Budapest legújabb ramenezője izgalmas utazásra invitál: itt az Ensō

Tavaly már hosszan beszélgettünk a pop-up vacsoráiról ismertté vált Konyhakör alapítójával, Tenner Benjaminnal, most pedig megnéztük első állandó éttermüket, az Ensō-t.

A Konyhakör évek óta friss szemléletmódot hoz a budapesti gasztronómiai felhozatalba: konceptuális pop-up vacsoráik a kulináris élvezetek rétegeit kulturális tartalommal itatták át, ezáltal egy komplex élményben részesítve a vendégeket. A vissza-visszatérő és változó helyszínű vacsorákon túl catering szolgáltatásuk fokozatosan egyre nagyobb hangsúlyt kapott, így két nyomós érvük is volt egy állandó étterem mellett. 

Az egykori Wild Flower Bar megüresedett üzlethelyiségében tartott tavaly őszi Anatomy of Ramen vacsora nyomán pedig a pár hete nyitott étterem központi témája a japán leves lett. Az ‘ensō’ jelentése japánul kör, ezzel visszautalva a Konyhakörre, a hely hiszen szellemiségében követi az előd által kitaposott utat: a pazar ramen a mézesmazdag, de egy jó levesnél sokkal izgalmasabb az Ensō. A folyamatosan megújuló menü fő csapásirányát a japán, illetve ázsiai fogások adják, amit a magyar konyhát idéző áthallássokkal tesznek hamisítatlanul 'enszóssá' Ruff Dávid séf vezénylete alatt. A legújabb budapesti izakaya az ötödik és hetedik kerület túlzsúfolt miliőjét hátrahagyva a Baross utcába fészkelte be magát. A kapun átlépve először az az érzésünk, hogy Berlinbe teleportáltunk, a tényleges étterem vörös fényei és matricái pedig az ázsiai nagyvárosok éjszakai forgatagát juttatják az eszünkbe, miközben mindenütt magyar kerámiák, üvegtányérok és -vázák sorakoznak. A szó szoros értelmében vett autentikusságra nem törekedtek, inkább az önazonos egyediség volt a cél, amit sikerült elérni – erről beszélgettünk Tenner Benjaminnal, a Konyhakör kreatív vezetőjével és Ruff Dávid séffel.

Ezeket olvastad már?

Szerző: Szász Nóra
Videó és képek: Simon Gábor

Legújabb receptek

Red velvet csigák

A red velvet, azaz vörösbársony több formát is ölthet a cukrászat világában. Ha épp nem tortaként, muffinként vagy pohárkrémként csábít, csigává is változhat. Az alábbi recept ...

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

Címlapról ajánljuk

A rostban gazdag ital, mely 50 felett aranyat ér

50 év felett az emésztőrendszer érzékenyebbé válhat, és a túlzott rostbevitel puffadást, görcsöket vagy akár felszívódási problémákat is okozhat. Szerencsére van egy finom ital, mellyel elkerülhetjük ezt a problémát, miközben megfelelő mennyiségű rostot viszünk be.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...