Tejszínhab lesz a tejből, 3 lehetetlen lépésben

Az otthon felvert tejszínhabnál nincsen jobb dolog: ettől lesz az a nagy kehely gesztenyepüré vagy somlói olyan istenien dekadens. De mihez kezdjünk, ha tejszín nélkül maradunk a konyhában?

Mivel nem az alkímia világában élünk, nem lehet csak úgy találomra bármiből bármi más, és éppen ezért tejszínhabot is csak tejszínből lehet készíteni. A zsíros tejtermék az egyetlen, amelyik képes légies halmokba rendeződni, amikor nekiesünk egy habverővel. Vagy mégsem? A most következő trükk, ugyan lehetetlennek tűnik, mégis tejszínhabot varázsol a tejszín egyik közeli rokonából, az egyszerű tejből. Lássuk, hogyan!

Tejszínhab lesz a tejből, 3 lehetetlen lépésben

Mitől lesz hab a tejszín?

A tej egyik fontos alkotóeleme a zsír, ebből pedig más-más mennyiség kerül az egyes tejtermékekbe. A vajtól kezdve, a tejfölön át, egészen a savóig találunk valamennyi zsírt a tejes dolgokban, már csak az a kérdés, hogy mennyit, és miért jó ez nekünk?

A tejszín zsírtartalma például igen magas, legalábbis ha olyan fajtát veszünk, aminek nem fölözték le a nagy részét.

Több tejszín van ugyanis: ezek legzsírosabbika a habtejszín, ami jó esetben min. 36%-os zsírtartalmú. A főzőtejszín ennél jóval alacsonyabb szintet üt meg: átlagosan csupán 10-12% a zsír benne. Minél magasabb a zsírtartalom, annál könnyebben verhetünk habot a tejszínből. A magasabb százalék ahhoz is hozzájárul, hogy a felvert hab erősebb lesz, nem esik össze olyan hamar. A habot ezért érdemes az elsőként említett verzióból verni. Vagy tejből. Hogy micsoda?

Tej nem válik tejszínné?

Most, hogy ilyen szépen, tudományosan megalapoztuk a tényeket, miszerint a jó tejszínhabhoz minél magasabb zsírtartalom kell, itt az ideje, hogy leromboljuk mindezt, egy észbontó konyhai trükkel.

Ez a fizika törvényeinek ellentmondó furfang a tejből varázsol tejszínhabot, egy titkos hozzávaló felhasználásával, ami nem más, mint a zselatin.

A csoda pedig így megy végbe:

  1. Keverjünk el 3 evőkanál étkezési zselatint 1 dl hideg tejben, és hagyjuk, hadd szívja meg magát. Utána melegítsük fel mikróban, óvatosan, 5 másodperces intervallumokkal, amíg újra folyékony nem lesz.
  2. Öntsünk egy tálba 330 ml hideg tejet, és adjuk hozzá a zselatinos keveréket. Tegyük az egészet hűtőbe, egy óra erejéig.
  3. Az egy óra leteltével vegyük ki a hűtőből a tejet, édesítsük ízlés szerint, és verjük fel kézzel vagy géppel.

TIPP: mindenképpen 3,6%-os tejet használjuk a trükkhöz, azzal fog a legjobban működni.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Őrült és őrületes konyhai trükkök hada vár:

Címlapról ajánljuk

További cikkek