Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Eredeti lasagne al forno

Eredeti lasagne al forno
Eredeti lasagne al forno
145 perc / előkészület: 15 perc főzés: 90 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eme csodálatos réteges tészta kialakulása sokkal régebbre nyúlik vissza, mint gondolnánk. Meglepő módon az ókori Görögországig vezethető vissza, amikor a rómaiak megszállták az országot, és megismerték a helyi kultúrát, gasztronómiát. A lasagne feltehetően a görög “laganon”-ból  (csíkokra vágott lapos tészta) fejlődött ki, amit szintén réteges, szaftos ételek készítéséhez használtak, de a mai modern verziót már az olaszok tökéletesítették.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Vágjuk finomra a vöröshagymát, a zellerszárat és a sárgarépát. Pároljuk üvegesre olívaolajon, utána adjuk hozzá a darált húsokat. Sózzuk meg, és pirítsuk le. Miután lepirult, adjuk hozzá a fokhagymát, kavarjuk el, és öntsük fel vörösborral. Forraljuk vissza addig, amíg majdnem teljesen elpárolgott a bor.
  2. Öntsük bele a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk meg. Takarék lángon főzzük legalább másfél órát. Ha szükséges, öntsük fel vízzel vagy alaplével. Mikor elkészült, vágjuk bele a bazsalikomot.
  3. A besamelhez olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet, kavarjuk el. Folyamatos keverés mellett öntsük bele lassan a tejet. Mikor besűrűsödött, ízesítsük szerecsendióval, parmezánnal és egy leheletnyi sóval.
  4. Mély tepsi aljára először tegyünk egy kevés ragut. Helyezzük rá a tésztát, majd jöhet egy újabb adag ragu, erre csorgassuk rá a besamelt, úgy hogy a tésztát mindenhol ellepje. Szórjuk meg bőségesen parmezánnal. Ismételjük meg ezt legalább négyszer. Az egyik rétegre helyezzük el a mozzarella sajtot is. A legfelső tésztára végül csak besamel kerüljön és parmezán.
  5. Előmelegített sütőben süssük aranybarnára. Miután megsült, hagyjuk tíz percet pihenni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 228
össznézettség: 6 395
elküldve: 0
receptkönyvben: 69
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
1195 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

klasszikus olasz tésztarakottas

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

754
vöröshagyma 150 g
sárgarépa 150 g
halványító zeller 150 g
fokhagyma 5 gerezd
olívaolaj 3 ek
száraz vörösbor 2 dl
darált marhahús 250 g
darált sertéshús 250 g
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
passzírozott paradicsom 50 dkg
konzerv paradicsom 35 dkg
bazsalikom 1 csokor
vaj 40 g
finomliszt 40 g
parmezán sajt 10 dkg
tej 7 dl
szerecsendió 1 tk
mozzarella 10 dkg
lasagne tészta 40 dkg