A diós és mákos tészta elkészítésének néhány aranyszabálya

Annak ellenére, hogy milyen egyszerű ételnek tűnik a mákos és diós tészta, olyan sok ponton elronthatjuk. Vagyis igazából nem fogjuk elrontani, egyszerűen csak nem lesz az igazi. És miért ennénk meg bármit, ami nem az igazi?

Mákos tészta, diós tészta: két olyan klasszikus, amivel felnőttünk az iskolai menzákon és otthon. Ez pedig sok helyet hagyott a csalódásnak, főleg az iskolában kapott dejóval megszórt, félig csupasz, hideg tészta képében. Remélhetőleg azóta kilábaltunk a traumákból, és otthon már tökéletes mákos tésztát eszünk, azonban ha mégsem így van, lessük el a „szakma” titkait a cikkből.

A diós és mákos tészta elkészítésének néhány aranyszabálya / Fotó: Ana's Kitchen

Ne főzzük szét a tésztát

Minden tészta halála a túlfőzés, és ez az édes változatok esetében is ugyanúgy igaz. Hiszen a tésztának nem puhának és szétmállósnak kell lennie, kell bele épp annyi tartás, hogy egy kicsit „rágós” legyen.

Kövessük a tészta csomagolásának utasításait, és kóstoljunk meg egy szálat, mielőtt lejárna az idő, nehogy túl- vagy alulfőzzük.

Ne hagyjuk ki a sózást

Attól függetlenül, hogy édes tésztáról van szó, a sót nem szabad kihagynunk a receptből. Hiszen jól tudjuk (talán mert a nagymama alaposan belénk sulykolta), hogy minden süteménybe és édes dologba kell egy csipet só.

Sózzuk meg alaposan a főzővizet, ugyanúgy, mint ha bármilyen más tésztaételt készítenénk. Mivel nem közvetlenül a főtt tésztát vagy a diós/mákos keveréket sózzuk, sokkal egyenletesebben eloszlik majd a sós íz az ételben, nem lesz tolakodó, de nem is fog hiányozni.

Mert épp erre van szükség: a cukros mák és dió mellett egy kis sósság bújik a tésztába, ami felerősíti a körülötte lévő ízeket is. Nélküle nem lenne ugyanaz.

Használjunk egy kis olajat

Mivel nem szószos tésztáról van szó, gondoskodnunk kell arról, hogy ne ragadjanak össze a szálak. A frissen kifőzött tészta ugyanis szinte percek alatt összeáll, a rajta maradt keményítő miatt.

Általában hallhatjuk a „szabályt”, hogy nem szabad vízzel lemosni a kifőtt tésztát és olajat sem szabad ráönteni. És ez így is van minden olyan esetben, amikor valamilyen szószt öntünk a tésztára.

Jelen esetben azonban darált magvak kerülnek rá, ezeknek pedig szükségük van valamilyen közegre, ahol megragadhatnak. Különben fullasztó élményt adna a tészta, ezt pedig egyikőnk sem akarná, ugye?

Miután leszűrtük a tésztát, tegyük vissza a lábasba, és csorgassunk rá 1-2 evőkanál olajat. Keverjük át alaposan, hogy minden szálat bevonjon a zsiradék, és esélyük se legyen egymáshoz ragadni.

Ne sajnáljuk a diót/mákot

Senki nem szereti a csupasz tésztát, ez talán a legszomorúbb látvány, ami fogadhat minket. A diós és mákos tészta esetében valahogy mindig úgy tűnik, mintha soha nem lenne elég darált dió a világon ahhoz, hogy az utolsó szálat is bevonja a cukros mag.

Ez lesz a kedvenc szabályunk: tényleg jó sok diót/mákot kanalazzunk a tésztánkra. Keverjük el, és ha úgy látjuk, hogy még mindig nem elég, adjunk hozzá újabb adagokat, akár többször is. Na, így lesz a tészta maga a tökély.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Címlapkép: Ana's Kitchen


Konyhai technikák, hogy minden úgy sikerüljön, ahogy kell neki:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 nagyon szaftos, krémes és könnyed húsétel 1 óra alatt

A lusta, de gyakorlott szakácsoknak ma már rengeteg praktika lapul a zsebükben arra vonatkozóan, hogyan lehet finom, laktató és mutatós ebédet készíteni egy óra alatt. Mi most olyan főételeket hoztunk nektek, amelyekkel nem kell sokat bajlódni, a végén azonban garantáltan mindenki megnyalja a tíz ujját.