Ezért ne öntsd ki a tészta főzőlevét – Rengeteg mindenre használhatod a háztartásban!

Ha megfőtt a tészta, ne öntsd ki a levét, ugyanis felhasználhatod mosogatáskor, de a növényeid, sőt, még a hajvégeid is hálásak lesznek érte! Mutatjuk, mi mindenre jó még!

A főtt tojás vízéről gyakran hallani, mennyi mindenre jó, azonban a tésztafőző vízről már kevesebbet, pedig nem kevésbé hasznos. Így használd fel a tésztaételek főzővizét!

Mártásokhoz

Miután megfőtt a tészta, szűrd le, és a vízét használd fel szósz, mártás, öntet készítéshez! A tészta főzővize egyrészt azért jobb, mint a szimpla csapvíz, mert a keményítőtartalma révén selymessé teszi a szószt, másrészt könnyebben be is sűrűsödik.

Mosogatásra

A tésztából kioldódó keményítő nemcsak a mártások besűrítéséhez jó, hanem a mosogatáskor is hasznát veheted! A keményítős víz jobban oldja a makacs, lerakódott szennyeződéseket, így, ha zsíros tepsit, vagy odaégett lábast szeretnél elmosni, de a hosszas sikálást is mellőznéd, akkor öntsd rájuk a tészta főzővizét, és hagyd állni. Utána a szokásos módon, mosogatószerrel is mosd át őket.

Kelt tésztához, hüvelyesek áztatásához

Ha a tészta főzővizét adod a kelt tésztákhoz, jobb ízt kölcsönözhetsz a készülő süteményednek. De ha babot vagy lencsét készítesz, akkor az áztatásukhoz is használhatod a főzővizet, ugyanis könnyebben megpuhulnak, mint a csapvízben.

További főzésre

A tésztafőzőlé a zöldségek párolásához is tökéletes. Ugyanaz igaz ebben az esetben is, mint a hüvelyesek áztatásánál: hamarabb megpuhulnak, és jobb lesz az ízük. De a levet bármilyen leves alapjaként is felhasználhatod, a krémlevesek textúráját szebbé teheted.

Növényekre

Nemcsak a tojás, hanem a tészta főzőleve is jó szolgálatot tehet, ha növénygondozásról van szó. Miután kihűlt a víz, locsold meg vele a szobanövényeidet: ha kéthetente egyszer-egyszer alkalmazod ezt a módszert, a növényeid kivirulnak, és még a lábadozók is erőre kaphatnak.

Megviselt hajra

Biztos, hogy nem a tészta főzőleve az első, ami az eszedbe jut, ha a száraz hajvégeket szeretnéd ápolni, pedig érdemes kipróbálnod. A tészta főzésekor használj olíva olajat és tengeri sót, majd amikor már langyosra hűlt a víz, öblítsd le vele a hajadat. Hagyd rajta körülbelül 5 percig, majd mosd meg a hajad a szokásos módon.

Duzzadt, sajgó lábra

Ha megerőltetted a lábad, ha sokat gyalogoltál, vagy egyszerűen a cipődben megduzzadt a lábfejed az egész napos viselés során, áztasd a tészta főzővizében! Regenerál, és segít hamarabb lelohasztani a duzzanatot.

Ezeket olvastad már?

via és viaés via

Címlapkép: iStock

Címlapról ajánljuk

További cikkek