Ezért ne vegyél soha előre reszelt sajtot

A kényelmi termékek rendszeresen átveszik az irányítást a konyhában, főleg ha nincsen kedvünk vagy időnk mindent magunk elkészíteni. Gyakran használt „mentőöv” az előre reszelt sajt is, pedig több szempontból is alulmarad a frisshez képest.

Az előre reszelt sajt megkönnyíti a dolgunkat. Vagy mégsem? Megér annyit a reszelés (amúgy nem is olyan borzasztóan nehéz) folyamatának kiváltása, hogy minőségileg rosszabb sajtot tegyünk a kedvenc pizzánkra? Mert semmiképp sem lesz ugyanolyan az előre reszelt sajt, mint amit saját magunknak reszelünk frissen.

Ezért ne vegyél soha előre reszelt sajtot

Fura állag, egyenetlen olvadás

Az előre reszelt sajt legtöbb problémája egy okból adódik: ez pedig a benne lévő tartósító és állagjavító anyagok. Nem kell persze mindig kémiai vegyületekre és hasonlókra gondolni: egészen hétköznapi anyagokat is használnak erre a célra.

Gyakori a keményítő használata, ez ugyanis megakadályozza, hogy a sajtszálak egymáshoz ragadjanak.

Persze, ebből a szempontból tényleg jó, hogy benne van a keményítő a zacskóban. Senki nem örülne egy nagy tömb, összeállt sajtnak. Azonban minden más téren csak rosszat tesz az állagjavító szerek használata.

Például azt is meggátolja, hogy a sajt egyenletesen olvadjon hő hatására. Mindegy mire tesszük, sajnos nem fogunk ugyanolyan eredményt kapni, valószínűleg lesznek csomók az olvadt sajtban.

Kellemetlen íz

Ízben is sokat veszítünk, ha nem friss sajtot használunk. Még egy jó minőségű trappistának is van valamennyi aromája, azonban ezt könnyen elveszíti, ha sok időt tölt egy zacskóban, reszelt formában. A kellemetlen szemcsésségről nem is beszélve (ezt ismét a keményítőnek köszönhetjük).

A kényelemért fizetni

Ha a lehangoló íz és állag nem lenne elég, a pénztárcánknak is fájó beruházás lesz az előre reszelt sajt. Nem véletlenül kényelmi termék: a kényelem árát meg kell fizetnünk.

Tegyük fel tehát magunknak a kérdést: meg akarjuk-e úszni a reszelést csak azért, hogy egy drágább, minőségben és ízben rosszabb sajtot tehessünk a melegszendvicsre? A válasz szerintem elég egyértelmű.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

*Elindult a Nosalty Nyári Receptversenye, keressük az idei nyár legizgalmasabb receptjét!*

2021. július 20. és augusztus 22. között töltsd fel a kedvenc nyári fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és nyerd meg az értékes ajándékok egyikét!


Még több konyhai okosság:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek