Ezért tett régen a nagyi főtt tojássárgáját a süteményekbe

A sütés koronázatlan királynői a nagymamák, akiknek mindig van egy új fura tippjük a tökéletes süteményekhez. Íme, mutatjuk a legfrissebbet, amelynek főszereplője a főtt tojássárgája.

Egy amerikai receptverseny zsűrijének az a megdöbbentő felfedezése volt, hogy a régi „nagymamareceptekben” gyakran kerül főtt tojás a süteménybe. Mielőtt sokan elborzadnának, semmi különös nincs abban, hogy ilyen formában kerül ez a hozzávaló a tésztába. Elmondjuk, miért.

Ezzel a nagymama-trükkel sokkal omlósabb lesz a süteményed

Cél: az omlós süteménytészta

Minden cukrász egyik nagy álma a legomlósabb süteménytészta megalkotása. A meghökkentő tanács szerint ezt úgy érhetjük el, ha teszünk főtt tojást a süteménybe. Persze nem az egész tojás kell, csak a megfőzött sárgája.

Olyan tésztákban érdemes használni, amelyeknél gyorsan, kevés gyúrással kell dolgozni, és nagyon fontos az omlós állag. Ha túl sokat nyújtjuk, megerősödik benne a glutén, és kemény, rágós lesz. Ilyen lehet például a linzer, omlós vagy bármilyen vajas tészta.

Ennek megelőzésében segít a főtt tojássárgája. Ha hozzáadjuk, megakadályozza a glutén túlzott megerősödését, és lágyabb lesz tőle a tészta.

Hogyan használjuk?

A recepteket egyáltalán nem kell átírni, a főtt tojás csak egy kiegészítő lesz. Egy, maximum két sárgáját tegyünk bele. Sűrű szitán átnyomva, a száraz hozzávalókkal kell elmorzsolni. Miután hozzáadtuk, folytassunk mindent a recept szerint.

A kész sütemény észrevehetően omlósabb, gazdagabb lesz, mint az extra tojássárgája nélkül.

Érdemes tehát a húsvéti süteményeknél is kipróbálni a nagymamák izgalmas trükkjét!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai titok a múltból:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek

7 húsvéti étel csirkemellből, ha uncsi a sonka

Nem akármivel támadunk, ha fogytán vagy ünnepi receptötletekből: húsvétra (is) való ételeket hoztunk csirkemellből, melyek jól jöhetnek, amennyiben nem vagy túl nagy sonkarajongó. Mutatjuk, mikben gondolkozhatsz a tavasz legszebb ünnepén!

Ez a rákkeltő szer vonja be a legtöbb gyümölcsöt és...

Súlyos tényeket tár fel a kártevőirtó szerek használatát monitorozó civil hálózat legújabb jelentése, amelyből kiderült, hogy a mindennapi élelmiszerként fogyasztott friss zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmazhatnak rákkeltő szereket.