Így készíts több ízben popcornt otthon!

A házi mozi első számú nasija a pattogatott kukorica. Persze van a mikrós változat is, de mi lenne, ha mi tudnánk egy egészségesebb verziót is?

A pattogatott kukorica, alias popcorn tipikus amerikai nassolnivalónak van beállítva. Pedig nem az. Dédnagymamám néha ezt készítette népes családjának, ha más vacsora nem akadt, méghozzá a sparhelten, nehéz vaslábasban. Ami azt illeti, kukoricát már az aztékok is "pattogtattak" jó 5000 évvel ezelőtt, de a világon mindenhol fogyasztották később, ahol a kukorica megjelent. Kedvelt csemege volt a századfordulós Magyarországon is, hosszú évtizedekkel a mozi és a moziban evés nem túl szép szokásának megjelenése előtt. Kosztolányi Dezső Aranysárkány című regényében is megjelenik - a szerelmes diákpár rágcsálja, miközben a jövőjükről döntenek. A háború előtt sok helyen a piacon árulták, pattogónak, pergelnek, kokasnak nevezve.

A házi pattogatott kukorica receptjét itt találod

Aztán jött Amerika, a mozi, a még nagyobb mozik, és hip-hopp mindenki egy egész vödörrel a kezében nézi meg a legújabb filmeket, sőt, már az otthoni mozizáskor is bedobunk egy-egy zacskóval a mikróba. Hogy film közben illik-e rágcsálni, csörögni, szürcsölni, azt mindenki döntse el maga, meg azt is, hogy ehhez milyen snack-et választ. Ha viszont a pattogatott kukorica mellett szavaztok, akkor van egy jó alternatívám a mikrós változat helyett. Egyszer egy otthoni mozihoz készülve betettem a mikrómba, ami pont fél perccel a bekapcsolás után adta meg magát - én meg ott álltam egy adag ki nem pattogott kukoricával. Eszembe jutott nagymamám sztorija a leleményes dédiről, úgyhogy úgy döntöttem, majd lábosban kipattogtatom. Hogy mit tanultam az esetből? Egyrészt, hogy ha nem akartok valami nagyon csúnyát látni, akkor ne bontsátok ki a zacskót pattogtatás előtt. Másrészt, hogy mikróra egyáltalán nincs szükség, anélkül is elkészül, pontosan 2 perccel tart tovább. Úgyhogy nincs otthon mikrós kukoricám - már mikróm sincs - , és azóta az ízesítést is én intézem.

A házi pattogatott kukorica receptjét itt találod

Hol fokhagymásan, hol chilivel, hol citrommal, hogy három egyszerű példát említsek. Szóval, ha van kedvetek, a következő nassolós filmhez szerezzetek be bármelyik natúrboltból vagy hipermarketből pattogatni való kukoricát, áldozzatok rá 4 percet, egy evőkanál vajat, az E-számoktól meg a pálmazsírtól meg vegyetek érzékeny búcsút!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 ártalmas étkezési szokás, ami májbetegséghez vezethet

A mindennapi rohanásban csak kevesen gondolunk bele abba, hogy milyen nagy mértékben befolyásolják étkezési szokásaink a májunk működését. Érdemes odafigyelni rájuk, ugyanis idővel akár maradandó károsodáshoz vagy betegséghez is vezethetnek. Íme, három olyan étkezési szokás, ami károsítja a májat – és egy, ami segít elkerülni a bajt.