r
Nosalty Logó

Pihe-puha aranygaluska krémes vaníliasodóval

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
Pihe-puha aranygaluska krémes vaníliasodóval
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 28% Zsír

Tészta

Vaníliasodó

Összesen 626 kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 28% Zsír

Tészta

Vaníliasodó

Összesen 7489 kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 28% Zsír

Tészta

Vaníliasodó

Összesen 279 kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.6 g

Zsír

  • Összesen
    35.5 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    162 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    495.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    170 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    187 mg
  • Nátrium
    62 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    63.5 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    159 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    113 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    137 micro
Összesen 626 kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    163.3 g

Zsír

  • Összesen
    425.8 g
  • Telített zsírsav
    146 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    91 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    156 g
  • Koleszterin
    1949 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5948.5 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    268 mg
  • Kálcium
    2037 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    602 mg
  • Foszfor
    2245 mg
  • Nátrium
    741 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    761.5 g
  • Cukor
    320 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    184.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1905 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    305 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    893 micro
  • Kolin:
    1360 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1861 micro
  • α-karotin
    53 micro
  • β-karotin
    476 micro
  • β-crypt
    49 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1650 micro
Összesen 7489 kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    15.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    221.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    76 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.3 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    6.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    71 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    69 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 279 kcal

Hozzávalók

Tészta

Vaníliasodó

Elkészítés

Tészta

  1. Az élesztőt a tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet a felfuttatott élesztővel, a tojással, az olvasztott vajjal, a porcukorral, egy csipet sóval elegyítjük, alaposan összegyúrjuk. Meleg helyen egy órán át kelesztjük.
  2. Miután megkelt a tészta, kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra, és pogácsaszaggatóval vagy egy vékony üvegpohárral kiszaggatjuk. Ha kisebb golyókat szeretnénk, vágjuk ketté a pogácsákat, és formázzunk belőlük kis golyóbisokat.
  3. Tetszés szerinti tűzálló formában süssük. Mi most 3 kis kerámiaformát és egy 16 cm-es kapcsos tortaformát használtunk. A formákat vajazzuk és lisztezzük ki. A másik adag vajat olvasszuk meg, a diót pedig daráljuk le, és keverjük el a kristálycukorral.
  4. A golyókat forgassuk meg az olvasztott vajban, ezt követően hempergessük meg a cukros dióban, majd helyezzük a formába. (A kerámiaformákba tetszőlegesen, a tortaformába körkörösen). A tetejét szórjuk meg a maradék diós-cukros keverékkel, ezután ismét kelesszük még egy 25-30 percet, meleg helyen, letakarva.
  5. 170 fokra előmelegített sütőben süssük, időnként nézzünk rá, nehogy a dió odakapjon. (Opcionális: forraljunk vizet, és öntsük egy hőálló tálba, majd toljuk be a sütőbe a galuska alá, így nem szárad ki a tészta, sokkal puhább és foszlósabb lesz. A gőz hatékonyabbá teszi magát a sütési folyamatot.)
  6. A galuskát sütés után hagyjuk picit hűlni, majd langyosan, a sodóval gazdagon nyakon öntve tálaljuk.

Vaníliasodó

  1. Egy lábasban elkezdjük melegíteni a tej 3/4-ét.
  2. A maradékot keverőtálba öntjük, és csomómentesre keverjük a többi hozzávalóval.
  3. Miután a tej enyhén felforrt, apránként hozzáöntjük a tojásos keverékhez, hőkiegyenlítés végett.
  4. Majd az egészet visszaöntjük a lábasba, és visszatesszük a tűzhelyre. Folyamatosan kevergetjük, figyelve rá, hogy ne égjen le az alja (a cukor miatt), illetve hogy ne csomósodjon be.
  5. Közepesen sűrű krémet főzünk belőle. Akkor jó, ha még folyós, de bevonja egy evőkanál hátulját.
  6. Szószos kiöntőben szervírozzuk.
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 398
  • Tegnapi nézettség: 34
  • 7 napos nézettség: 250
  • Össznézettség: 43845
  • Feltöltés dátuma: 2021. október 10.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi sütemények
további kategória: húsvét kategória: húsvéti sütemény receptek
Pihe-puha aranygaluska krémes vaníliasodóval
Gerzsenyi Flóra 395 recept

Az aranygaluska az egyik örök kedvenc: cukros dióba forgatott, egybe sütött, kelt tésztás gombóchalom. Az egyik legkirályibb édesség, ami már ránézésre is olyan, mint egy rusztikus korona, selymes vaníliasodóval nyakon öntve pedig igazi, daliás desszertköltemény. Most megmutatjuk, hogy elkészíteni sem bonyolult, annak ellenére, hogy igen körülményesnek tűnhet.

Hozzávalók

Tészta

Vaníliasodó

Címlapról ajánljuk

További cikkek