A titok, amitől újra szaftos lesz a másnapos tésztád

A tészta gyors, olcsó és laktató megoldás mozgalmas hétköznapi éhségekre, és ha egyszerre többet főzünk belőle, akár a következő nap ellátmányát is letudhatjuk seperc alatt. De hogyan érjük el, hogy a másnap visszamelegített tészta ugyanolyan krémes legyen, mint ha éppen akkor főztük volna meg frissen?

Ugyan vannak esetek, amikor a másnapos tészta az, amire szükségünk van (hidegen, közvetlenül a lábasból elfogyasztva), és vannak olyan helyzetek is, amikor egy serpenyőben lepirítva éled újjá az előző nap elkészített túrós csusza vagy más költemény. Azonban ez sajnos nem minden tésztára igaz: például azok a másnapos tészták, amik frissen fantasztikusan szaftosak, és krémes szószban úsznak, hidegen képesek megszáradni, és így, lássuk be, már nem adják ugyanazt az élvezeti szintet. Egy meglepően egyszerű trükkel azonban visszahozhatjuk ezeket a tésztákat az élők sorába, nézzük, mivel!

A titok, amitől újra szaftos lesz a másnapos tésztád

Miért szárad ki a másnapos tészta?

Amikor frissen kifőzünk egy adag tésztát, majd elkeverjük a kedvenc szószunkkal (mindegy, hogy paradicsomos, tejszínes, húsos vagy zöldséges), ideális esetben mindkét elem forró, de legalábbis meleg.

Ebben az állapotban a tészta nem ragad össze, mivel a szósz beeszi magát az összes kis résbe, lyukba és járatba, megakadályozva az összenövést.

Azonban idővel, ahogy hűl ki az étel, két dolog is történik a fazékban. Egyrészt a kész tészta minimálisan tovább fő, a visszamaradt hő hatására. Ez pedig azt is jelenti, hogy nedvességet szív magába, amit nem tud máshonnan elvenni, mint a tésztaszószból.

A szósz egy része tehát eltűnik, és az egész besűrűsödik (ez a tészta keményítőtartalmának is köszönhető), tehát mennyiségben csökken az a közeg, ami megakadályozta a tészták összeragadását. A másnapos tésztánk ezért tűnik majd szárazabbnak, szinte olyannak, mint ha egyáltalán nem lenne rajta szósz.

A titkos hozzávaló: főzővíz!

Pedig a csupasz tésztát senki nem szereti, új szószt főzni még kevesebb embernek van kedve, ideje. Ilyen helyzetekben az átlagember egy kis pohár vízért nyúlna, hogy egy kis életet leheljen a hideg tésztába melegítés közben, azonban ez nem javasolt, mivel a felvizezett étel íztelenebb lesz.

Gondoljunk inkább előre, és a tészta kifőzése alatt tegyünk félre egy keveset a főzővízből. Ez ugyanis nem egyszerű víz, hanem megtalálható benne, a száraztésztából kifőtt keményítő nagy része.

És mint tudjuk, a keményítő méltán híres arról, hogy képes bármilyen szószt besűríteni. És nemcsak por formájában teszi ezt meg, hanem ebben az érdekes, folyékony állapotban is.

Így melegítsünk újra másnapos tésztát!

Az előző nap gondosan eltett főzővizünket tároljuk a hűtőben, egy jól zárható üvegben. Amikor felmelegítenénk a tésztát, tegyük egy fazékba vagy serpenyőbe, és öntsünk hozzá egy keveset a léből.

Látni fogjuk, hogy hő hatására újra krémes lesz a szószunk, ha ez nem történne meg, adjunk hozzá még egy kis főzővizet. Adott esetben reszelt sajttal is gazdagíthatjuk az állagot.

Persze ne tartogassuk túl sokáig se a tésztát, se a vizet, mert könnyen romló dolgokról van szó. Maximum 2-3 napot adjunk nekik a hűtőben, bár valószínűleg ennyit úgysem fogunk kibírni tészta nélkül.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Meglepő trükkök a konyhából:

Címlapról ajánljuk

A répatortás kekszszendvics, amit minden nap harapnánk uzsonnára

Nehéz percek következnek most az édesszájúak számára: ez a "szendvics" nem holmi felvágottal-sajttal készül, hanem egy pazar répatorta még pazarabb hozzávalóival! Húsvétra, de egy sima hétvégére vagy hétköznapra is kiváló önsimogató és családjutalmazó süteményről van szó. Így készül nálunk a répatortás kekszszendvics:

Nosalty

További cikkek