Nem a fogpiszkáló a legjobb süteménytesztelő eszköz

Ugyan a legtöbb recept nagyjából elmondja, hogy mennyi ideig kell sütnünk az adott süteményt, ez sokszor mégsem jelent teljes garanciát. Ilyenkor jön a készülő édesség szurkálása, amit a legtöbben fogpiszkálóval teszünk. Van rá azonban egy jobb eszköz.

A süteménysütés egyik elengedhetetlen végső mozzanata a tészta tesztelése. Ekkor megnézzük, hogy a belső is ugyanolyan szépen megsült-e, mint a külső. Mert ez természetesen nem mindig egyértelmű: lehetnek a süteménynek jobban átsült és sületlen részei. Mivel nincs olyan sütő, ami egyenletesen dolgozna, a süteménysütést nem fejezhetjük be tűpróba nélkül. De mit szúrjunk a tésztába?

Nem a fogpiszkáló a legjobb süteménytesztelő eszköz

Mi a baj a fogpiszkálóval?

A legtöbben talán egy egyszerű fogpiszkálóval ellenőrizzük a süteményünket. És ugyan miért ne tennénk? Az apró pálcikák szinte minden háztartásban megtalálhatók, és könnyen megállapíthatjuk vele egy sütemény elkészültét.

Ugyanis mivel fából van, az apró morzsák és a nyers tészta is könnyebben ráragad.

Tehát biztosan láthatjuk majd, hogy kell-e még sütni a piskótát vagy sem. Azonban van némi hátránya is a piszkálóknak. Rövid méretük miatt nem alkalmasak kuglófok és más magasabb sütemények tesztelésére. Nem fognak leérni a sütőforma aljáig, ez pedig megtévesztő lehet.

A fém tűk sem a legjobbak

Egyes konyhákban nem a fogpiszkáló ellenőrzi a süteményeket, hanem fém tűk. Ez lehet valamilyen hústű vagy a nagymama régi kötőtűje, a lényegi különbség annyi, hogy ezek a pálcák általában hosszabbak és fémből vannak.

Így egy dolgot nyerünk: a hosszt, ami lehetővé teszi a magasabb sütemények tesztelését is. Azonban ugyanakkor el is veszítünk valamit: a fémre ugyanis kevésbé ragad a süteménymassza, a megsült morzsák pedig még kevésbé.

Nyúljunk a késért!

Egy köztes megoldás lesz az, amivel minden alkalommal tökéletesen ellenőrizhetjük a süteményünk állapotát. Egy vékony pengéjű, recés kés lesz a megfelelő eszköz a tesztelésre. De miért?

Annak ellenére, hogy fémből van, a recék miatt mégis jól ráragad a késre a massza vagy a morzsa (attól függ, mennyire sült meg a tészta). Emellett hosszú és vékony a penge, ami nem fogja túlságosan felsérteni a süteményt. Ha legközelebb sütünk, teszteljünk késsel, meglátjuk, mennyivel pontosabb eredményt kapunk majd. Biztos nem marad nyers semmi.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Less el még több okos konyhai trükköt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

7 imádnivaló teraszos hely Budapesten, ahol jót is ehetünk

Egyre inkább kikívánkozunk a négy fal közül. Ha szeretnétek a szabad ég – vagy épp egy napernyő – alatt lazulni, annyi sok jó lehetőség van a fővárosban! Ajánlunk helyet a pesti flaszteren, a budai és a pesti Duna-parton is, hiszen a terasz is sokféle lehet a csupazöld kerthelyiségtől a belvárosi kiülős helyekig. Teraszra fel!

Nosalty

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!