Rántotta, frittata, omlett: útmutató a serpenyős tojásételekhez

Amikor tojásos reggelikről van szó, könnyű összezavarodni. Hiszen annyiféle elkészítési mód létezik, hogy néha nem is tudjuk, éppen mi sül a serpenyőben.

Rántotta, frittata, omlett: ezek a különböző tojásételek mind serpenyőben készülnek, és általában reggelire, villásreggelire fogyasztjuk őket. Gyakran homály fedi azonban az elkészítés módokat és a hozzávalók pontos listáját. Ebben segíthet ez a cikk, megismerhetjük a különböző tojásételek minden csínját-bínját.

Rántotta, frittata, omlett: útmutató a serpenyős tojásételekhez

Rántotta: az egyszerű

Egy alap rántotta lehet a legegyszerűbb választás, ha serpenyőben tojást akarunk sütni. Semmi extra hozzávaló nem kell bele a tojáson és són kívül.

Persze ahány ember, annyi változat: gazdagíthatjuk egyéb fűszerekkel, hagymával, de igazából nem érdemes. Hiszen a rántotta lényege éppen gyorsaságában és egyszerűségében rejlik.

Általában folyamatos kevergetéssel készül, ettől lesz darabosabb, jól átsült.

Omlett: az elegáns

Nem sok választja el az omlettet a rántottától: ugyanúgy felvert tojást sütünk vajon vagy olajon. Annyi különbséggel, hogy nem kevergetjük, és akár tejet is önthetünk bele, hogy krémesebb legyen.

Az állandó kevergetés helyett először hagynunk kell, hogy az omlett alja rendesen megpiruljon (közepes lángon süssük, nehogy odakapjon). Ekkor szórhatjuk meg tetszőlegesen feltétekkel: ez is megkülönböztető tulajdonsága a rántottához képest.

Az így kapott lepényt, legyen töltött vagy sima, ezután félbe kell hajtani, és az omlett kész is.

Frittata: a látványos

Az utóbbi időben népszerűvé vált a villásreggeli, és vele együtt a frittata is. Hozzávalói megegyeznek az omlettével, a tejet gyakran felváltja a tejszín, hogy még krémesebb legyen a végeredmény.

Hiszen a krémes állag ennek a fogásnak egyik fő jellemzője: ezért a tojásokat sütés előtt nagyon alaposan fel kell verni. Az omlettre feltétként kerül a zöldség, sajt vagy hús, a frittata esetében minden ilyesmit össze kell keverni a tojásokkal.

A sütés folyamata is más: serpenyőben készül, de nem a tűzhelyen, hanem a sütőben. A kész fogás szinte olyan, mint egy torta: a szélei és a teteje jobban megpirul, a közepe pedig krémes. Az utolsó percekben érdemes felső sütéssel még jobban megbarnítani a tetejét, ettől lesz olyan látványos.

Fontos különbség az omlettel szemben, hogy a frittata mindkét oldalát megsütjük. A lassú hővel készítés szintén egyedivé teszi a többi tojásétellel szemben.

Most, hogy megismertük a serpenyős tojásételek titkait, már könnyebben választhatunk egyet reggelire. Jó étvágyat!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Legyél a reggelik királya:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

Tejfölös csirkereceptek

Csirkemell vagy csirkecomb egy-egy finom egytálételben, ráadásul tejföllel gazdagon elegyítve? Ugye hogy máris vágytok egy isteni, tejfölös csirkereceptre?

Nosalty

További cikkek