Németh OrsiHa láttátok a Stranger Things 5. évadát, akkor biztos felkeltette az érdeklődéseteket az a gusztusos vaníliapite, amit Erica süt a haditerv részeként. Valójában ez egy végtelenül egyszerű krémpite, ami Indiana állam meghatározó süteménye, afféle igazi alaprecept, amihez biztosan mindig minden van otthon.
Rosanics PetraKonyhai alapismereteinkhez biztosan hozzátartozik a tojásfőzés, viszont amennyire egyszerűnek tűnik, éppen annyira sok buktatót rejt magában, főleg akkor, ha nem mindegy számunkra, milyen állagú tojást eszünk. Mai Napi Tippünkben eláruljuk, hogyan készíthetsz főtt tojást forró víz nélkül!
NosaltyA legtöbben a méregtelenítéssel azonosítjuk a szaunázást, pedig rendszeresen gyakorolva ennél jóval többet adhat: támogatja a szívünk egészségét, gyorsítja az izomregenerációt, ragyogóbbá teszi a bőrt, és az elménkre is pozitívan hat.
Szabó AnnaA magas koleszterinszintet nem a zsíros ételek okozzák, annak ellenére, hogy nagyon sokak fejében ez a tévhit él. Táplálkozási szakértő osztja meg gondolatait a magas koleszterinszint okairól.
Sokan évek óta a citromot tartják nagy ellenségnek, ha teafogyasztásról van szó, hiszen a tealevelek természetes módon tartalmaznak alumíniumot, amit a citromsav képes kioldani a főzetbe. A valódi veszély azonban egész másban rejlik.
Sokan automatikusan a szupermarketek polcainak mélyére nyúlnak, mert biztosra veszik, hogy ott frissebb, hosszabb szavatosságú árut találnak. Bár ez elsőre logikusnak tűnhet, a szokás több kellemetlenséget és rejtett következményt hordoz, mint gondolnánk.
A kolozsvári töltött káposzta nem csak karácsonykor esik ám jól...
Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...
Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...