Csavard fel a piskótatekercset még ma éjjel

Látványos, de még a tapasztalt cukrászokon is ki tud fogni a piskótatekercs. A legszebb csigavonal elérése érdekében kövessük ezt az útmutatót lépésről lépésre.

Sokakat kiver a víz a piskótatekercs felcsavarásakor. Megreped, morzsolódik, neadjisten kettétörik az egész: a hibák listája végtelen lehet. Nyilván gyakorlat teszi a mestert, ezért nem árt, ha szorgos gyakorlásba kezdünk, hogy a következő szülinap előtt már mesteri szinten menjen a piskótatekercs felcsavarása.

Csavard fel a piskótatekercset még ma éjjel

Egy jól kibélelt tepsi

Bármilyen recept alapján készítjük, rengeteget segít majd, ha a piskótát sütőpapírral bélelt formába tesszük. Akik teljesen biztosra akarnak menni, a papírt is megkenhetik vajjal, megszórhatják liszttel.

Ha jól megágyaztunk a tésztának, a sütés alatt nem fog letapadni, könnyen elválik majd a papírtól.

Pontos sütés

Az is problémát okozhat, ha kiszárítjuk a süteményt. Nem könnyű meghatározni, hogy mikor sült készre a piskóta, ráadásul a sütőt nem szabad túl sűrűn nyitogatni sem, mert akkor leereszt a levegős tészta.

Az ablakon keresztül figyeljük, hogyan alakul és a receptben megadott időnél maximum 5 perccel süssük tovább. Nyilván minden sütő máshogy süt, azonban a receptek nagy része még így is pontos.

Az első tekerés

Míg sül a piskóta, készítsünk elő egy tiszta konyharuhát, amibe bele fog férni az egész lap. Szórjuk meg kevés liszttel vagy porcukorral, így nem fog ráragadni a meleg sütemény.

Mikor megsült, borítsuk a piskótát a konyharuhára, hogy a papíros alja nézzen felfelé. Óvatosan húzzuk le róla a papírt (ha alaposan vajaztuk és liszteztük, ez nem jelenthet problémát), és a konyharuha alját belehajtva tekerjük fel.

Mindig ügyeljünk, hogy belekerüljön a konyharuha, mert ez akadályozza meg, hogy a feltekert lap összeragadjon. A piskóta rövidebb oldalától kezdjük a tekerést, mert így több spirálos vonal lesz benne, jobban fog kinézni.

Hagyjuk a ruhába tekert süteményt pihenni, amíg nem hűl ki teljesen, ne is nyúljunk hozzá. Ez alatt az idő alatt veszi fel a későbbi formáját, utána már sokkal könnyebb lesz csavarni.

Végső összeállítás

Amikor kihűlt, a tekercset bontsuk ki, de hagyjuk alatta a konyharuhát. Ez a továbbiakban is segíteni fog bennünket, megkönnyíti az összeállítást.

Kenjük meg a kiválasztott töltelékkel, figyelve arra, hogy a piskóta távolabbi szélén hagyjunk egy körülbelül 2 centis üres sávot. Ha így teszünk, nem folyik majd ki a töltelék belőle.

A ruhával kívülről segítve kezdjük el a csavarást. Legyünk határozottak, de óvatosan nyúljunk a süteményhez, nehogy összenyomjuk.

A hűtőbe vele

Nem érdemes azonnal felszolgálni, ha adunk neki pár órát a hűtőben, jobban összeáll, és tartja az alakját. A hűtés után felvágni is egyszerűbb lesz.

Vagy nagyon éles, vagy recés kést használjunk, hogy tökéletesen kerek és spirálos szeleteket kapjunk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ilyen szép süteményeket csak otthon lehet sütni:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek