4 lisztmentes megoldás, ha túl híg lett a tésztaszószod

Az igazán jó tésztaétel egy fantasztikusan mély, sűrű szósszal indul. Ha nem megfelelő állagú, szinte alig fogja bevonni a tésztánkat, olyan érzés lesz, mint ha üresen ennénk. Következzen most néhány megoldás erre a problémára!

Azért nehéz megmenteni a híg tésztaszószt, mert valószínűleg csak a főzés végén fogjuk észrevenni, hogy a lábas rotyogó tartalma nem elég sűrű. Így a lehetőségeink egy kicsit már limitáltak, persze a helyzet még nem menthetetlen. Egy dolgot nem ajánlatos bevetni a híg tésztaszószok ellen: a lisztet. Az ilyen sűrítés körülményes tud lenni, és ha nem megfelelően csináljuk, még kellemetlen csomós állagot és lisztes ízt is adhat az ételnek. Inkább használjuk a lenti alternatívákat.

4 lisztmentes megoldás, ha túl híg lett a tésztaszószod

Sűrített paradicsom

Több receptben amúgy is találkozhatunk ezzel a hozzávalóval, bár általában a főzés elején kell hozzáadni a fazékhoz. Ilyenkor lepirul, karamellizálódik és rengeteg ízt és mélységet kölcsönöz a fogásnak.

Ezzel szemben, ha a már készre főtt szószhoz kanalazunk belőle, képes valamelyest besűríteni azt.

Gyorsaság: Szinte azonnal felolvad, pár perccel később látni is a hatását. 9/10

Hatékonyság: Nem ad túlzottan sűrű szószt, de érezhető a változás. 7/10

Milyen szószhoz: Bármilyen paradicsom alapú tésztaszószhoz (pl. bolognai).

Vaj

A vajban lévő zsiradék is elvégezheti a sűrítést, gazdagabb lesz tőle a szósz. Ugyan csodákra nem képes, ha csak egy kevés kell a tökéletes állaghoz, vessük be bátran.

Figyeljünk viszont arra, hogy csak a legvégén keverjük el a vajat a szószban, és semmilyen körülmények között ne forraljuk. Az intenzív hőtől ugyanis szétesik a szósz.

Gyorsaság: Néhány másodperc, és kész is. 10/10

Hatékonyság: Nem lesz nagyon sűrű tőle a szósz, ízben viszont gazdagabb lesz. 5/10

Milyen szószhoz: Tejszínes szószokhoz ajánlott (pl. alfredo).

Tojássárgája

Elég általános sűrítőanyag a tojás, leginkább édes desszertek (sodók és pudingok) esetében főszereplő. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne alkalmazhatnánk egy sós tésztaszósz esetében.

Persze nagyon óvatosnak kell lennünk a tojássárgája melegítésével, hiszen könnyen túlfőzhetjük, ilyenkor darabos, rántottaszerű lesz a szósz, amit próbáltunk megmenteni.

Mindig hőkiegyenlítéssel dolgozzunk: a meleg szószból fokozatosan merjünk néhány kanállal a felvert tojáshoz. Ha egy hőmérsékletre hoztuk a kettő, a tojásos keverék mehet a szószba. Ne forraljuk!

Gyorsaság: A hőkiegyenlítés ugyan időigényes, de nem szabad kihagynunk. 5/10

Hatékonyság: Ha jól csináljuk, tökéletesen sűrű szószt kapunk. 9/10

Milyen szószhoz: Tojásos (pl. carbonara) vagy tejszínes tésztákhoz.

Redukció

Az elegáns konyhai kifejezés, ami tulajdonképpen annyit jelent, hogy csökkentjük a szószban lévő folyadékok mennyiségét. Ez általában úgy történik, hogy fedő nélkül, közepes lángon rotyogtatjuk, amíg elég víz el nem párolog belőle.

A szósz mennyiségétől függően ez eltarthat akár 40 percig is, ezért legyen ez az utolsó mentsvárunk, hiszen elég időigényes.

Nagy előnye viszont, hogy a redukció közben az ízek koncentrálódnak, így a kész tésztaszósz nemcsak sűrűbb, de sokkal ízesebb is lesz.

Gyorsaság: Időigényes folyamat. 2/10

Hatékonyság: Sűrű és ízletes szószt kapunk a módszerrel. 8/10

Milyen szószhoz: Bármilyen szósszal működhet. (A tejszínesekkel legyünk óvatosak, nehogy kicsapódjanak.)

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Olvasd el ezeket is, hogy semmi ne fogjon ki rajtad a konyhában:

Forrásunk volt

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek