Zöld

„Tökéletesek nem lehetünk, de elég jók igen" – Nemes Nórával...

Nemes Nóra „Dacota” nyolc évig volt a Nosalty újságírója, Az én amerikai konyhám — 307 Frederick Street című első receptgyűjteménye 2016-ban jelent meg. Bertényi Gábor az Agri Kulti Kutatóműhely alapítója és vezetője, a fenntartható gazdaság és gasztronómia szószólója, de a Nagymarosi Piac, a Szimpla Piac, a Házikó Catering és az egyre népszerűbb Funky Forest brand sem lenne Gábor nélkül. Szerencsés együttállásoknak köszönhetjük, hogy ők ketten könyvet írtak a fenntartható gasztronómiáról. Most Nóra és Gábor mesélt nekünk a kezdetekről, a könyv születésének körülményeiről és a szándékról, hogy miért is érdemes „elég jó konyhát” vezetni.

Pákozdi Nóra

5 dolog, amit tudni illik a fenntartható kávétermesztésről

A környezettudatos és etikus kávétermelés sokkal több egy zöld trendnél. Ráadásul a fokozódó klímaváltozás miatt veszélybe kerülnek a hagyományos termőterületek is, ezért óriási jelentősége van, hogy milyen módszerekkel termelik, dolgozzák fel és csomagolják a kávét, amit megvásárolunk.

Nosalty

Rossz hír azoknak, akik gáztűzhelyet használnak

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint a földgázhasználat – és ebből következően a gázkazánok, gáztűzhelyek használata – is kockán forog, hiszen a fosszilis energiahordozók nemcsak a bolygóra károsak, de komoly biztonsági problémákat is jelenthetnek otthonainkban.

Nosalty

Heti menü – melengető téli fogások + egy puha fánk...

Nyakig járunk a télben, igencsak hideg van odakint, szóval úgy döntöttünk, igazi télies, melengető komfortételeket adunk nektek a következő hétre. Forró levesek, hüvelyesek, káposzta, burgonya, húsos és húsmentes receptek várnak...és minden nap egy fánkvariációval zárunk, hiszen szezon van!

Nosalty

9 mennyei és irtó puha túrós sütemény

Egy csomag túróból számtalan izgalmas dolgot készíthetünk a körözöttől kezdve a csuszán át egészen a finomabbnál finomabb süteményekig. Mi most utóbbi mellett döntöttünk, íme néhány recept, amit nem lehet elrontani.

Nosalty

11 sűrű, húsos leves, amiben keringőzik a kanál

Itt a farsang, áll a bál: mind jól ismerjük a mondást. Ahhoz pedig, hogy életre is keltsük, főzzünk egy jó adag húsos levest. Bármi ide tartozhat, ami gazdag, sűrű, és dugig van pakolva szaftos húskockákkal. Válasszunk egyet (vagy többet is) a fánk elé!

Nosalty

Minden finomabb kakaóval, így a gombás tészta is

Lássuk be, az összes gyerek álma az, hogy kakaóport szórjon mindenre. A normálistól az abszurdig elindulva tényleg mindenre: tejbegrízre, palacsintára, vajas kenyérre, tésztára. De mi történik a tésztával, ha a szóban forgó gyerek már felnőtt, és nagyon szereti a furcsa ízkombinációkat? Nos, ez.

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 nagyon szaftos, krémes és könnyed húsétel 1 óra alatt

A lusta, de gyakorlott szakácsoknak ma már rengeteg praktika lapul a zsebükben arra vonatkozóan, hogyan lehet finom, laktató és mutatós ebédet készíteni egy óra alatt. Mi most olyan főételeket hoztunk nektek, amelyekkel nem kell sokat bajlódni, a végén azonban garantáltan mindenki megnyalja a tíz ujját.