Így készül az olaszok szívmelengető családi fogása, az eredeti LASAGNE

Az Azta'Pasta legújabb részében az egyik legklasszabb és egyben legnagyobb múlttal rendelkező, szívmelengető olasz ételt mutatjuk be, az örök bajnokot: a lasagnet.

Eme csodálatos réteges tészta kialakulása sokkal régebbre nyúlik vissza, mint gondolnánk. Meglepő módon az ókori Görögországigvezethető vissza, amikor a rómaiak megszállták az országot, és megismerték a helyi kultúrát, gasztronómiát. A lasagne feltehetően a görög “laganon”-ból (csíkokra vágott lapos tészta) fejlődött ki, amit szintén réteges, szaftos ételek készítéséhez használtak, de a mai modern verziót már az olaszok tökéletesítették.

A manapság ismert lasagne évszázadokon át fejlődött, a híres paradicsomos verzió nagyjából aXVII-XVIII.században alakulhatott ki, de hogy hol, az kérdéses. Egyesek szerint Nápolyban, mások szerint Emilia Romagna tartományában. Ezeknek a régióknak megvan a sajátos receptjük, mivel különböző alapanyagokat állítottak elő, más volt elérhető és könnyen beszerezhető.

Lasagne al forno

A manapság legkedveltebb fajta a bolognai lasagne al forno, besamellel, húsos raguval és Parmigiano Reggianoval. A klasszikus bolognai recept tésztája tartalmaz spenótot is, ez azonban kevésbé terjedt el világszerte. A nápolyi stílusú paradicsomosabb, mozzarellát vagy ricottát tesznek bele, illetve helyi kolbászt, húsgolyókat, de akár tojást is.

Lasagna vagy lasagne? Melyik a helyes? A lasagna az egyes tésztalapokat jelenti, a lasagne pedig a kész ételt. Készíthetjük frissen nyújtott tésztából, de a száraz, bolti verzió is tökéletes lesz hozzá. Egy a lényeg, hogy a tésztát mindenhol alaposan fedjük le a szósszalés a többi alapanyaggal, hogy egyenletesen puha maradjon sütésnél.

Ami közös, és nem vitatható, hogy bármely fajtát is készítse el az ember, a végén a kemencében fog kikötni. Fűszerezhető bátran szerecsendióval, fokhagymával, bazsalikommal, oregánóval. A végeredmény mindig fantasztikus, hiszen az aranybarnára sült, szaftos, réteges tésztaköltemény bármikor mosolyt csal az arcunkra.

A receptet itt találjátok!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek