A szuperegészséges fokhagyma!

Mindennap használjuk, mégis alig tudunk róla valamit – a fokhagyma mára minden valamirevaló háztartás kelléke, de tudtad, hogy mindezen túl természetes antibiotikum is?

A fokhagyma igazi szuperélelmiszer – Ázsiából terjedt el az egész világon, mára egyike a legnépszerűbb fűszernövényeknek, népszerűsége talán a borséhoz hasonlítható. A középkorban gyógy- és varázserőt is tulajdonítottak neki, mára ez utóbbi funkciója szerencsére megfakult a köztudatban, de gyógyító hatásához nem férhet kétség. Bár előszeretettel nyúlunk gyógyszerekhez bármilyen meghűléses betegség esetén, ezentúl tegyünk egy próbát a mézes fokhagymával is! Az összetört gerezdeket egy evőkanál méz kíséretében kell magunkba erőltetnünk, a nap folyamán ez többször is megismételhető, sőt ajánlott is repetázni.

Tejföl-kisokos >>

A fokhagyma természetes antibiotikum, antivirális hatásával simán felveszi a kesztyűt számos betegséggel szemben, immunrendszerünk szinte körbebástyázza és újult erővel tölti fel megfáradt tagjainkat. Kisöpri az erek faláról a lerakódásokat és tágítja is őket, különösen idősebb korban, de bármelyik életszakaszban jót tesz a szervezetnek. A népi babona megfigyelései szerint hét évvel hosszabbítja meg az életet a rendszeres fokhagymafogyasztás. A rákmegelőzésben is szerepet tulajdonítanak neki, minden egyes gerezd nagyobb dózisban tartalmazza az allicin nevű vegyületet, melyről a kutatók már számos alkalommal bizonyították, hogy jótékony folyamatokat indít az emberi testben. A fokhagyma mint fűszer, annyira sokféle ételben használatos, hogy mára inkább az a kérdés, mihez nem kell pár gerezd belőle.

5 tipp a tökéletes májhoz >>

A rántások, ezáltal főzelékek elképzelhetetlenek nélküle, elég 1-2 apró darabka, s az egyébként egyhangú zöldségételek is új ízekkel gazdagodnak, azt is mondhatnánk, hogy a fokhagyma a „második só”. Az olasz konyha aztán tényleg gazdagon szórja vele az ételeit: a mammák konyhájában pár fej fokhagymát mindig találunk, frissen tépkedett bazsalikommal és zamatos, lédús paradicsomokkal főzik össze a gerezdeket, hogy aztán frissen reszelt parmezánnal szórják meg az al dentére főzött spagettit.

5 kedvenc tésztaételünk >>

Krémlevesekből se hagyjuk ki – még tart a telítős levesek szezonja egész februárban, szinte bármilyen zöldségből készítjük, ahhoz biztosan illik majd pár gerezd. Tejszínes, tejfölös ételekbe is apríthatunk belőle, de a lepények, lángosok is elviselik magukon az illatos hagymadarabkákat.

Az Napról napra rovat további cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek