r
Nosalty Logó

Lusta asszony somlói galuskája

Lakos Benedek
Lusta asszony somlói galuskája: vaníliapudinggal sült diós piskóta, csokoládészósszal és tejszínhabbal tálalva
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A piskótához

A pudinghoz

A csokiszószhoz

A tálaláshoz

699
Kalória
11.3g
Fehérje
82g
Szénhidrátok
35.9g
Zsír
81.7g
Víz
140.9g
Koleszterin
4.5g
Rost
58.7g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A piskótához

A pudinghoz

A csokiszószhoz

A tálaláshoz

Összesen 699 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A piskótához

A pudinghoz

A csokiszószhoz

A tálaláshoz

Összesen 6973 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A piskótához

A pudinghoz

A csokiszószhoz

A tálaláshoz

Összesen 247 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.3 g

Zsír

  • Összesen
    35.9 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    141 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    839.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    239 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    322 mg
  • Nátrium
    180 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    82 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    81.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    180 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    88 mg
  • Retinol - A vitamin:
    174 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    51 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    157 micro
Összesen 699 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    112.8 g

Zsír

  • Összesen
    359.1 g
  • Telített zsírsav
    161 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    89 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    84 g
  • Koleszterin
    1409 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8398.4 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    149 mg
  • Kálcium
    2390 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    773 mg
  • Foszfor
    3220 mg
  • Nátrium
    1802 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    819.9 g
  • Cukor
    587 mg
  • Élelmi rost
    45 mg

Víz

  • Összesen
    816.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1795 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    107 mg
  • D vitamin:
    256 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    381 micro
  • Kolin:
    876 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1743 micro
  • α-karotin
    35 micro
  • β-karotin
    513 micro
  • β-crypt
    244 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1572 micro
Összesen 6973 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    12.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    296.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    84 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    114 mg
  • Nátrium
    64 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.9 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    28.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    63 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    62 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 247 kcal

Elkészítés

A piskótához

  1. A narancs héját lereszeljük, félretesszük. Egy kis lábosban összeforraljuk a rumot, vizet és a narancs kifacsart levét, majd ha felforrt, beleszórjuk az arany mazsolát. Lefedve hagyjuk, hogy megszívja magát, majd leszűrjük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájákat kihabosítjuk a cukorral és narancshéjjal, míg fehérré és légiessé nem válik. Ekkor hozzácsorgatjuk a hideg, olvasztott vajat, míg a massza egységes nem lesz.
  3. A tojásos alaphoz szórjuk a darált diót, lisztet, sütőport és sót, majd elkeverjük. A masszát tejjel lazítjuk.
  4. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd három részletben óvatosan a masszánkhoz forgatjuk, végül a beáztatott mazsolát is hozzáadjuk.

A pudinghoz

  1. A pudingport megfőzzük a csomag utasításai szerint, majd egy tálba öntjük, a felszínére frissentartó fóliát nyomunk (hogy ne bőrösödjön) és teljesen kihűtjük.
  2. Kivajazunk egy közepes tepsit, majd beszórjuk liszttel. Beleöntjük a diós piskótamasszát és elegyengetjük. Belekanalazzuk a kihűlt pudingot, hogy mélyedések keletkezzenek a süteményben. 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. Kihűlés után 2-3 órára a hűtőbe tesszük dermedni.

A csokiszószhoz

  1. A hozzávalókat egy kis lábosban összeolvasztjuk, simára leverjük, majd lehúzzuk a tűzről és teljesen kihűtjük.

A tálaláshoz

  1. A tejszínt és porcukrot kemény habbá verjük. A süteményt kockákra vágjuk, majd a csokiszósszal és tejszínhabbal tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Főzés ideje: 15 perc
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a klasszikus, macerás verzió. Készítsünk hozzá jó sok csokiszószt, tálaljuk rengeteg tejszínhabbal és élvezzük a (kevés) munkánk gyümölcsét!

További receptek

Házi citromos mignon

Ha már egyszer nekivágunk a házi mignon elkészítésének, jobb, ha eszközölünk pár változtatást. Hiszen a klasszikus, retró sütemény émelygős fondant-ja és fullasztó vajkrémje ...

Lakos Benedek

Túrórudi-szelet

Kedvenc magyar édességünk minden ízét magába kebelezte ez a krémes, édes süteményszelet. Szerencsére nem tartja meg őket magának, hanem a beléje harapókat kápráztatja a friss túró, ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

A legegyszerűbb sajtos rúd

Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...

Húsvéti bableves

A Húsvétot mindig lelkes készülődés, és a jó minőségű házilag füstölt sonkák utáni hajtóvadászat előzi meg. A nagyszombati vacsora elteltével azonban legtöbben telítődnek a ...