Élesztőt nemcsak kenyérbe, hanem süteménybe is tehetünk

Az élesztő felel rengeteg kelt tészta levegős, puha állagáért, többek között a kenyerek, kalácsok és kelt péksütemények is ilyenek. Persze nemcsak ezekbe kerülhet élesztő, hanem például édes sütemények tésztájába is. Tényleg!

Ha belegondolunk, az élesztő hasonló feladatot lát el sütés közben, mint a szódabikarbóna vagy a sütőpor. Persze nem teljesen ugyanúgy működnek de alapvetően mindhárman a tészta levegőssé tételén dolgoznak. Talán már alapból ismerünk olyan süteményeket, amelyek élesztőt használnak, és nem kelt tészták, de ez a kategória szélesebb, mint gondolnánk.

Élesztőt nemcsak kenyérbe, hanem süteménybe is tehetünk

Milyen receptben?

A leggyakrabban kevert süteményekben, kuglófokban találkozhatunk sütőpor helyett élesztővel, ezek ugyanis jól viselik a cserét, sőt, egyes sütemények finomabbak is lesznek tőle.

A tészta ugyanúgy levegős lesz, mint egy átlagos kevert sütemény, de nem annyira, mint mondjuk egy kenyér.

Az élesztőtől komplexebb íze lesz a tésztának, és így egyben a süteménynek is. A kész desszert valahol félúton lesz egy kelt kalács és egy egyszerű kevert süti között. Használhatunk még élesztőt egyes aprósüteményekben (pl. isler) vagy az olyan rétegelt sütikben, mint a zserbó.

Milyen alapanyagokkal?

A recept többi részén nem kell sokat változtatni, csupán néhány dologra kell odafigyelni kicsit. A liszt ne süteményliszt legyen, hanem egyszerű finomliszt, mivel az élesztőnek szüksége van ennek a fajtának a magasabb fehérjeszintjére a normális működéshez.

Az élesztőt külön, a száraz hozzávalókkal együtt keverjük el, majd ehhez jöhetnek a nedves alapanyagok. Tehát, tényleg nincs túl sok változás az elkészítés szempontjából. A tésztát talán érdemes egy kicsit pihenni hagyni az összekeverés után, hogy meginduljon az élesztő működése.

Milyen élesztőt?

Ne friss élesztőt használjunk, hanem a porként kapható, instant fajtát. Ezt ugyanis nem kell külön felfuttatni, hanem közvetlenül a liszthez keverve használhatjuk, ami ezeknél a süteményeknél előnyös tulajdonság.

Sosem kell egy egész zacskó élesztő, és alapvetően inkább egy olyan receptet keressünk, ami már alapból élesztőt használ. Persze lehet kísérletezni, de csak megfelelő pontossággal és odafigyeléssel. Meg fogunk lepődni, hogy például milyen sok régi süteményrecept használ élesztőt, ezért érdemes lehet előásni a nagyszülők szakácskönyveit.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Süteménysütési technikák és praktikák:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek