Ezért nem mindegy, hogyan rétegezzük a lasagnét

Mindegy, milyen raguval készítjük, a lasagne rétegezésének van egy meghatározott sorrendje, ami ugyan nem szentírás, de ha így rakjuk össze a tésztaételt, sokkal jobb eredményt érhetünk el. De miért ilyen fontos ez?

Paradicsomos ragu, besamel, tésztalapok és sajt: ezekből a rétegekből áll össze az olasz kedvenc, a lasagne. Biztos mindenkinek megvan a maga módszere az összeállításra, ami teljesen természetes. Azonban ha a tökéletes sorrendet keressük, a lenti cikkből kiderül, mit mire érdemes pakolni, ha lasagnet sütünk.

Ezért nem mindegy, hogyan rétegezed a lasagnet

Számít-e a szósz?

Az eredeti, klasszikus, darált húsos verzió már nem az egyetlen szereplő a lasagne-porondon: akad kevert húsos-zöldséges, gombás, hatzöldséges szósz is, amivel dúsíthatjuk a tésztát. Ez a rétegezés szempontjából majdnem mindegy is, az egyetlen dolog, amire érdemes figyelni, hogy ne legyen túl híg a ragu.

Ugyanis, ha nagyon vizes a paradicsomos szósz, a nedvességnek nem lesz elég ideje elpárologni, besűrűsödni a sütőben, ehelyett inkább eláztatja majd a lasagnet.

Hova tegyük a sajtot?

A reszelt sajt leginkább a legfelső réteg tetején szokott szerepelni, és itt is van a legjobb helyen, ugyanis van lehetősége aranybarnára pirulni. Ettől ropogós lesz, és az íze is elmélyül. Ha azonban a rétegek közé is szeretnénk sajtot csempészni, ne közvetlenül szórjuk a lapokra.

Az olvadó reszelt sajt ugyanis – amikor nem jut közvetlen hőhöz – nem éri el azt a maximálisan nyúlós állagot, ami miatt imádjuk. Inkább keverjük hozzá a besamelhez, így a krémes szósz dupla célt szolgál majd, és átható sajtízt ad a lasagnenak.

Főtt vagy száraz tésztalap?

A száraz tészta használata ugyan egy lépéssel lerövidíti az amúgy is hosszadalmas lasagnekészítést, azonban ezt az időt csőstül visszakapjuk, amikor arra kell várnunk, hogy végre teljesen megpuhuljanak a lapok a sütőben.

Megéri ezért kis ideig előfőzni a tésztát: csupán 2-3 perc is elég ahhoz, hogy ne legyenek olyan kemények a lapok, és kapjanak némi előnyt.

A tökéletes sorrend titka

És akkor jöjjön a cikk lényegi része, a tökéletes lasagneréteg-sorrend. Ez egy olyan módszer, ami a legtöbb esetben beválik, és egy teljesen átsült, mindenhol egységes lasagnet eredményez majd.

Először is érdemes egy-két kanálnyi szószt tenni a sütőedény aljába: ez megakadályozza, hogy az alsó lapok leragadjanak. Persze nem kell sok: ha túlzásba esünk, megnehezítjük a saját dolgunkat a tálalásnál.

Ezt kövesse egy réteg tésztalap, amit úgy rendezzünk el, hogy ne legyenek rajta lyukak. Szerencsére ez egy fokkal könnyebb feladat lesz, mivel felpuhítottuk a tésztát.

A két szósz (a besamel és a paradicsomos ragu) sorrendje az, ami igazán meghatározza a végeredményt. Mivel a besamel sűrűbb, és nehezebb elegyengetni, kezdjünk a paradicsomos raguval. Ezt tegyük a tésztára, és próbáljuk minél laposabb réteggé rendezni.

Azért is fontos, hogy a tészta közvetlenül érintkezzen a paradicsomszósszal, mert így gyorsabban megfőnek a lapok, mint ha a nehezebb besamel lenne rajtuk.

Ha megvan a ragu, óvatosan öntsük rá a besamelt, ügyelve arra, hogy minden kisebb-nagyobb mélyedésbe befolyjon a mártás.

Ezeket a lépéseket folytassuk, amíg meg nem telik az edényünk. Az utolsó besameles réteget szórjuk meg bőven reszelt sajttal, és már mehet is a sütőbe a finomság. Amit pedig kiveszünk majd onnan, egy kész csoda lesz.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Tökéletesítsük az összes ételt együtt:

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...