Most kiderül, tényleg jobb-e a szobahőmérsékletű tojás a süteményekhez

A legtöbb süteményreceptben láthatjuk a tojásokra vonatkozó felhívást, miszerint azoknak szobahőmérsékleten kell lenniük. Tényleg fontos ez, vagy csak egy extra macera, amit nyugodtan elfelejthetünk?

Amikor az ember a sütéssel ismerkedik, sok visszatérő megjegyzéssel találkozhat. Ilyen a szobahőmérsékletű tojás is, amit rendszeresen előírnak a receptek, bármiféle magyarázat nélkül. Így nyilván egyszerű szkeptikusnak lenni a lépés fontosságával kapcsolatban. Ha eddig nem tudtuk, hogy miért kell szobahőmérsékletű tojás a süteményekbe, most mindent megtudhatunk erről a szabályról.

Most kiderül, tényleg jobb-e a szobahőmérsékletű tojás a süteményekhez

Miért fontos a hőmérséklet?

Egyszerű elfelejteni, hogy a sütés legnagyobb része bizony kémia. Ha nem követünk pontosan egy receptet, bizonyos folyamatok nem fognak beindulni, és az egész édesség nem olyan lesz, mint ahogy annak lennie kéne.

A hideg tojások egyszerűen csak máshogy viselkednek egy tésztában, más módon dolgoznak együtt a többi hozzávalóval.

Egyenletes elkeverés

Minden alapanyag valami mást hoz a sütemény tésztájába, különböző tulajdonságaik összhatásából születik meg a szerkezete, íze és állaga.

A tojás elsősorban vizet és egy kevés zsírt tartalmaz. Azonban a tészta fő zsiradékforrása mégis a vaj, ami nem fér meg olyan jól a tojal. Ennek a két hozzávalónak a csomómentes összekeverése kritikus pontja a sütésnek.

Mivel a zsír és a víz alapvetően taszítja egymást, alapból sem egyszerű feladat a tojás kikeverése a vajjal. Főleg akkor, ha pár perce vettük elő őket a hideg hűtőből. A szobahőmérsékletű alapanyagok használata elősegíti ezt a folyamatot, lágyabb tésztához vezet.

Még több levegő

De nemcsak a zsiradék adja a sütemények omlósságát, hanem a levegő is. És hogyan kerül levegő a tésztába? Elsősorban a tojással. Amikor habbá verjük a fehérjét, vagy kikeverjük a sárgáját a cukorral, végig apró buborékokat hozunk létre, amelyek a sütés alatt kitágulnak.

Na, mármost a hideg tojás nehezebben tartja meg a belekevert buborékokat, mint a szobahőmérsékletű, ezért töményebb, nehezebb sütemény lesz belőle.

A többi hozzávaló hőmérséklete

Persze a szabály nem egyedül a tojásra vonatkozik: a legtöbb tejtermék (vaj, tej, tejföl, joghurt, tejszín) is jobban működik, ha hagyjuk szobahőmérsékletre felengedni. Ezek ugyanis szintén tele vannak zsiradékkal, és könnyebben kezelhetőek magasabb hőfokon.

Arra különösen figyeljünk, hogy minden hűtött alapanyagunk azonos hőmérsékletű legyen. Ellenkező esetben – például, ha a tojás hideg, de a tej langyos – darabos masszát fogunk kapni, mert az ellentétes hőfokon lévő hozzávalók sokkolják egymást.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Sütési trükkök és tippek a legfinomabb édességekhez:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek