Elmondjuk, miért ne hagyd ki a sütő előmelegítését

A sütő egy központi része minden konyhának, és megannyi étel elkészítéséhez használjuk. Éppen ezért viszonylag forró téma, és rengeteg kérdés övezi. Például az előmelegítés kérdése.

Amikor amúgy is olyan kevés időnk van a konyhában, és nem akarjuk a fél életünket ott tölteni, az olyan haszontalannak tűnő apróságok, mint a sütőnk előmelegítése gyakran elmaradnak. Pedig igenis fontos lépés egy kicsivel korábban bekapcsolni a sütőt, és most azt is meg fogjuk vizsgálni, hogy miért. Mindezek előtt azonban jöjjön egy kis matek!

Elmondjuk, miért ne hagyd ki a sütő előmelegítését

Mennyi idő kell hozzá?

Persze előmelegítés és előmelegítés közt is van különbség, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi időt adunk a sütőnek a felforrósodásra. Ha túl hamar tesszük be az ételt, a sütőnk egy ponton még hideg lehet, viszont a túl hosszú várakozás sem előnyös.

Összességében elmondható, hogy a receptek 85%-nál 20 perc bőven elég az előmelegítésre.

Vannak bizonyos szituációk, amikor ezt túl kell lépnünk (ezekről kicsit lentebb esik majd szó), azonban arra figyeljünk, hogy kevesebb lehetőleg ne legyen.

Miért fontos?

Mindegy, hogy gáz- vagy villanysütőt használunk, a lényeg mindig ugyanaz: a sütőtérben lévő levegő felforrósodik, és ebben a környezetben készülnek el az ételeink. Az előmelegítés gondoskodik arról, hogy amikor az étel a sütőbe kerül, az lehetőleg minél egyenletesebb hőmérsékleten legyen.

A hirtelen sokkoló melegtől rögtön karamellizálódik a cukor a zöldségekben, a húsok megpirulnak, a kelt tészták nagyot nőnek, a vajas tésztákban pedig kialakul az omlós-lemezes szerkezet.

Mindez természetesen egy előmelegítés nélküli sütőben is végbemegy, csak sokkal lassabban. Ami pedig gyakran ront az ételek minőségén. Nagyobb esély marad arra is, hogy nem egyenletesen sül meg, amit a sütőbe teszünk.

Mik a kivételes esetek?

Mint korábban olvashattuk, a receptek 85%-nál fontos a 20 perces előmelegítés. De akkor mi a helyzet a maradék 15%-al? Nos, vannak olyan ételek, amelyeknél nem oszt, nem szoroz, hogy rögtön forró sütőbe toljuk őket, vagy a sütővel együtt melegednek fel.

Ilyenek például a magas nedvességtartalmú fogások (pl. lasagne, pásztorpite, rakott zöldségek), a hosszú sütési idejű húsok, és bármi, aminek nem kell megkelnie.

A másik irányba elindulva vannak olyan ételek is, amelyeknek pedig több mint 20 perc előmelegítésre van szükségük.

Ezek igen ritkák, leginkább a házi kenyerek vagy pizzák esetében fontos a tűzforró sütő (ami szinte egy kemencét idéz). Ha több idő kell, észre fogjuk venni, mert a recept külön kéri majd.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Okosan a konyhában trükkökkel, tippekkel, technikákkal:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!