A puding/vaníliasodó készítésének 6 szabálya

A puding, amikor zacskóból jön, finom, de amikor mi magunk készítjük, egyenesen isteni. Persze ez kis plusz munkával és jó sok buktatóval jár, mégis megéri a fáradságot. Lássuk a legfontosabb lépéseket!

Pudingot manapság már szinte mindig porból főzünk, és míg ezzel semmi komoly probléma nincsen (hiszen a pudingpor nagyrészt keményítőből és vaníliaaromából áll, amelyek közül egyik sem egy ördögi alapanyag), a tojással óvatosan sűrűre főzött sodó és puding egyszerűen utánozhatatlan ízt és élményt ad. Ha pedig attól tartunk, hogy netán elrontjuk a desszertkrémet, nyugodjunk meg bátran, a lenti cikk formájában érkezik a segítség.

A puding/vaníliasodó készítésének 6 szabálya

A megfelelő tejtermék

Viszonylag kevés hozzávaló kell egy jó házi pudinghoz, ezek egyike pedig a tej vagy tejszín. E közül a kettő közül választhatunk attól függően, hogy mennyire szeretnénk gazdag, selymes állagú krémet.

A tejszín zsírtartalma jóval nagyobb, tehát selymesebb sodó lesz belőle, persze mindemellett valamelyest költségesebb lesz a főzés.

Sok recept fele-fele arányban ír tejszínt és tejet, ami egy igazán jó megoldás, mert anélkül kapunk gazdagabb, krémesebb pudingot, hogy rengeteg tejszínt kéne felhasználnunk.

Az alapanyagok hőmérséklete

Érdemes arra figyelni a puding készítése során, hogy az alapanyagok legyenek szobahőmérsékleten. A tejet vagy tejszínt úgyis fel fogjuk melegíteni, szóval ennél nem olyan kritikus a hőfok.

Viszont, ha ezt a felmelegített tejes keveréket hűtőhideg tojásokra öntjük, akkor megnöveljük annak a tojások kicsapódásának az esélyét, amitől ugye tönkremegy az egész tál sodó.

A tojások szétválasztása

Szintúgy, mint a tejtermék esetében, a tojásoknál is választás elé állít minket a legtöbb recept. Ugyanis lehetőségünk van egész tojásokat és csak tojássárgáját használni a főzéshez. De mi a különbség?

A csak sárgájával főzött puding sokkal sárgább, sokkal selymesebb és gazdagabb lesz. Ezzel szemben, amelyikbe fehérje is kerül, az egy fokkal „zselésebb” és halványabb lesz. Íz terén nem annyira kiérezhető a különbség, ezért itt is a legjobban az arany középút megoldással járunk: egész tojások+extra sárgáják használatával.

A hőkiegyenlítés

A házi puding készítésének legfontosabb mozzanata tagadhatatlanul a hőkiegyenlítés vagy temperálás. Ez egész egyszerűen annyit jelent, hogy a tojásokat és a tejet egy hőmérsékletre hozzuk, és ezzel megakadályozzuk a kicsapódást.

Nagyon óvatosnak kell lennünk: a tejet nem szabad túlforralnunk, mert akkor már az első csepp rántottává fogja főzni a tojást. A tej legyen langymeleg, és lassan, fokozatosan csorgassuk a tojásokhoz, miközben folyamatosan keverjük az egészet egy habverővel.

A türelmes kevergetés

A temperálás után megy vissza az egész keverék a tűzhelyre, azonban még itt sem menekültünk meg teljesen a tojás kicsapódásától. A lehető legkisebb lángra lesz szükségünk a főzéshez, sőt, a nagyon aggodalmaskodók gőz fölött is készíthetik a pudingot (így mondjuk nagyon lassú lesz a folyamat).

Ne hagyjuk magára a sodót, kevergessük folyamatosan, különben odakap vagy becsomósodik az alja.

Az utólagos kármentés

Ha mindent jól csináltunk egész végig, és mégis lett néhány csomó a krémünkben, még egy utolsó trükkel megmenthetjük. Passzírozzuk át a pudingot egy sűrű szövésű szitán, hogy megszabaduljunk a daraboktól.

Az összeugrott, kicsapódott pudingot sajnos ezzel a módszerrel nem fogjuk tudni megmenteni, azt bizony újra kell kezdeni az alapoktól.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai praktikák minden helyzetre:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Szlovákiának sikerült az, amiről mi még csak álmodunk

Szlovákia óriási sikert ért el, északi szomszédunk ugyanis csaknem fél év alatt visszahozta a betétdíjas rendszert a boltokba, június végétől pedig már nem is találkozhatunk olyan üdítős flakonokkal és dobozokkal, amelyek ne lennének visszaválthatóak.