r
Nosalty Logó

Spenótos gombás lasagne

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Receptműves
Spenótos gombás lasagne
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 355 kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1420 kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 101 kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    19.3 g

Zsír

  • Összesen
    10.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1017.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    49 mg
  • Kálcium
    281 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    119 mg
  • Foszfor
    344 mg
  • Nátrium
    215 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    229.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    501 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    440 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    326 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    78 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5076 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10998 micro
Összesen 355 kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    77.2 g

Zsír

  • Összesen
    42.5 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    123 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4069 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    194 mg
  • Kálcium
    1125 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    476 mg
  • Foszfor
    1376 mg
  • Nátrium
    860 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    193.3 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    919.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2005 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    119 mg
  • D vitamin:
    55 micro
  • K vitamin:
    1759 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    35 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1305 micro
  • Kolin:
    207 mg
  • Retinol - A vitamin:
    313 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20304 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43992 micro
Összesen 1420 kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    288.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    80 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    98 mg
  • Nátrium
    61 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    142 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    125 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    92 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1439 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3118 micro
Összesen 101 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A gombás töltelékhez tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát kockázzuk, a gombát vékonyan szeleteljük fel.
  2. A felkockázott vöröshagymát kevés olajon pici sóval, borssal üvegesre pároljuk.
  3. A gombát a hagymára tesszük, sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal ízesítjük, majd fogkeményre főzzük (ha a gomba nem ereszt sok levet - kb. a gombamennyiség feléig érjen -, akkor 1-2 dl vízzel hígítsuk fel (lásd Praktikák 1. megjegyzése).
  4. A spenótot megpucoljuk, összeszeljük, és cseppnyi olajon megpároljuk (ha fagyasztott, mehet fagyasztva rögtön a lábosba; kis lángon főzzük; ha felolvadt, jöhet a 6-os lépés).
  5. Belereszeljük (intenzívebb), vagy beleszeljük a fokhagymát, picit sózzuk, és összefőzzük, majd borssal ízesítsük ízlés szerint
  6. Figyeljünk arra, hogy a spenót is jó leveses állagú legyen. Ha fagyasztott, akkor 1-2 dl, ha friss, akkor 2-3 dl vizet adjunk hozzá. (lásd Praktikák 1. megjegyzése)
  7. Következik az összeállítás. Gyújtsuk be a sütőt.
  8. Hőálló tál aljába 2 merőkanál(!) spenótmártást terítünk.
  9. Letesszük az első sor (száraz) tésztát (egymást nem kell fedniük, csak illeszkedni egymás mellé). A spenótmártás felét elterítjük az első sor tésztán (bőségesen lepje el).
  10. Következik a második sor tészta lerakása. A második tésztarétegen (ami a középső lesz a kész ételben) egyenletesen elterítjük a teljes gombamártást.
  11. A harmadik (utolsó) sor tésztát letesszük. Egyenletesen beborítjuk a maradék spenótmártással.
  12. Reszelt sajttal, bazsalikommal, oregánóval ízlés szerint megszórjuk, díszítjük.
  13. Megsütjük az előmelegített sütőben, de késpróba kell. Ha megfőtt benne a tészta, és hullámos lesz, akkor jó.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 27x27
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 230
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 15418
  • Feltöltés dátuma: 2011. január 08.

Ajánló

Tilos kifőzni a tésztát, szárazan kell felhasználni! Ezért kell a bőséges, leveses szósz, az fogja "megfőzni" (Fontos szabály lasagne készítésnél, hogy nagyon bőséges szószokkal, mártással készítsük, hiszen a tészta sütés közben fog "megfőni", így sok nedvességet szív fel. Ezért is kell az alsó tészta alá is tenni szószt.). Szép fodrosra fog sülni, ahogy növekszik a tészta térfogata a nedvességtől. Tálaláskor adhatunk mellé (csökkentett zsírtartalmú) tejfölt, nagyon jól illik hozzá. Bármely hőre olvadó sajt lehet a tetején szeletelve, vagy reszelve (vegánok ezt mellőzzék). A lasagne-edényem 27x27-es, így egy sorba 5 lap tészta kell. Variációs lehetősége számtalan. A képen lévő spenótos durumtésztával készült, lehet sima is, lehet paradicsom szósszal, csak spenóttal, csak gombával, stb.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Receptműves 119 recept

Örök kedvenc a lasagne, amely gyorsabban elkészíthető, mint ahogy a receptet - reményeim szerint - érthetően megírtam :-). Jellemzően vegaváltozatban készítem, mert így szeretjük. Próbáltam már paradicsomos-spenótos, paradicsomos-gombás, gombás-tejszínes, csak paradicsomos és csak gombás változatban, azonban spenótos-gombás változatban eddig még soha. Nagy hiba volt, egyszerűen isteni, szerintem még azokat is meg lehet vele környékezni, akik tradicionálisan spenóttaszítók :-).

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek