5 süteménysütési kudarc, ahonnan még van visszaút

A süteménysütés viszonylag egyszerű folyamat, amit egy-egy recept szabályoz. Persze nem mindig sikerül minden úgy, ahogy kéne, és ilyenkor ütnek be a kisebb-nagyobb katasztrófák. Szerencsére ezek közül sok helyzet még menthető.

Sok buktatót rejteget magában a süteménysütés világa, amelyeket nem mindig olyan egyszerű észrevenni. Ezektől viszonylag gyorsan elmehet az ember kedve, ami persze teljesen érthető. Azonban ilyenkor van szükség egy ehhez hasonló cikkre, amelyből a házi cukrász újabb energiákat és motivációt gyűjthet. Mégpedig azért, mert ez a cikk arról fog szólni, hogy mely süteménysütési kudarcokból tudunk egyszerűen és kreatívan kilábalni. Hiszen nem minden baki jelenti a sütemény azonnali halálát.

5 süteménysütési kudarc, ahonnan még van visszaút

Túl lágy keksz

Ez a legtöbbször akkor történhet meg, ha félreolvasunk valamit a receptben. A túl nedves masszák elsőre, ég sütés előtt ugyan jónak tűnhetnek, azonban a sütőben eltöltött első pár percben fog beütni a krach.

A túl lágy massza ugyanis nem tartja meg a formáját, és a belőle kiporciózott kekszek egymásba folynak.

Megoldás:

A kekszeket süssük meg teljesen, ne dobjuk ki a szétfolyt tésztát, hiszen még hasznát tudjuk venni. Amikor már nem nyers a tepsi tartalma, vegyük ki a sütőből, és használjuk fel pohárkrémekhez vagy torták díszítéséhez az elhibázott kekszekből kapott morzsát.

Égett aljú keksz

A túl magas hőmérséklet, nem megfelelő tepsibélelés vagy az elfelejtett sütési idő okozhat csúnya, kormos, fekete aljakat. Ezek mégsem teszik tönkre teljesen a süteményünket, mert meg tudunk tőlük szabadulni.

Megoldás:

A kekszek alját egy sajtreszelővel reszeljük addig, amíg a kormos, fekete rész el nem tűnt. Ezt csak akkor végezzük el, ha a sütemények már teljesen kihűltek, különben könnyen széteshetnek a kezünkben.

Durván megrepedt sütemény

Egy kis hasadék még nem a világ vége, és a krémmel vagy töltelékkel egyszerűen eltüntethető. Azonban egy nagyobb rés – ami a nem megfelelő sütési körülmények miatt alakult ki – már lehetetlenné teszi, hogy szép torta legyen a piskótából.

Megoldás:

Ilyenkor sajnos nincs mást tenni, mint teljesen előröl kezdeni a tortát. A megrepedt piskótát pedig morzsaként vagy kisebb darabokban felhasználhatjuk pohárkrémekhez, trifle-höz vagy a dekoráláshoz.

Kiszáradt piskóta

A sima tojásos piskóta bizony kényes jószág: ha nem vigyázunk, könnyedén kiszáradhat. A megadott sütési időt mindig tartsuk be, hiszen akár már 1-2 plusz perc is kárt tehet a sütemény gyengéd szerkezetében.

Megoldás:

Mindegy, hogy piskótatekercsről vagy –lapról van szó, ha túlsütjük, már nem tudjuk felcsavarni vagy az eredeti tervek szerint felhasználni. A száraz tészta könnyebben törik, reped. Megpróbálhatjuk úgy megmenteni a piskótát, hogy valamilyen sziruppal, esetleg egy kevés tejjel, nagyon óvatosan benedvesítjük. Ettől valamelyest visszanyeri rugalmasságát.

Ha azonban ez sem segít (netán elázik a tészta), akkor készítsünk belőle valamilyen rétegezett, hideg édességet.

Behorpadt tortalap

Sok szó esik a púpos tortalap kellemetlenségeiről, azonban ennek a hibának az inverz oldala sem jobb: a behorpadt piskóta ugyanúgy megnehezíti a dolgunkat, ha tortát készítünk. Nemcsak esztétikailag, de a krém eloszlatásának szempontjából is.

Megoldás:

Annyit tehetünk, ha a horpadás bekövetkezik, hogy megpróbáljuk fordítva használni a piskótát. Így az egyenes oldala kerül felülre, a horpadást pedig kompenzálhatjuk több töltelékkel. Persze felvágva ki fog derülni a turpisság, de talán ez már nem fog senkit érdekelni, ha maga a torta finom.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több segítség süteménysütéshez:

Címlapról ajánljuk

További cikkek