Így varázsolhatod újra folyékony arannyá a kristályos mézet

Bekristályosodott a méz? Semmi gond! Napi Tippünk kétféleképpen is segítséget nyújt, hogy a méz újra folyékony arany legyen!

A méz az egyik kedvenc alapanyagunk. Egészséges, finom, remek cukorhelyettesítő, minden süteményhez jól passzol, gondos társ torokfájás vagy megfázás esetén. Amikor azonban a kedves mackósüvegért vagy az aranysárga befőttesüvegért nyúlunk, sokszor találkozunk azzal a jelenséggel, hogy a méz bekristályosodott.

Két trükköt is mutatunk!

A téves hiedelemmel ellentétben a bekristályosodott méz nem romlott (hiszen a méz igazából sosem romlik meg), a jelenségnek pedig egyszerű magyarázata van: a méz főként cukorból áll, beleértve a glükózt és a fruktózt is, némi vízzel, de nem eléggel ahhoz, hogy az összes cukrot „megtartsa”.

Idővel a víz elválik a glükóztól, és a cukor apró kristályokat képez. A természetes, feldolgozatlan mézben található virágpor és méhviasz szintén hozzájárul a kristályosodáshoz.

A kristályosodás valójában annak a jele, hogy a méz jó minőségű, természetes és feldolgozatlan. Az erősen feldolgozott mézek nem kristályosodnak ki olyan gyorsan (a feldolgozás miatt viszont a tápanyagok egy része eltűnhet).

Mindezek ellenére szeretnéd, ha a méz újra folyékony lenne?

Óvatos felmelegítéssel visszaállítható a méz sima állaga. Tegyük a mézes edényt fedő nélkül egy kis hőálló tálba. Töltsük meg meleg (nem forró) vízzel, hogy az edény feléig érjen. Hagyjuk állni körülbelül 45 percig, szükség szerint cseréljük a melegvizet, ha kell. Időnként keverjük meg a mézet, hogy az egész melegedjen. A keveréshez tiszta, száraz eszközt használjunk, hogy ne jusson baktérium vagy felesleges víz a mézbe.

Aranyos a macialakú flakon, de ha műanyag, nem a legjobb a méz tárolására

Egy másik tipp is van, melyhez a mikrót kell használni

Nincs más dolgunk, mint levenni a fedőt, és szigorúan nem több, mint 30 másodpercig közepes teljesítményen melegíteni a mézet. Ha még nem tökéletes a végeredmény, keverjük meg, és melegítsük még fél percig.

Bár a kristályosodást nem lehet teljesen megakadályozni, de lelassíthatjuk, ha szobahőmérsékleten, és nem a hűvös spejzban tároljuk a mézet. A méz üvegben való tárolása (vagy megvásárlása) szintén segít, mivel az üveg jobban elvezeti a nedvességet, mint a műanyag. A mézet mindig szorosan lefedve és fénytől védve tároljuk.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek