3 furcsa trükk, amivel a legmakacsabb barna foltokat is eltüntetheted a JÉNAI táladról

Ha te is sokat használod sütéshez a jól bevált jénai tálat, bizonyára találkoztál már azokkal a sötétbarna szennyeződésekkel az edény peremén, fülénél, amelyeket sehogy sem lehet eltávolítani. Mutatunk három szokatlan módszert, amivel eltüntetheted az apró foltokat.

Sok oka van annak, miért érdemes jénai tálban sütni. Az edzett üveg egyenletesen oszlatja el a hőt, és meglehetősen jól megtartja azt, vagyis a tál a sütőből kivéve is meleg marad, egyenletesen süti át a húsokat és a zöldségeket is, arról nem beszélve, hogy az üvegedények általában elegánsabban néznek ki, mint ha mondjuk egy fém tepsit tennénk az asztalra.

Az üveg sokszor könnyebben tisztítható, mint a fém, egy kivétel azonban akad, nevezetesen azok a makacs, sárga és zsírfoltok, amelyek erős sikálással sem hajlandóak lemállani az üvegről. Mutatunk néhány trükköt, amivel könnyen eltüntetheted a szennyeződéseket a jénairól, ha már nem segít a mosogatószeres víz és a szivacs.

1. Kukoricakeményítő és ecet

Furcsának tűnhet, de ez a keverék tényleg hasznos a szennyeződések ellen. Keverj össze egy adag keményítőt ugyanannyi ecettel és vízzel, és máris kész a saját üvegtisztítód! Egy szivacs segítségével dörzsöld el a tisztítószert a szennyeződésen, várj pár percet, hogy az anyag feloldja a barna foltokat, majd sikáld le a koszt egy szempillantás alatt!

2. Fogkrém

Egy kis fogkrém nemcsak a sárga foltos fehér pólókra lehet gyógyír, de a sárga, zsíros szennyeződésekre is. Kenj egy kevés pasztát az üvegre lerakódott foltokra, és hagyj egy kis időt a csodának. Mosogatószeres szivaccsal mosd ki a tálat, és már készen is vagy!

3. Műfogsortisztító tabletta

Egy kicsit szokatlan megoldás, de a Thekitchn cikke szerint többen is esküsznek rá: az üvegedényhez adj hozzá egy kis forró vizet, dobj bele két-három műfogsortisztító tablettát, és hagyd az egészet állni néhány órát (vagy makacsabb foltok esetén egy éjszakán át). Azt beszélik, ugyanez a trükk működik a vécéknél is!


Ezek a takarítási tippek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek