Ezért nem szabad meleg ételt a hűtőbe tenni

Főzés után nem szeretjük elől hagyni az ételt az asztalon, sokan azonnal hűtőbe raknánk, főleg akkor, ha evés után el kell mennünk otthonról. Miért nem szabad a még meleg ételt a hűtőbe tenni? Nagyon egyszerű oka van.

A minap ismét egy olyan problémával szembesültem, ami bár mostanában ritkán, de mégis megesik velem: este 9 órakor jutott eszembe főzni, mivel pedig nagy adagban készítettem az ételt, az csak lassan hűlt ki. Mi legyen? Rakjam be még melegen a hűtőbe? Azt elvileg nem szabad. De miért is nem?

A jó hír, hogy a langyos vagy közepesen meleg ételeknek már nem nagyon tud ártani a hideg (sőt!), forró ételek esetében viszont akár egészségügyi kockázatai is lehetnek a gyors hűtésnek. A hűtés alapvető lényege, hogy az élelmiszereket védjük a kórokozóktól és a gyors romlástól, valamint hogy a bennük megtalálható tápanyagok minél hosszabb ideig benne maradjanak az ételekben is.

Forró ételek esetében a hirtelen hűtés kifejezetten árthat nekünk, ugyanis ezek az ételek hűtőben hűlve veszítenek tápanyagértékükből, a szalmonella baktérium gyors terjedésnek indulhat az ételekben, ráadásul a meleg levegő áramlása miatt a hűtőben tárolt más, érzékeny élelmiszerek (tojás, tejtermékek, húsok és felvágottak) is romlásnak indulhatnak.

Az ételnek muszáj legalább langyosra hűlnie ahhoz, hogy hűtőbe lehessen rakni őket, két óránál tovább viszont nem érdemes szobahőmérsékleten tárolni, a baktériumok ugyanis ennyi idő után a szabad levegőn is elkezdenek terjedni. Amit a gyorsabb hűlés érdekében tehetünk ilyenkor, az az, hogy kisebb porciókra szedjük a meleg ételt, így az gyorsabban kihűl, nekünk pedig nem kell türelmetlenül várnunk.

Tippek, amiket kipróbálhatunk a hűtésre:

1.) Szedjük szét kisebb adagokra az ételt.

2.) Ha meleg ételt kell raknunk a hűtőbe, tegyük az élelmiszert alacsony magasságú edénybe, ételtároló dobozba. A magas falú edényekben az ételek lassabban hűlnek, így könnyebben elkezdhetnek rajta szaporodni a baktériumok.

3.) A még meleg, étellel teli edényt tegyük jeges vízbe, ezzel is gyorsítva a hűtést.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek a hűtős tárolással kapcsolatban:

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 recept segítségével megmutatjuk, hogy a jénai nem csak egy...

Biztos sokunk konyhájában lakik egy masszív, mégis törékenynek tűnő, sokszínűen bevethető, mégis unalmasnak ható, kiváló kulináris adottságokkal rendelkező, mégis gyakran lenézett üvegedény, amit jénainak hívnak. De mégis mik ezek a kettős érzések a tállal kapcsolatban, és hogyan lehetne őket eloszlatni? Talán a legjobb út a megismerés felé néhány egyszerű, de nagyszerű recepten keresztül vezet? Egy próbát mindenképpen megér!

4 konyhai maradék, amelytől megerősödik a levendulád

A levendula az egyik legnépszerűbb évelő növény itthon, amely feltűnő megjelenésének és jól ismert illatának köszönhetően megragadja a szemünket és az orrunkat is. Akad azonban néhány konyhai maradék, amivel még pompásabbá és erősebbé teheted ezt a kedvelt virágot.