A puding/vaníliasodó készítésének 6 szabálya

A puding, amikor zacskóból jön, finom, de amikor mi magunk készítjük, egyenesen isteni. Persze ez kis plusz munkával és jó sok buktatóval jár, mégis megéri a fáradságot. Lássuk a legfontosabb lépéseket!

Pudingot manapság már szinte mindig porból főzünk, és míg ezzel semmi komoly probléma nincsen (hiszen a pudingpor nagyrészt keményítőből és vaníliaaromából áll, amelyek közül egyik sem egy ördögi alapanyag), a tojással óvatosan sűrűre főzött sodó és puding egyszerűen utánozhatatlan ízt és élményt ad. Ha pedig attól tartunk, hogy netán elrontjuk a desszertkrémet, nyugodjunk meg bátran, a lenti cikk formájában érkezik a segítség.

A puding/vaníliasodó készítésének 6 szabálya

A megfelelő tejtermék

Viszonylag kevés hozzávaló kell egy jó házi pudinghoz, ezek egyike pedig a tej vagy tejszín. E közül a kettő közül választhatunk attól függően, hogy mennyire szeretnénk gazdag, selymes állagú krémet.

A tejszín zsírtartalma jóval nagyobb, tehát selymesebb sodó lesz belőle, persze mindemellett valamelyest költségesebb lesz a főzés.

Sok recept fele-fele arányban ír tejszínt és tejet, ami egy igazán jó megoldás, mert anélkül kapunk gazdagabb, krémesebb pudingot, hogy rengeteg tejszínt kéne felhasználnunk.

Diós guba vaníliasodóval

A diós guba az egyik olyan alapédességünk, ami az ünnepekkor ugyanúgy megállja a helyét, mint egy átlagos hétvégén. A vaníliasodón kívül házi lekvárral tálalva vagy porcukorral ...

Az alapanyagok hőmérséklete

Érdemes arra figyelni a puding készítése során, hogy az alapanyagok legyenek szobahőmérsékleten. A tejet vagy tejszínt úgyis fel fogjuk melegíteni, szóval ennél nem olyan kritikus a hőfok.

Viszont, ha ezt a felmelegített tejes keveréket hűtőhideg tojásokra öntjük, akkor megnöveljük annak a tojások kicsapódásának az esélyét, amitől ugye tönkremegy az egész tál sodó.

A tojások szétválasztása

Szintúgy, mint a tejtermék esetében, a tojásoknál is választás elé állít minket a legtöbb recept. Ugyanis lehetőségünk van egész tojásokat és csak tojássárgáját használni a főzéshez. De mi a különbség?

A csak sárgájával főzött puding sokkal sárgább, sokkal selymesebb és gazdagabb lesz. Ezzel szemben, amelyikbe fehérje is kerül, az egy fokkal „zselésebb” és halványabb lesz. Íz terén nem annyira kiérezhető a különbség, ezért itt is a legjobban az arany középút megoldással járunk: egész tojások+extra sárgáják használatával.

A hőkiegyenlítés

A házi puding készítésének legfontosabb mozzanata tagadhatatlanul a hőkiegyenlítés vagy temperálás. Ez egész egyszerűen annyit jelent, hogy a tojásokat és a tejet egy hőmérsékletre hozzuk, és ezzel megakadályozzuk a kicsapódást.

Nagyon óvatosnak kell lennünk: a tejet nem szabad túlforralnunk, mert akkor már az első csepp rántottává fogja főzni a tojást. A tej legyen langymeleg, és lassan, fokozatosan csorgassuk a tojásokhoz, miközben folyamatosan keverjük az egészet egy habverővel.

A türelmes kevergetés

A temperálás után megy vissza az egész keverék a tűzhelyre, azonban még itt sem menekültünk meg teljesen a tojás kicsapódásától. A lehető legkisebb lángra lesz szükségünk a főzéshez, sőt, a nagyon aggodalmaskodók gőz fölött is készíthetik a pudingot (így mondjuk nagyon lassú lesz a folyamat).

Ne hagyjuk magára a sodót, kevergessük folyamatosan, különben odakap vagy becsomósodik az alja.

Az utólagos kármentés

Ha mindent jól csináltunk egész végig, és mégis lett néhány csomó a krémünkben, még egy utolsó trükkel megmenthetjük. Passzírozzuk át a pudingot egy sűrű szövésű szitán, hogy megszabaduljunk a daraboktól.

Az összeugrott, kicsapódott pudingot sajnos ezzel a módszerrel nem fogjuk tudni megmenteni, azt bizony újra kell kezdeni az alapoktól.

Vaníliapuding házilag

Azon gondolkodtam, hogy még csak eszembe se jutott eddig házilag pudingot főzni. Ezen változtatnom kellett, mert imádom, és tényleg nem kell nagy erőfeszítéseket tennem ahhoz, hogy ezzel a ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai praktikák minden helyzetre:

Legújabb receptek

Krémes avokádós csirkesaláta

Ez a saláta egyszerre krémes és frissítő. Az avokádó és a majonéz selymessé, a lime és a koriander pedig üdévé teszi. Az állaga is tökéletes: nem túl száraz, de nem is úszik az ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Krémes francia rakott burgonya

Én utálom a burgonya szót, nekem az krumpli!!! DE ehhez a finomsághoz nem tudtam krumplit írni, mert annyira elegáns étel! Szinte szétolvad a szánkban ez a zsírszegény BURGONYAÉTEL! ...