Csavard fel a piskótatekercset még ma éjjel

Látványos, de még a tapasztalt cukrászokon is ki tud fogni a piskótatekercs. A legszebb csigavonal elérése érdekében kövessük ezt az útmutatót lépésről lépésre.

Sokakat kiver a víz a piskótatekercs felcsavarásakor. Megreped, morzsolódik, neadjisten kettétörik az egész: a hibák listája végtelen lehet. Nyilván gyakorlat teszi a mestert, ezért nem árt, ha szorgos gyakorlásba kezdünk, hogy a következő szülinap előtt már mesteri szinten menjen a piskótatekercs felcsavarása.

Csavard fel a piskótatekercset még ma éjjel

Egy jól kibélelt tepsi

Bármilyen recept alapján készítjük, rengeteget segít majd, ha a piskótát sütőpapírral bélelt formába tesszük. Akik teljesen biztosra akarnak menni, a papírt is megkenhetik vajjal, megszórhatják liszttel.

Ha jól megágyaztunk a tésztának, a sütés alatt nem fog letapadni, könnyen elválik majd a papírtól.

Pontos sütés

Az is problémát okozhat, ha kiszárítjuk a süteményt. Nem könnyű meghatározni, hogy mikor sült készre a piskóta, ráadásul a sütőt nem szabad túl sűrűn nyitogatni sem, mert akkor leereszt a levegős tészta.

Az ablakon keresztül figyeljük, hogyan alakul és a receptben megadott időnél maximum 5 perccel süssük tovább. Nyilván minden sütő máshogy süt, azonban a receptek nagy része még így is pontos.

Az első tekerés

Míg sül a piskóta, készítsünk elő egy tiszta konyharuhát, amibe bele fog férni az egész lap. Szórjuk meg kevés liszttel vagy porcukorral, így nem fog ráragadni a meleg sütemény.

Mikor megsült, borítsuk a piskótát a konyharuhára, hogy a papíros alja nézzen felfelé. Óvatosan húzzuk le róla a papírt (ha alaposan vajaztuk és liszteztük, ez nem jelenthet problémát), és a konyharuha alját belehajtva tekerjük fel.

Mindig ügyeljünk, hogy belekerüljön a konyharuha, mert ez akadályozza meg, hogy a feltekert lap összeragadjon. A piskóta rövidebb oldalától kezdjük a tekerést, mert így több spirálos vonal lesz benne, jobban fog kinézni.

Hagyjuk a ruhába tekert süteményt pihenni, amíg nem hűl ki teljesen, ne is nyúljunk hozzá. Ez alatt az idő alatt veszi fel a későbbi formáját, utána már sokkal könnyebb lesz csavarni.

Végső összeállítás

Amikor kihűlt, a tekercset bontsuk ki, de hagyjuk alatta a konyharuhát. Ez a továbbiakban is segíteni fog bennünket, megkönnyíti az összeállítást.

Kenjük meg a kiválasztott töltelékkel, figyelve arra, hogy a piskóta távolabbi szélén hagyjunk egy körülbelül 2 centis üres sávot. Ha így teszünk, nem folyik majd ki a töltelék belőle.

A ruhával kívülről segítve kezdjük el a csavarást. Legyünk határozottak, de óvatosan nyúljunk a süteményhez, nehogy összenyomjuk.

A hűtőbe vele

Nem érdemes azonnal felszolgálni, ha adunk neki pár órát a hűtőben, jobban összeáll, és tartja az alakját. A hűtés után felvágni is egyszerűbb lesz.

Vagy nagyon éles, vagy recés kést használjunk, hogy tökéletesen kerek és spirálos szeleteket kapjunk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ilyen szép süteményeket csak otthon lehet sütni:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...