Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Füstölt sajtos lasagne

Füstölt sajtos lasagne
Füstölt sajtos lasagne
165 perc / előkészület: 60 perc főzés: 60 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Olaszos kaja, egy BSTH rajongó mindenképpen odavan érte, nem beszélve arról, hogy Garfield nagy kedvence is.

hozzávalók / 6 adag

Ragu készítése

Besamel készítése

Tészta készítése

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta készítése

  1. A tészta elkészítéséhez a lisztet egy tálba öntjük, majd a tojásokat is hozzáadjuk, és egy kevés langyos vizet is öntünk hozzá, majd rugalmas tésztát gyúrunk, ami már nem ragad, de nem is túl száraz. Letakarva kicsit pihentetjük is a tésztát. Kezdhetünk ezzel a folyamattal is, és amíg pihen a tészta, addig összeállíthatjuk a többi hozzávalót. Amikor pihent a tésztánk, 6 felé osztjuk, majd elnyújtjuk, géppel vagy nyújtódeszkán kézzel.

Ragu készítése

  1. A raguhoz a répát, fehérrépát és a zellert feldaraboljuk. A nagyobb kockákra vágott hagymát olajon üvegesre pároljuk, majd a feldarabolt zöldségeket is hozzáadjuk. Kicsit így pirítjuk a hozzávalókat, majd fedő alatt puhára pároljuk.
  2. Amikor már majdnem minden összetevő megpuhult, hozzáadjuk a felkarikázott fokhagymát is. Azért szoktam ilyenkor, mert nem kell neki sok idő párolódni, hisz akkor sok illóanyagot veszt, és nem lehet majd érezni az aromáját az ételben.
  3. Amikor elkészültünk a zöldségek párolásával, akkor kézi botmixer segítségével pépesítjük a ragut. Nem kell teljesen homogén állagúra, maradhatnak benne apróbb zöldségdarabok is.
  4. A darált húst egy másik lábasban olajon megfuttatjuk, majd ami levet ereszt, azt elpároljuk belőle. Sóval ízesítjük, és ha még nem puhult meg eléggé, akkor kevés vizet önthetünk alá.
  5. Amikor a hús kész, hozzáöntjük a zöldségragunkat, majd a paradicsomlevet, ízesítjük bazsalikommal és oregánóval, aztán jól összeforraljuk. Nem kell hígnak lennie, szóval ha még annak látjuk, akkor lassú tűzön elfőzhetünk a levéből.

Besamell készítése

  1. A besamelhez a vajat egy lábasban felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett beleöntjük a tejet, ügyelve, hogy ne legyen csomós. Ízesítjük sóval, szerecsendióval, és fehér borssal.
  2. Ha valaki nem szereti esetleg valamelyik fűszert, az ki is maradhat, hisz mind a kettőnek jellegzetes, karakteres az ízvilága, szóval csínján bánjunk vele. A mártásunkat kicsit forraljuk, hogy a lisztes íze eltűnjön, és homogén állaga legyen.

Összeállítás

  1. Egy nagyobb, magas oldalfalú tepsibe teszünk egy kis besamelt, majd szétterítjük az alján, és erre tesszük az első réteg tésztánkat. Majd a lerakott tésztára újra a mártásból teszünk, erre pedig jöhet egy adag a húsos raguból is. Következő réteg ismét a tészta lesz, rá a mártás, arra a ragu. Mivel 6 részre osztottuk a tésztát, így közé 5 réteg hús jön majd. A felső részhez mikor elérünk, arra figyeljünk oda, hogy maradjon a besamelből, mert a felső réteg zárótésztát még megkenjük vele, és erre reszeljük rá a füstölt sajtot.
  2. Előmelegített sütőben 180 fokon 45 percig sütjük, majd a sütőt lezárva hagyjuk benne hűlni. A szeleteléssel megéri várni, hogy kicsit összeálljon a tésztánk, mert még meleg állapotban hajlamos szétesni. Így könnyebben tudjuk majd szeletelni és a tepsiből kivenni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x40 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 216
elküldve: 0
receptkönyvben: 90
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Bulw

Mióta szakács: 2010.07.14.
5 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

lasagne házi tésztából

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1292
olívaolaj 4 ek
darált sertéshús 1.2 kg
vöröshagyma 1 nagy fej
sárgarépa 2 db
fehérrépa 1 db
zeller 1 kis db
paradicsomlé 7 dl
fokhagyma 5 gerezd
1 teáskanál
oregánó 1 teáskanál
bazsalikom 1 teáskanál
füstölt sajt 25 dkg
vaj 10 dkg
finomliszt 5 ek
tej 1 l
1 kávéskanál
fehér bors 0 ízlés szerint
szerecsendió 0 ízlés szerint
finomliszt 60 dkg
tojás 5 db
víz 1 dl
1 csipet