Így gyorsíthatod fel a levesfőzés folyamatát 4 lépésben

A levesfőzés eltarthat 30 perctől egészen 3 óráig is, és ugyan maga az elkészítés nem túl munkaigényes (hiszen a fazék tartalma magától rotyog), mégis jobban örülünk, ha gyorsan kész van, és már kanalazható is a leves. Jöhet a Napi Tipp?

Annak ellenére, hogy a levesfőzés egyike az olyan konyhai műveleteknek, amelyek nem igényelnek folyamatos figyelmet és felügyeletet, mégsem lehetne azt mondani, hogy nem örülnénk neki, ha fel lehetne gyorsítani a dolgot. Szerencsére vannak bizonyos levesek, amelyeknél bizonyos furfangok bevetésével lerövidíthetjük a levesfőzést, ezzel is közelebb hozva az ebéd várva várt időpontját.

Így gyorsíthatod fel a levesfőzés folyamatát 4 lépésben

Az alapanyagok előkészítése

Vannak olyan levesek, amelyek megfőzését fel lehet gyorsítani az alapanyagok kisebbre vágásával. Természetesen ez csak akkor működik, ha nem fő a levesben egy olyan méretes darab valami (pl. csülök, csont, comb, stb.), amit nem tudunk szétvágni.

Főleg zöldséglevesek esetében vethetjük be ezt a trükköt, de azoknál annál hatékonyabban.

Az íz ugyan nem lesz annyira mély, mint a hosszan főzött levesek esetében, arról azonban szó sincsen, hogy rossz lenne az eredmény. Mivel a zöldségek könnyen kiadják az ízüket, a kisebbre szeletelt répák, stb. is kellemes ízélményt adnak majd.

Vízhőmérséklet

Az alapanyagokon túl egy másik fontos tényező a folyadék, ami általában ugye víz. Ha nem hideg, hanem meleg (vagy langyos) vízzel öntjük nyakon a levesalapot, akkor sokkal rövidebb idő alatt fogjuk elérni a forráspontot.

Így az azt követő lassú tűzön főzés is előbb bekövetkezik majd, tehát még több időt spórolhatunk meg a konyhában. A meleg víz jelenléte semmi máson nem változtat, nem kompromittálja az ízt, állagot és más egyebet. Egész egyszerűen csak gyorsabb lesz tőle a folyamat.

Fedőhasználat

Elengedhetetlen a levesek esetében a fedő megfelelő használata. Ha az elején használjuk, gyorsabban forr fel a fazék tartalma, ha pedig a forrás után vetjük, be bezárjuk a gőzt és a hőt, ami szintén jót tesz a levesnek.

Ha takarékon rotyogtatjuk az ételt, akár teljesen le is fedhetjük azt, nem fog kifutni. Amennyiben viszont egy kicsivel is nagyobb lángot használunk (és neadjisten túltöltöttük az edényt), akkor hagyjunk egy kis rést a gőz távozására, így nem lesz katasztrófa a trükközésünkből.

Külön levesbetét

Az olyan levesek, amelyek levesbetét (elsősorban tészta) nélkül nem állják meg a helyüket, sajnos valamennyivel hosszabb ideig készülnek. Mármint csak akkor, ha ragaszkodunk a levesbetét levesben való megfőzéséhez.

Igaz, így mind a lének, mind a tésztának finomabb íze, lesz, de ez a plusz hozzávaló nagyban lelassítja a főzés folyamatát. Ezért inkább főzzük külön edényben a betétet, ami történhet szimultán is a levessel együtt: így időt sem veszítünk, és tésztánk is lesz. Hát nem csodás?

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tippet leshetsz el:

Címlapról ajánljuk

További cikkek