A 3 legbiztosabb módszer, ha fagyott DARÁLT HÚST akarsz kiolvasztani

Fasírt, hamburger vagy lasagne lesz a vacsora? Esetleg holnap készítenél valami finomat darált húsból? Mutatjuk a legbiztonságosabb módszereket a hús kiolvasztására.

A darált hús nagyon sokoldalú alapanyag, rengeteg ízletes ételt készíthetünk vele az egyszerűbb fogásokon át egészen az összetettebb, bonyolultabb ételekig. Ahogy sok más húsfélét, a darált húst is sok esetben tesszük el vásárlás után a fagyasztóba, kiolvasztásánál viszont érdemes odafigyelni a kockázati tényezőkre. Fasírt lesz a holnapi ebéd, esetleg már ma este készítenél egy jó hamburgert vagy lasagnét? Mutatjuk, hogyan olvaszthatod ki a húst a legbiztonságosabb módszerekkel.

Az eredeti lasagne al forno receptjéhez kattints ide!

Ha csak holnapra kell a hús...

Bár szabad szemmel nem látjuk, húsok kiolvasztásánál fokozottan kell ügyelnünk arra, hogyan dolgozunk. A nem megfelelő olvasztás során az alapanyag felületén könnyen elszaporodhatnak a baktériumok, ez pedig gyomorrontáshoz, rosszulléthez vezethet. Bár egyszerű megoldásnak tűnik kivenni a húst a fagyasztóból, és kirakni olvadni a konyhapultra, ez a legtöbb kockázattal járó megoldás, így ha lehet, válasszuk a hosszabb, de biztonságosabb módszert:

Ha van időnk, érdemes a darált húst egy tálban vagy tálcára téve a hűtőben kiolvasztani, így nagyjából fél nap alatt kienged majd. Ez a módszer a legbiztonságosabb, a hűtőben ugyanis egészen biztos, hogy nem romlik a hús minősége, ráadásul ha változik a terv, akkor is simán tárolhatod még egy-két napig.

Tudtad, hogy a fagyott darált húst nem meleg, hanem hideg vízben érdemes kiolvasztani?

Ha csak egy óránk van

Áztassuk vízbe! A közhiedelemmel ellentétben nem meleg, hanem hideg vizet kell használni az olvasztáshoz. Első lépésként bizonyosodjunk meg róla, hogy a darált hús jól lezárt tasakban vagy dobozban van. Miért ne használjunk meleg vizet? Meleg vizes közegben a fagyott hús külső rétege hamar felmelegszik, a felületen pedig könnyebben és gyorsabban elkezdhetnek szaporodni a kórokozók. A vizet érdemes fél óránként cserélni, a hús pedig 2-3 óra alatt ki fog olvadni annyira, hogy dolgozni tudj vele, jó ha tudod azonban, hogy a kiolvadt húst már nem szabad napokig tárolni. Azt aznap fel kell használni, minimum hőkezelni.

Ha csak 5 perced van...

Akkor se essünk kétségbe, ha nem jutott eszünkbe nap közben kivenni a húst a fagyasztóból. Ilyen esetekre való a konyhapulton heverő mikrohullámú sütőnk, amiben 50%-os energiafelhasználással pár perc alatt felmelegíthetjük a húst. 2-3 percenként érdemes megfordítani a darálthústömböt ahhoz, hogy megfelelően kiolvadjon minden oldalról, ilyenkor nem baj, ha egy kicsit megfő a külső réteg, a kiolvadt alapanyagot viszont azonnal el kell fogyasztanunk, azt a hűtőben már semmilyen körülmények között nem szabad tovább tartogatni.

+1 tipp:

Gondolkodj előre, és spórolj helyet a fagyasztóban! A frissen vásárolt darált húst rakd át egy lezárható tasakba, menj át rajta egyszer sodrófával, majd gondosan zárd be, és rakd a fagyasztóba! Nem csak hogy kevesebb helyet fog foglalni, de ki is préseled belőle a felesleges levegőt, így a későbbiekben valamivel gyorsabban fog majd kiolvadni a hús.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a tippek is érdekelhetnek:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek