r
Nosalty Logó

Pihe-puha aranygaluska krémes vaníliasodóval

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
Pihe-puha aranygaluska krémes vaníliasodóval
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 28% Zsír

Tészta

Vaníliasodó

Összesen 616 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 28% Zsír

Tészta

Vaníliasodó

Összesen 7366 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 28% Zsír

Tészta

Vaníliasodó

Összesen 277 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.1 g

Zsír

  • Összesen
    34.6 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    128 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    475.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    166 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    175 mg
  • Nátrium
    60 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    63.3 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    147 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    70 micro
  • Kolin:
    87 mg
  • Retinol - A vitamin:
    143 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    103 micro
Összesen 616 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    157.3 g

Zsír

  • Összesen
    415.7 g
  • Telített zsírsav
    142 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    87 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    154 g
  • Koleszterin
    1537 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5707.9 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    246 mg
  • Kálcium
    1988 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    601 mg
  • Foszfor
    2097 mg
  • Nátrium
    722 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    760.2 g
  • Cukor
    320 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    164.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1760 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    222 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    837 micro
  • Kolin:
    1048 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1720 micro
  • α-karotin
    39 micro
  • β-karotin
    442 micro
  • β-crypt
    36 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1234 micro
Összesen 7366 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    15.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    58 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    215.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    75 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.7 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    6.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    66 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    65 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 277 Kcal

Hozzávalók

Tészta

Vaníliasodó

Elkészítés

Tészta

  1. Az élesztőt a tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet a felfuttatott élesztővel, a tojással, az olvasztott vajjal, a porcukorral, egy csipet sóval elegyítjük, alaposan összegyúrjuk. Meleg helyen egy órán át kelesztjük.
  2. Miután megkelt a tészta, kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra, és pogácsaszaggatóval vagy egy vékony üvegpohárral kiszaggatjuk. Ha kisebb golyókat szeretnénk, vágjuk ketté a pogácsákat, és formázzunk belőlük kis golyóbisokat.
  3. Tetszés szerinti tűzálló formában süssük. Mi most 3 kis kerámiaformát és egy 16 cm-es kapcsos tortaformát használtunk. A formákat vajazzuk és lisztezzük ki. A másik adag vajat olvasszuk meg, a diót pedig daráljuk le, és keverjük el a kristálycukorral.
  4. A golyókat forgassuk meg az olvasztott vajban, ezt követően hempergessük meg a cukros dióban, majd helyezzük a formába. (A kerámiaformákba tetszőlegesen, a tortaformába körkörösen). A tetejét szórjuk meg a maradék diós-cukros keverékkel, ezután ismét kelesszük még egy 25-30 percet, meleg helyen, letakarva.
  5. 170 fokra előmelegített sütőben süssük, időnként nézzünk rá, nehogy a dió odakapjon. (Opcionális: forraljunk vizet, és öntsük egy hőálló tálba, majd toljuk be a sütőbe a galuska alá, így nem szárad ki a tészta, sokkal puhább és foszlósabb lesz. A gőz hatékonyabbá teszi magát a sütési folyamatot.)
  6. A galuskát sütés után hagyjuk picit hűlni, majd langyosan, a sodóval gazdagon nyakon öntve tálaljuk.

Vaníliasodó

  1. Egy lábasban elkezdjük melegíteni a tej 3/4-ét.
  2. A maradékot keverőtálba öntjük, és csomómentesre keverjük a többi hozzávalóval.
  3. Miután a tej enyhén felforrt, apránként hozzáöntjük a tojásos keverékhez, hőkiegyenlítés végett.
  4. Majd az egészet visszaöntjük a lábasba, és visszatesszük a tűzhelyre. Folyamatosan kevergetjük, figyelve rá, hogy ne égjen le az alja (a cukor miatt), illetve hogy ne csomósodjon be.
  5. Közepesen sűrű krémet főzünk belőle. Akkor jó, ha még folyós, de bevonja egy evőkanál hátulját.
  6. Szószos kiöntőben szervírozzuk.
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 190
  • Tegnapi nézettség: 23
  • 7 napos nézettség: 245
  • Össznézettség: 19501
  • Feltöltés dátuma: 2021. október 10.

Receptkategóriák

Pihe-puha aranygaluska krémes vaníliasodóval
Gerzsenyi Flóra 245 recept

Az aranygaluska az egyik örök kedvenc: cukros dióba forgatott, egybe sütött, kelt tésztás gombóchalom. Az egyik legkirályibb édesség, ami már ránézésre is olyan, mint egy rusztikus korona, selymes vaníliasodóval nyakon öntve pedig igazi, daliás desszertköltemény. Most megmutatjuk, hogy elkészíteni sem bonyolult, annak ellenére, hogy igen körülményesnek tűnhet.

Hozzávalók

Tészta

Vaníliasodó

Címlapról ajánljuk

További cikkek