Minden olaszkonyha-rajongónak tudnia kell a MARINARA szósz titkáról

Egy tésztaszósz, amit mindenhol ismernek a világon, mégsem tudja senki, hogy mi is valójában. Feloldjuk ezt az ellentmondást: íme, minden tudnivaló a Marinara szószról.

Valószínűleg sok háztartás kamrájának polcán megtalálható egy üveg Marinara szósz. Gyakori választásunk, ha olaszos ételeket, elsősorban tésztát akarunk főzni. A legtöbben készen vesszük a boltban, talán ezért is lehet, hogy kevesen tudjuk pontosan meghatározni, hogy mi fán terem a Marinara szósz.

Mi a Marinara?

Az alap olasz szószok egyike, és mindössze négy hozzávalóból áll. Elkészítéséhez paradicsom, olaj, fokhagyma és zöldfűszerek kellenek.

A legegyszerűbb olasz tésztaszósz, a MARINARA titkai

A tradicionálisnak tartott Marinara csak a fent említett összetevőkből áll. Persze legtöbbször szószalapként kezeljük, és kedvünk szerint változtatjuk tovább: hagymát, csípős paprikát, olajbogyót, esetleg húst adunk hozzá.

Honnan származik?

Ugyan pontos adataink nincsenek erről, de nagyon valószínű, hogy a Marinara szósz Dél-Olaszországban (Nápoly vagy Szicília környékén) született a 16. században. Ekkor vált ugyanis először elérhetővé az Amerikából behozott paradicsom.

Nevét a tengerészekről (olaszul marinai) kapta. Mivel a szósz hozzávalói sokáig elálltak, a hosszú hajóutak gyakori ellátmánya volt a Marinarával készült tészta.

Világhírét annak köszönheti, hogy a 20. század elején tömegesen kivándorló olaszok magukkal vitték a szószt Amerikába. Így az amerikai-olasz konyha egyik betonpillére lett.

Népszerűségének titka

Igényeink nem sokat változtak a 16. századi matrózokhoz képest: a Marinara tartós, mindig kéznél van és rengeteg különböző ételhez azonnal felhasználható.

Emellett kiemelhető még egyszerűsége is. Szerény hozzávalókkal készül, akár otthon is nekivághatunk elkészítésének.

Házi elkészítése

A négy kötelező hozzávaló (paradicsom, olívaolaj, fokhagyma, zöldfűszerek) biztosan megtalálható minden konyhában. Érdemes mindegyikből jó minőségűt használni, hogy a végeredmény tökéletes legyen.

A fokhagyma legyen friss, az olaj lehetőleg olíva. Akkor járunk a legjobban, ha nyár van, és friss paradicsomhoz jutunk. Azonban, ha mégis konzervet használunk, érdemesebb a darabolt helyett egészet venni. Így saját ízlésünk szerint alakíthatjuk a szósz állagát. Lehet persze passzírozott paradicsomot is beletenni, de ezzel túl homogén Marinara jön létre, ami szinte lecsúszik majd a tésztáról.

A fokhagymát az olajban pár percig pirítsuk, majd jöhet rá a paradicsom. Nem kell túl sokáig főzni, maradjon kissé folyós a szósz. Sózzuk, fűszerezzük olaszos zöldfűszerekkel (bazsalikom, oregano), majd vegyük le a tűzről.

Semmiképpen se tegyünk bele cukrot, a Marinara akkor jó, ha savanykás, és érezni benne a paradicsom igazi ízét. Szintén ne hígítsuk vízzel, mert túl folyós lesz tőle.

Felhasználása

Az olasz konyha szinte minden paradicsomos alapú ételéhez fel tudjuk majd használni a Marinarát. Önmagában a legegyszerűbb tésztaszósz lehet, persze ha kevésnek érezzük a puritán ízét, fejlesszük tovább nyugodtan. Lehet spagetti, lasagne alapja, sőt ha nagyon sietünk, akár pizzaszósz is. Ezekben a receptekben mind megállja a helyét:

Az Amerikába vándorolt szósz egy sor új receptet adott a világnak, ezek nagy része a paradicsomszószt különböző sült húsokkal párosítja. Nem sokkal később az ilyen ételek vegetáriánus verziói is megjelentek: gyakran padlizsán és cukkini került a Marinara mellé.

Ha megmarad a főzésből, használjuk hidegen mártogatósnak.

Most, hogy mindent tudunk a Marinara szószról, használjuk bátran, ha olasz ízekre vágyunk!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Rengeteg olasz íz és napfény a konyhában:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...