5 furcsa trükk, amitől még finomabb lesz, amit főzöl

Apró változtatások, amelyekkel mégis óriási különbségeket tudsz elérni az ételek ízében, állagában. Mutatunk néhány olyan fogást, amelyek tényleg változást hoznak a főzésbe!

A főzésnél mindenkinek vannak saját fogásai, bevált konyhai trükkjei, mozdulatai, és esküszik arra, hogy a legjobb eredményt ezekkel éri el egy étel elkészítésénél. Néha azonban nem árt ellesni új dolgokat másoktól, hiszen lehet, sokkal egyszerűbben, sokkal finomabb dolgokat tudunk elérni akár egy apró változtatással is. A Tasty gyűjtéséből most ilyen apró konyhai trükköket válogattunk nektek.

1.) Legyen tényleg forró a serpenyő!

Számos olyan étel van, amit nem elég magas hőfokon elkészíteni, ténylegesen forró serpenyőbe kell tenni őket, hogy a legjobb ízű végeredményt kapjuk, és azonnal pirulni kezdjenek a hozzávalók. Ha nem tud azonnal pirulni a serpenyőben vagy éppen a grillen a hús, a zöldség (de ez a helyzet a rákkal és a tintahallal is), akkor nem lesz elég koncentrált az íze az elkészült ételnek, és megfő ahelyett, hogy ropogósra sülne.

Legyen tényleg forró a serpenyő!

2.) Amikor a forró serpenyő hiba

Vannak olyan ételek, amelyeknek viszont épp az ad igazi ropogósságot, ha nem azonnal sokkoljuk őket a forrósággal. I

Ilyen például a bacon, amit ha tűzforró serpenyőbe teszünk, pillanatok alatt feketére ég az egyik fele, a másik meg puha és szottyos marad.

Ahhoz, hogy a baconszeletek tényleg olyan ropogósak és kemények legyenek, mint amilyeneket az amerikai filmekben szolgálnak fel az anyukák reggelente a családnak, fontos, hogy közepes lángon kezdjük a sütésüket. Hadd süljön csak ki a szalonnából szép lassan a benne lévő zsír és nedvesség – az igazán ropogós baconszeletek 15-20 perc alatt készülnek el!

3.) Hagyd sülni a marhahúst!

A darált marhahúst sokan csak épp addig sütik, amíg elveszíti piros színét és megszürkül – pedig sokkal finomabb, ha sokkal tovább pirítjuk, szinte már olyan sokáig, hogy úgy tűnhet, túlkészült. A különböző szószos ételekbe, mexikói finomságokba sokkal jobb, ha az erősebben pirult marhahús kerül, sokkal koncentráltabb lesz íz ízük.

4.) Égesd egy kicsit oda!

Ha valamilyen paradicsomos alapú mártást, szószt készítesz, a sütés elején mindig tegyél egy kevés paradicsomszószt a sülő hagymára és fokhagymára. Hagyd, hogy teljesen átfőjön, sőt kicsit oda is kapjon a hagymás paradicsom, úgy hogy szinte már ráragad a lábos aljára. Ezután öntsd fel egy kevés vízzel vagy további paradicsomlével, hogy a máz lejöjjön az edényről – az így kapott koncentrált ízű mártás olyan alapod majd az egész szósznak, mintha az órákon át főtt volna!

5.) Égjen az a zöldség!

Ha sütőben sült zöldséget készítesz, mindig hagyj neki kicsivel több időt, mint amit elsőre gondolnál. A zöldségek nagy része a ropogós indulás után pillanatok alatt plöttyedt és vizes lesz a sütőben, és jó pár percnek el kell telnie, hogy ez a nedvesség elpárologjon belőlük – ha ez megtörténik, igazi ízbomba, sült zöldségek lesznek belőlük.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket az izgalmas recepteket is érdemes kipróbálnod

Címlapról ajánljuk

Sajtostészta-receptek

Egy jó alaposan megpakolt sajtos tésztának ki mondana nemet? Senki! Nos, akkor jöjjenek tejszínesen, paradicsomosan, zöldségesen, mindenesen!

Nosalty

További cikkek