Rántotta, frittata, omlett: útmutató a serpenyős tojásételekhez

Amikor tojásos reggelikről van szó, könnyű összezavarodni. Hiszen annyiféle elkészítési mód létezik, hogy néha nem is tudjuk, éppen mi sül a serpenyőben.

Rántotta, frittata, omlett: ezek a különböző tojásételek mind serpenyőben készülnek, és általában reggelire, villásreggelire fogyasztjuk őket. Gyakran homály fedi azonban az elkészítés módokat és a hozzávalók pontos listáját. Ebben segíthet ez a cikk, megismerhetjük a különböző tojásételek minden csínját-bínját.

Rántotta, frittata, omlett: útmutató a serpenyős tojásételekhez

Rántotta: az egyszerű

Egy alap rántotta lehet a legegyszerűbb választás, ha serpenyőben tojást akarunk sütni. Semmi extra hozzávaló nem kell bele a tojáson és són kívül.

Persze ahány ember, annyi változat: gazdagíthatjuk egyéb fűszerekkel, hagymával, de igazából nem érdemes. Hiszen a rántotta lényege éppen gyorsaságában és egyszerűségében rejlik.

Általában folyamatos kevergetéssel készül, ettől lesz darabosabb, jól átsült.

Omlett: az elegáns

Nem sok választja el az omlettet a rántottától: ugyanúgy felvert tojást sütünk vajon vagy olajon. Annyi különbséggel, hogy nem kevergetjük, és akár tejet is önthetünk bele, hogy krémesebb legyen.

Az állandó kevergetés helyett először hagynunk kell, hogy az omlett alja rendesen megpiruljon (közepes lángon süssük, nehogy odakapjon). Ekkor szórhatjuk meg tetszőlegesen feltétekkel: ez is megkülönböztető tulajdonsága a rántottához képest.

Az így kapott lepényt, legyen töltött vagy sima, ezután félbe kell hajtani, és az omlett kész is.

Krémesen lágy, hajtogatott rántotta

Az egész nap reggelizni vágyók receptje következik. Az ausztrál stílusú specialty kávézók kínálatának az egyik legnépszerűbb étele az úgymond „hajtogatott” vagy „gyűrött” ...

Rókagombás omlett

Többször írtam már nektek gombás fogásokról. Egyrészt mert szezonja van, másrészt mert roppantul imádom. De, hogy ne csak mindig tésztával, vagy rizzsel egyem, kitaláltam, hogy milyen ...

Frittata: a látványos

Az utóbbi időben népszerűvé vált a villásreggeli, és vele együtt a frittata is. Hozzávalói megegyeznek az omlettével, a tejet gyakran felváltja a tejszín, hogy még krémesebb legyen a végeredmény.

Hiszen a krémes állag ennek a fogásnak egyik fő jellemzője: ezért a tojásokat sütés előtt nagyon alaposan fel kell verni. Az omlettre feltétként kerül a zöldség, sajt vagy hús, a frittata esetében minden ilyesmit össze kell keverni a tojásokkal.

A sütés folyamata is más: serpenyőben készül, de nem a tűzhelyen, hanem a sütőben. A kész fogás szinte olyan, mint egy torta: a szélei és a teteje jobban megpirul, a közepe pedig krémes. Az utolsó percekben érdemes felső sütéssel még jobban megbarnítani a tetejét, ettől lesz olyan látványos.

Fontos különbség az omlettel szemben, hogy a frittata mindkét oldalát megsütjük. A lassú hővel készítés szintén egyedivé teszi a többi tojásétellel szemben.

Spárgás-serrano sonkás frittata

Ami a franciáknak az omlett, az az olaszoknak a frittata. Megjelenésre a francia elegánsabb és letisztultabb, míg az olasz jóval rusztikusabb, így az alapanyagokat is bátrabban variálhatjuk. ...

Spanyol tortilla

A spanyolok tortillájának semmi köze ahhoz a búza- vagy kukoricalisztből készült lepénykéhez, amire a legtöbben a tortilla szó kapcsán asszociálunk. Nem, ez a feltehetően Spanyolország ...

Most, hogy megismertük a serpenyős tojásételek titkait, már könnyebben választhatunk egyet reggelire. Jó étvágyat!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Legyél a reggelik királya:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Grillázs házilag

Mutatós, finom és 2 alapanyag szükséges hozzá. Nagyon sokan szeretik ezt a ropogós desszertet akár magában, akár egy süti tetején. Idén karácsonykor ahelyett, hogy megvennéd a boltban, ...

Legegyszerűbb püspökkenyér

A karácsony elengedhetetlen sütemény a minden jóval megpakolt püspökkenyér. Őzgerinces bordái és havas porcukorszórása rögvest ünnepi hangulatba hozza az embert. Minél több finomság ...

Diós-mákos bejgliszelet

A repedésmentes bejgli igenis létezik, az eltérés csupán annyi, hogy nem felcsavarva, hanem tepsiben rétegezve kell megsütnünk a karácsony kötelező ékét. A plusz jutalom, hogy nem kell ...

Címlapról ajánljuk

„A gasztronómia nem egy rögzült állapot, folyton új és új...

Váncsa István könyvei alapművek a gasztrorajongók körében, legyenek képzett séfek, otthoni hobbiszakácsok vagy lelkes érdeklődők. A receptekből és esszékből építkező Lakoma-sorozat nemcsak a konyhában igazítja el az olvasót, de a kötetek tökéletes útmutatóul szolgálnak a tágan értelmezett gasztronómia világába, amibe belefér történelem, földrajz, kultúra és persze az ételek köré szövődő történetek is. Idén ősszel, immár bővítve, újra kiadták az Olasz lakomát, a szerzővel ennek apropóján beszélgettünk.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...