Krumplipüré krumplinyomó nélkül? Lehetséges, mutatjuk, hogyan!

Nincs krumplipüré krumplinyomó nélkül – vagy mégis? A TikTok népszerű szakácsa bemutatta, hogy igenis lehetséges!

A krémes vajas krumplipüré a krumplis ételek királya, amit lehetetlenség letaszítani a trónjáról, hiába a menő hasselback krumpli és más trónbitorlók, a klasszikus hétvégi fogás egyszerű, de mégis nagyszerű és megunhatatlan. A TikToknak köszönhetően pedig azt is megtanultuk nemrég, hogyan kell rendeltetésszerűen használni a krumplihámozót, és hogyan lehet a püréhez villámgyorsan megpucolni a krumplikat, most pedig magának a pürének egy új elkészítési módját sajátíthatjuk el.

Ugyanúgy, ahogy nem gondoltuk volna, hogy palacsintát másképp is lehet sütni, mint ahogy azt világ életünkben megszoktuk, a krumplipüré készítésének is azt hittük, hogy csak egyetlen módja létezik – milyen balgák voltunk! A Poppy O’Toole séf, vagyis ahogy TikTokon ismerik, PoppyCooks videói rendkívül népszerűek, és most krumplipüréjét osztotta meg a világgal, amihez egyáltalán nem használ krumplinyomót. Szerinte ugyanis a legkrémesebb püré eléréséhez egy egészen más konyhai eszközre van szükség: egy egyszerű szűrőre. Ennek lyukai ugyanis sokkal apróbbak, mint egy krumplinyomóé, ezáltal a püré is krémesebb lesz. A videóban a szakács a teljes folyamatot demonstrálja.

Plusz infóként elmondja, hogy szerinte a legjobb püré a több keményítőt tartalmazó krumpliból (ő a Maris Piper és Russet fajtákat említi) készül. Meghámozza, majd nem kockára vágja őket, hanem szeleteli, így biztosan ugyanannyi idő alatt fő meg az egész adag.

Egy lábos sós vízbe teszi a krumplit, majd felforralja az egészet. Ezután átszűri a krumplit, és öt percre a szűrőben hagyja, hogy biztosan minden gőz elpárologjon, mert minél kevesebb víz marad a krumpliban, annál krémesebb lesz a végeredmény.

A hasznos tanácsok mellett eddig semmi meglepő sincs a módszerben, igaz?

Itt következik azonban a turpisság, ugyanis fogja, és a krumplikat átnyomkodja a szűrőn a hideg vajdarabokkal EGYÜTT.

@poppycooks

Today marks a new chapter in your life full of the most PERFECT mashed potato 🥔 #potatotiktok #mash #potato #mashedpotato #learnontiktok @tiktok_uk

♬ The Perfect Mashed Potato Every Time - Poppy O’Toole

Azzal, hogy a vajat a krumplival együtt nyomja át a szűrőn, és nem utólag adja hozzá a zsiradékot, a zsírmolekulák könnyebben hozzátapadnak a fehérjékhez, és ezzel megakadályozzák, hogy azok a túlfejlődjenek. Egy kis gasztrotudomány: a fehérje bevonása finomabb textúrát eredményez.

Amikor minden krumplit átnyomkodott a szűrőn, még több vajat ad hozzá, amit aztán egy kis meleg tej követ. Érdemes a tejet előre megmelegíteni, így könnyebben elkeveredik a krumplipürében, ami szintén megakadályozza, hogy a fehérjék túlságosan rakoncátlankodjanak, és emiatt csomós legyen a kész étel. Ezután jöhetnek a fűszerek ízlés szerint.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt


További krumplis cikkeket itt olvass:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek