Spenótos gombás lasagne
- 6% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
125g csiperkegomba27 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
1g oregánó1 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
125g spenót21 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
51g lasagne tészta190 kcal
-
25g trappista sajt88 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
- 6% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
500g csiperkegomba107 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
2g oregánó5 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
500g spenót83 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
205g lasagne tészta761 kcal
-
100g trappista sajt352 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
- 6% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
35.4g csiperkegomba8 kcal
-
6.4g vöröshagyma2 kcal
-
0.1g oregánó0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
35.4g spenót6 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
14.5g lasagne tészta54 kcal
-
7.1g trappista sajt25 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.6g olívaolaj5 kcal
- 6% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 19.3 g
Zsír
-
Összesen 10.6 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1017.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 49 mg
-
Kálcium 281 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 119 mg
-
Foszfor 344 mg
-
Nátrium 215 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.3 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 229.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 501 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 440 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 326 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 78 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5076 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 10998 micro
- 6% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 77.2 g
Zsír
-
Összesen 42.5 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 123 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4069 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 194 mg
-
Kálcium 1125 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 476 mg
-
Foszfor 1376 mg
-
Nátrium 860 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 193.3 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 919.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2005 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 119 mg
-
D vitamin: 55 micro
-
K vitamin: 1759 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 35 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1305 micro
-
Kolin: 207 mg
-
Retinol - A vitamin: 313 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20304 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 43992 micro
- 6% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 288.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 80 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 98 mg
-
Nátrium 61 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 65.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 142 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 125 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 92 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1439 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3118 micro
Hozzávalók
-
50 dkg csiperkegomba
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
2 kk oregánó
-
1 teáskanál bazsalikom
-
2 gerezd fokhagyma
-
205 g lasagne tészta
-
só ízlés szerint
-
1 ek olívaolaj
Elkészítés
- A gombás töltelékhez tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát kockázzuk, a gombát vékonyan szeleteljük fel.
- A felkockázott vöröshagymát kevés olajon pici sóval, borssal üvegesre pároljuk.
- A gombát a hagymára tesszük, sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal ízesítjük, majd fogkeményre főzzük (ha a gomba nem ereszt sok levet - kb. a gombamennyiség feléig érjen -, akkor 1-2 dl vízzel hígítsuk fel (lásd Praktikák 1. megjegyzése).
- A spenótot megpucoljuk, összeszeljük, és cseppnyi olajon megpároljuk (ha fagyasztott, mehet fagyasztva rögtön a lábosba; kis lángon főzzük; ha felolvadt, jöhet a 6-os lépés).
- Belereszeljük (intenzívebb), vagy beleszeljük a fokhagymát, picit sózzuk, és összefőzzük, majd borssal ízesítsük ízlés szerint
- Figyeljünk arra, hogy a spenót is jó leveses állagú legyen. Ha fagyasztott, akkor 1-2 dl, ha friss, akkor 2-3 dl vizet adjunk hozzá. (lásd Praktikák 1. megjegyzése)
- Következik az összeállítás. Gyújtsuk be a sütőt.
- Hőálló tál aljába 2 merőkanál(!) spenótmártást terítünk.
- Letesszük az első sor (száraz) tésztát (egymást nem kell fedniük, csak illeszkedni egymás mellé). A spenótmártás felét elterítjük az első sor tésztán (bőségesen lepje el).
- Következik a második sor tészta lerakása. A második tésztarétegen (ami a középső lesz a kész ételben) egyenletesen elterítjük a teljes gombamártást.
- A harmadik (utolsó) sor tésztát letesszük. Egyenletesen beborítjuk a maradék spenótmártással.
- Reszelt sajttal, bazsalikommal, oregánóval ízlés szerint megszórjuk, díszítjük.
- Megsütjük az előmelegített sütőben, de késpróba kell. Ha megfőtt benne a tészta, és hullámos lesz, akkor jó.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 27x27
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 230
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 15561
- Feltöltés dátuma: 2011. január 08.
Ajánló
Tilos kifőzni a tésztát, szárazan kell felhasználni! Ezért kell a bőséges, leveses szósz, az fogja "megfőzni" (Fontos szabály lasagne készítésnél, hogy nagyon bőséges szószokkal, mártással készítsük, hiszen a tészta sütés közben fog "megfőni", így sok nedvességet szív fel. Ezért is kell az alsó tészta alá is tenni szószt.). Szép fodrosra fog sülni, ahogy növekszik a tészta térfogata a nedvességtől. Tálaláskor adhatunk mellé (csökkentett zsírtartalmú) tejfölt, nagyon jól illik hozzá. Bármely hőre olvadó sajt lehet a tetején szeletelve, vagy reszelve (vegánok ezt mellőzzék). A lasagne-edényem 27x27-es, így egy sorba 5 lap tészta kell. Variációs lehetősége számtalan. A képen lévő spenótos durumtésztával készült, lehet sima is, lehet paradicsom szósszal, csak spenóttal, csak gombával, stb.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Örök kedvenc a lasagne, amely gyorsabban elkészíthető, mint ahogy a receptet - reményeim szerint - érthetően megírtam :-). Jellemzően vegaváltozatban készítem, mert így szeretjük. Próbáltam már paradicsomos-spenótos, paradicsomos-gombás, gombás-tejszínes, csak paradicsomos és csak gombás változatban, azonban spenótos-gombás változatban eddig még soha. Nagy hiba volt, egyszerűen isteni, szerintem még azokat is meg lehet vele környékezni, akik tradicionálisan spenóttaszítók :-).