Budapest legújabb ramenezője izgalmas utazásra invitál: itt az Ensō

Tavaly már hosszan beszélgettünk a pop-up vacsoráiról ismertté vált Konyhakör alapítójával, Tenner Benjaminnal, most pedig megnéztük első állandó éttermüket, az Ensō-t.

A Konyhakör évek óta friss szemléletmódot hoz a budapesti gasztronómiai felhozatalba: konceptuális pop-up vacsoráik a kulináris élvezetek rétegeit kulturális tartalommal itatták át, ezáltal egy komplex élményben részesítve a vendégeket. A vissza-visszatérő és változó helyszínű vacsorákon túl catering szolgáltatásuk fokozatosan egyre nagyobb hangsúlyt kapott, így két nyomós érvük is volt egy állandó étterem mellett. 

Az egykori Wild Flower Bar megüresedett üzlethelyiségében tartott tavaly őszi Anatomy of Ramen vacsora nyomán pedig a pár hete nyitott étterem központi témája a japán leves lett. Az ‘ensō’ jelentése japánul kör, ezzel visszautalva a Konyhakörre, a hely hiszen szellemiségében követi az előd által kitaposott utat: a pazar ramen a mézesmazdag, de egy jó levesnél sokkal izgalmasabb az Ensō. A folyamatosan megújuló menü fő csapásirányát a japán, illetve ázsiai fogások adják, amit a magyar konyhát idéző áthallássokkal tesznek hamisítatlanul 'enszóssá' Ruff Dávid séf vezénylete alatt. A legújabb budapesti izakaya az ötödik és hetedik kerület túlzsúfolt miliőjét hátrahagyva a Baross utcába fészkelte be magát. A kapun átlépve először az az érzésünk, hogy Berlinbe teleportáltunk, a tényleges étterem vörös fényei és matricái pedig az ázsiai nagyvárosok éjszakai forgatagát juttatják az eszünkbe, miközben mindenütt magyar kerámiák, üvegtányérok és -vázák sorakoznak. A szó szoros értelmében vett autentikusságra nem törekedtek, inkább az önazonos egyediség volt a cél, amit sikerült elérni – erről beszélgettünk Tenner Benjaminnal, a Konyhakör kreatív vezetőjével és Ruff Dávid séffel.

Ezeket olvastad már?

Szerző: Szász Nóra
Videó és képek: Simon Gábor

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

12 RAKOTTAS, ami ebédre vagy vacsorára is tökéletes

Elő a tepsit vagy jénait, és jöjjenek az izgalmas rétegek: mehet bele rengeteg zöldség, amennyit nem szégyellünk, tészta, krumpli, hússzeletek vagy darált verzió is, tejföl, tejszín, joghurt, de akár ezek vegán megfelelői is...és irány a sütő!