8 budapesti pékség, ahol valódi kovásszal készítik a kenyeret

A legjobb budapesti pékségeket gyűjtöttük össze, ahol kiváló minőségű pékárut szerezhetsz be minden reggelire, ebédre és vacsorára is. 

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a kovász a közvetett tésztakészítési eljárás során alkalmazott előtészta, amiben víz, liszt és élesztő van. Az legutolsó összetevő azonban csak a gyártók kényelmét szolgálja, hiszen a nagy tömegek kiszolgálására létrejött ipari pékségeknek nincs idejük a kovászra várni egy-két napot, vagy figyelni, hogy éppen mire van szüksége ennek az élőlénynek. Gyorsabb, olcsóbb, biztosabb és kevesebb szakértelmet igénylő megoldás élesztővel etetni a kovászt, csak éppen a kenyér lelke veszik el a folyamatban. Ráadásul a sokak számára problémát okozó glutént sincs ideje lebontani a kovásznak ilyen formában ilyen rövid idő alatt.

Egyre többen érzik, hogy ez így nem jó, és 2010 óta sorra nyílnak Budapesten a kézműves pékségek, ahol a hagyományos szemléletmóddal és technikákkal készítik a kenyeret legyen az fehér, barna, paraszt vagy csokoládéval és aszalt paradicsommal, esetleg áfonyával megszórt. A pék szakma megterhelő fizikailag és nem előre kiszámítható, hiszen napról-napra változik a hőmérséklet, a liszt minősége vagy a kovász állapota. A végén azonban ott van, hogy emberek asztalára tesznek ízletes és egészséges ételt. A néhány hónapos skandináv és ír pékségektől a kovász mozgalom első fecskééig ma már a város bármely pontján beszerezhetőek az éltető ételek, amibe a tésztát gyúrva egy kicsit a pékek szíve-lelke belekerül – és ezt csak így lehet csinálni.

Artizán

Furcsa azt mondani egy kenyérre, hogy kézműves, hiszen minden kenyeret pékek készítenek a két kezükkel, mégis nagy különbség van aközött, hogy a dagasztás, sütés és hűlés idejével együtt négy óra alatt a polcra kerül egy vekni kenyér vagy akár egy-két napig is hagyják állni a kovászt, mielőtt egyáltalán nekikezdenének a sütésnek. Az Artizánban ez utóbbi a kenyérkészítés egyetlen lehetséges módja, hiszen ahogy Fekete Gergő, a pékség alapítója is mondja, a gyorsított eljárással készült kenyerek nagyon megterhelik az emberi szervezetet. A Hold utca sarkán foglal helyet az Artizán, amelyet méltán nevezhetünk Budapest egyik legjobb pékségének a művészi szintre emelt hagyományos és ízesített kenyereknek és egyéb finomságoknak köszönhetően. A tágas belső lehetővé teszi, hogy a pékáru mellett egyszerűbb ebédmenüt is kínáljanak az éhes városiaknak. Kétség sem férhet hozzá azonban, hogy a top kreációjuk, amiért érdemes feléjük kanyarodni, az a kardamomos-vaníliás tekercs gyümölccsel. Vigyázat, addikciót okoz!

Pékműhely

Szociológusként indult mára pedig a budapesti kovászos kenyér mozgalom egyik arca lett Vajda József, aki határozott, kompromisszumot nem ismerő karakterével megkerülhetetlen figurája a szakmának. Józsi személyisége éppoly kiszámíthatatlan, mint a kovász, de ez viszi előre őket, hogy a 2010-ben alapított családi pékségben úgy készítsék a kenyeret, mint nagyszüleink, és ehhez kizárólag természetes alapanyagokat használjanak. Ez azt jelenti például, hogy a kis tömör 100%-os rozskenyeret bio teljes kiőrlésű rozslisztből készítik. A két Pékműhely mellett pár éve a Lövőház utcában nyitott meg a Szerelmes Levél, ahol a kenyerek mellé befészkelték magukat a cukrászsütemények, természetesen a pékségtől már megszokott minőséget képviselve.

Pipacs pékség

Az irodai káderlét után Franciaországban sajátították el a kenyérsütés alapjait és filozófiáját a Pipacs Pékség alapítói. A legfontosabb, amit ott megtanultak és Magyarországra importáltak, az az ökológiai szemlélet: hazatérésük után a saját új pékségükben is kizárólag bio liszteket használnak a termékeik elkészítéséhez. Ez azt is jelenti, hogy még a kézműves pékségek között is magasabb árszínvonalat képviselnek, ugyanakkor vallják, hogy csak így lehet. A bio összetevők révén pedig szombatonként a szigorúan csak bio termelőket és termékeket felvonultató Csörsz utcai Biokultúra Ökopiacon lehet ölelheted magadhoz a veknijeiket.

Panificio il Basilico

Nemrég beszélgettünk Szabadfi Szabolcsal, azaz Szabi a pékkel a Panificio il Basilico birodalom legújabb gyöngyszeme, a Bomboloni fánkozó kapcsán kovászról és a kézműves kenyérkészítés nehézségeiben rejlő szépségről. A kovász egy élőlény, amiről a péknek kell gondoskodnia nap nap után, de az ember lelkiállapota, hangulata is meglátszik a kész tésztán. A Panificio egyik különlegessége a 103 éves kovászból készült méteres kenyér, de specialitásaik között a kakaós csiga és a mogyorókrémes tekercs is szerepel. Városszerte több helyen is jelen vannak, vasárnaponként a Pancs piacon is tiszteletüket teszik, de aki tőlük szeretne kenyeret a következő hétre, annak sietnie kell, mert sosem tudnak annyit sütni, hogy mindenkinek jusson.

Jacques Liszt

Nincs mit tenni, Budapesten ma elsősorban a pályaelhagyók nyitnak kovászos pékséget. Így volt ez Juhász Mihály, alias Misi, a pék esetében is, aki a bankszektorban dolgozott jogászként hosszú évekig, hogy aztán az öltönyt és az aktatáskát kötényre és péklapátra cserélje. Az elsők között volt, aki Budapesten kovászos kenyeret készített, és az elmúlt években letette védjegyét a minőség asztalára, olyannyira, hogy a saját kis Apáczai Csere János utcai pékség mellett számos étteremben és kávézóban lehet kóstolni alkotásaikat. A kemencéből kikerülő roppanós héjú kenyerek van, hogy önmagukban, de van, hogy aszalt paradicsommal, csilivel készülnek, és a hagymás-baconös, mangalicazsíros kenyér is megtalálható a repertoárban. Az édesszájúakat pedig olyan finomságokkal lakatják jól, mint a málnás-, vaníliás tekercs vagy a barackos frangipane.

nor/ma

Hosszú ideig kellett várni, de végül idén májusban a kemenceajtókkal együtt az új budapesti pékség, a nor/ma kapui is kitárultak, hogy északi stílusú kenyereket tegyen a budapestiek asztalára. A helyre belépve a letisztult dizájn azonnal a skandináv minimalizmust juttatja eszünkbe, ezzel rezonálva a kínálat északi hatásokkal átitatott ízvilágára. Persze nem szeparálják el magukat a többi budapesti pékségtől, tavaly, mielőtt még mielőtt megnyitott volna az üzlet, ők is részt vettek a Kenyér Lelke fesztiválon, ahol bagett kategóriában győzedelmeskedtek – előre jelezve, hogy érdemes lesz figyelni rájuk. A bagett és félbarna-, rozs-, illetve teljes kiőrlésű kenyerek mellett lehet kapni itt kardamomos bullart, de a hazai szekcióban kakaós csigával és sajtos csavarttal szállnak versenybe.

Arán Bakery

Idén nyáron nyitott a budapesti kovász forradalom legfiatalabb csemetéje az Arán nem máshol, mint a belváros szívében, a Wesselényi utcában. Szintén egy külföldi utazás kellett ahhoz, hogy a tulajdonosok pékké avanzsáljanak, de a budapestiek csak örülhetnek neki, hiszen az Írországból hazatért Kinga és Attila az ír ízvilágot hozták magukkal és képviselik a bulinegyed kellős közepén. Kinga Dublinban tanulta ki a sütés tudományát, ezért repertoárjában az ő kultúrájukra jellemző tészták és ízesítések dominálnak. Így lehet, hogy a Wesselényi utca – Nagy Diófa utca sarkán a fehér- és miso-szezámmagos kenyér mellett ír szódás kenyeret lehet kapni egy pékségben. A budapesti pékségek ilyen sokféleségét pedig nem más tette lehetővé, mint a kovász. A lokációból adódóan jelentős az átvonuló turistahad és irodistából is akad bőven a környéken, így a kenyerek mellett házi készítésű granolával, szendvicsekkel szolgálják ki a szénhidrátra éhezőket, különlegességük pedig a crossiant és muffin keresztezéséből született croffin.

Három Tarka Macska

Sokáig kellett nélkülöznie a Pozsonyi útnak egy igazi, kovászos pékséget, de mindez megváltozott 2017-ben, amikor megnyitott a mókás nevű Három Tarka Macska. A siker olyan elsöprő lett, hogy október közepén az Oktogonon egy újabb üzletet nyitottak. A francia pék vezényletével francia liszttel készülő kenyerek, croissantok, csigák így már nem kizárólag a XIII. került sugárútján teszik boldoggá az embereket, hanem már a rohanó hétköznapok csomópontjában, az Oktogonon is be lehet szerezni őket. A péktermékeket továbbra is a zászlóshajó Pozsonyi úti egységben készítik, ahol a pékárú mellett könnyed reggelikkel, szendvicsekkel és napi levesekkel várják a vendégeket.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Puskás Nóri

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem jó ötlet 40 fokon ruhákat mosni

Sokak számára fogós kérdés, hány fokon érdemes mosni a ruhákat. A legtöbb címke megengedi, hogy 40°C-on mossunk, de valóban szükségünk van ilyen meleg vízre? Következő Otthon Tippünk segíthet választ adni a kérdésre.

Ne olajon süsd a tükörtojást, ha jót akarsz magadnak

A megszokott és jól bevált tojássütési módszerrel ugyan semmi baj nincsen, de természetesen mindig van hová fokozni a dolgokat. Ezt a célt szolgálja az olaj lecserélése is: egy másik alapanyaggal ugyanis fenséges, karamellizált aljú, tökéletes állagú tükürtojást kaphatunk.