Ezért tett régen a nagyi főtt tojássárgáját a süteményekbe

A sütés koronázatlan királynői a nagymamák, akiknek mindig van egy új fura tippjük a tökéletes süteményekhez. Íme, mutatjuk a legfrissebbet, amelynek főszereplője a főtt tojássárgája.

Egy amerikai receptverseny zsűrijének az a megdöbbentő felfedezése volt, hogy a régi „nagymamareceptekben” gyakran kerül főtt tojás a süteménybe. Mielőtt sokan elborzadnának, semmi különös nincs abban, hogy ilyen formában kerül ez a hozzávaló a tésztába. Elmondjuk, miért.

Ezzel a nagymama-trükkel sokkal omlósabb lesz a süteményed

Cél: az omlós süteménytészta

Minden cukrász egyik nagy álma a legomlósabb süteménytészta megalkotása. A meghökkentő tanács szerint ezt úgy érhetjük el, ha teszünk főtt tojást a süteménybe. Persze nem az egész tojás kell, csak a megfőzött sárgája.

Olyan tésztákban érdemes használni, amelyeknél gyorsan, kevés gyúrással kell dolgozni, és nagyon fontos az omlós állag. Ha túl sokat nyújtjuk, megerősödik benne a glutén, és kemény, rágós lesz. Ilyen lehet például a linzer, omlós vagy bármilyen vajas tészta.

Ennek megelőzésében segít a főtt tojássárgája. Ha hozzáadjuk, megakadályozza a glutén túlzott megerősödését, és lágyabb lesz tőle a tészta.

Hogyan használjuk?

A recepteket egyáltalán nem kell átírni, a főtt tojás csak egy kiegészítő lesz. Egy, maximum két sárgáját tegyünk bele. Sűrű szitán átnyomva, a száraz hozzávalókkal kell elmorzsolni. Miután hozzáadtuk, folytassunk mindent a recept szerint.

A kész sütemény észrevehetően omlósabb, gazdagabb lesz, mint az extra tojássárgája nélkül.

Érdemes tehát a húsvéti süteményeknél is kipróbálni a nagymamák izgalmas trükkjét!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai titok a múltból:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.

Lakos Benedek

További cikkek

Nem tart karácsonyi vásárt a főváros 2022-ben

Nem üzleti ok, hanem az V. kerület döntése miatt nem rendezi meg a főváros nonprofit cége a Vörösmarty téri vásárt. Ez nem jelenti azt, hogy nem is lesz egyáltalán vásár a budapesti főtéren, csak a főváros szervezésében nem.