10 recept a kisült szalonna zsírjával, ha nem akarod kenyérre kenni

Egy magyar háztartásban valószínűleg gyakori maradék a kisült szalonnazsír. Biztosan sokan használjuk, ahelyett, hogy kidobnánk, és ez nagyon helyes: ugyanis rengeteg módon képes újjászületni.

A sült szalonna már önmagában is elég, hogy egy jó magyar hazafi gyomrában és elméjében beindítsa a vágyódás folyamatát. Nincs is jobb egy bőséges rántottánál vagy pörcös sztrapacskánál. Vagy mégis? Nos, a sült szalonna csodája a hátramaradt kisült zsír, ami azután is magában hordozza kedvenc hústermékünk ízét, amikor a katonákat már az utolsó falatig jóízűen elfogyasztottuk. Rajta hát, főzzünk szalonnazsírral!

10 recept kisült szalonnazsírral, ha nem akarod kenyérre kenni

Sült zöldségek

A tepsis zöldségünket legközelebb ne olajjal süssük, hanem némi félretett szalonnazsírral. Mivel elsőre szilárd állapotban lesz, érdemes a felolvadás után (nagyjából 5-10 perc) átkeverni a tepsi tartalmát, hogy mindent alaposan bevonjon a zsiradék.

Fasírt és sült húsok

Extra szalonnás ízélményt adhatunk egy fasírtnak vagy hamburgernek, ha szalonnazsírban sütjük ki.

Arra persze vigyázzunk, hogy ne égjen meg nagyon a zsiradék: maradhatnak benne ugyanis apró darabkák a szalonna kisütése után, amelyek kormosra égnek és nemcsak rossz ízűvé, hanem egészségtelenné is tehetik a sült húst. Persze, ha jól csináljuk, elképesztő szalonnás aroma lesz a jutalmunk.

Pattogatott kukorica

Ha az otthon pattogatók körébe tartozunk, mindenképpen próbáljuk ki a szalonnaízű popcornt. Egy kevés zsírral olyan hatást érhetünk el, amire a világ egyik mozija sem képes. Ráadásul mindezt „természetes” ízesítővel érhetjük el, csak semmi aroma.

Melegszendvics

Süssük a kedvenc sajtos-sonkás szendvicsünket szalonnazsírban. Akár belülről is megkenhetjük a szeleteket, ettől még jobban átjárja majd az ételt a szalonna kellemes aromája.

Szószok és mártások

Amikor valamilyen ételhez mártást főzünk, az alapozáskor leggyakrabban vaj vagy olaj kerül a fazékba. Persze, ezeken is isteni szószokat főzhetünk, de semmi nem hasonlítható egy mélyen szalonnás ízű raguhoz, amit a kisült zsírral főztünk meg.

Salátaöntet

Felolvasztva bekeverhetünk a zsírral egy egyszerű vinaigrette-et is: csupán egy kevés ecet vagy citromlé kell hozzá. Nem érdemes tovább fűszerezni, mert az elnyomná a szalonna karakteres ízét. Szintén legyünk óvatosak a sózással is. Öntsük a dresszinget zöld leveles vagy más salátára.

Tojásos reggelik

Készítsük a rántottát, omlettet vagy tükörtojást a serpenyőben maradt zsírral: ehhez a módszerhez még tartogatni sem kell a maradékot, elég, ha előtte kisütünk egy adaggal a szalonnából.

Krumplis köretek

A krumplipüré vagy hagymás krumpli mind rengeteget profitálhat abból, ha vaj helyett szalonnazsírral főzzük meg.

Így a köretünk kap egy sokkal mélyebb, karakteres ízt, ami bármilyen hús mellett kitűnően szerepel majd.

Levesek

Amikor levest főzünk, kezdjük az egész alapot néhány kanál zsírral. Ha ezen pirítjuk meg a zöldségeket vagy a húst, és utána felöntjük vízzel vagy alaplével, az egész étel átveszi a kellemes, szalonnás ízvilágot.

Sós sütemények

Pogácsa vagy más sós finomság esetében is jól jön ez a sokszínű maradék: ha nem is az összes vajat, de egy részét felcserélhetjük kisült zsírra: igazán magyaros eredménye lesz a sütésnek.

Forrásunk volt

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Minden maradék felhasználásra kerül:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek