Ez szerintünk a tökéletes kenyérlángos titka

Az olaszoknak megvan a pizzájuk, nekünk pedig itt a csodás, gazdag feltétekkel csábító kenyérlángos. De mi minden kell ahhoz, hogy a lepény tényleg olyan finom legyen, mint egy igazi kemencés langalló? A cikkből kiderül!

A kenyérlángos már évszázadok óta része a magyar gasztronómiának, nagyjából a 14. századig nyúlik vissza az élettörténete. Eleinte a maradék kenyértészta felhasználásának volt egy igen ízletes módja, és ebből nőtte ki magát azzá a búcsún, fesztiválon és más tömeges rendezvényeken, de akár otthon is könnyen elkészítethető lepénnyé, amit mind imádunk. Az igazán tökéletes, fokhagymás-tejfölös, szalonnás, sajtos kenyérlángosnak van néhány titka, vegyük most ezeket sorra!

Ez szerintünk a tökéletes kenyérlángos titka

A tészta

Nem egyszerű kelt tésztáról van itt szó, hanem egy főtt krumplival gazdagított, lágy és légies, de mégis tartalmasabb alapról, ezzel kezdődik minden langalló. Jól járunk vele, ha a krumplit egy kicsit előbb feltesszük főni, hogy mire a tészta begyúrásához érünk, legyen ideje egy kissé hűlni.

A forró krumpli ugyanis nem tesz jót a tésztának, az élesztő nem tud rendesen dolgozni, ha túl intenzív hőnek tesszük ki.

Ezért langyosan vagy hidegen keverjük el a főtt, összetört burgonyát a liszttel, felfuttatott élesztővel, olajjal és sóval. Vigyázzunk arra is, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval, mert ez is csökkenthet a hatékonyságán, lapos maradhat a tésztánk.

Várjuk ki türelmesen az egy órás kelesztést, adjunk elegendő időt a tésztának, hogy szépen megkeljen, így lesz igazán tökéletes alapja a lángosnak.

A tejföl

A kenyérlángos egyik legjellegzetesebb része az aromásan fokhagymás tejföl, amivel jó alaposan bekenik a tésztát. Több módszer is adott a tejföl beízesítésére, de szerintünk a legkevésbé macerás út, ha egy reszelőt választunk a feladathoz.

Ez nemcsak a késsel aprítás komplikációit veszi ki a képből, hanem arról is gondoskodik, hogy a fokhagyma alaposan és egyenletesen elkeveredjen a tejfölben. A reszelés után ugyanis szinte püré állaga lesz a hagymának, amit könnyebben el tudunk keverni, mint a szeleteket vagy kis darabokat.

Szintén érdemes egy kevés sóval, borssal ízesíteni a tejfölt, hogy ne maradjon íztelen a langalló közepe. Ugyan a feltétek (mind a sajt, mind a szalonna) sósak, az egységes ízhatás miatt nem árt, ha a tejfölbe is teszünk fűszert.

A feltétek

Persze ízlés szerint úgy alakíthatjuk a kenyérlángosunkat, ahogy csak akarjuk. De azért mégis a klasszikus hármas hívja elő a legtöbb emléket. A szalonna, lilahagyma és sajt mindegyike hoz valamit az asztalhoz, ebből áll össze egy fantasztikus harmónia, ami csak a langallóra jellemző.

A hagymát vágjuk vékonyabb szeletekre, hogy legyen ideje megpuhulni, a sajtot reszeljük le, a szalonnát pedig vágjuk kisebb kockákra. A megfelelő méret biztosítja, hogy minden alaposan átsül majd, és semmi nem marad nyersen.

A sütés

Nagyon fontos a sütés előtt az összeállítás: a kinyújtott tésztát érdemes egy villával megszurkálni, hogy jobban átsüljön, ne áztassa el teljesen a sok feltét. Ezután kenjük meg a tejföllel, és szórjuk rá a kiválasztott extrákat.

Rögtön a tejfölre kerüljön a hagyma (így nem fog megégni), majd a sajt (így lesz ideje megolvadni), legfelülre pedig a szalonnát szórjuk (így lesz lehetősége megpirulni).

Ha így nagyon szakszerűen összeállítottuk a langallónkat, mehet is a sütőbe, ahol 200 fokon 25-30 perc alatt készre is sül. Hagyjuk kissé hűlni, de mivel mégis frissen a legfinomabb, ne türtőztessük magunkat sokáig, essünk neki bátran. Jó étvágyat!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Gáspár Beával, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!
Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Még több tuti recept, amit érdemes kipróbálni:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...