Ez a spárgakrémleves kimondhatatlan nevű, de tökéletes francia változata

Ezúttal a franciák egyik alfa és omega levese, vichyssoise készült a konyhánkban, melybe némi csavarral spárgát raktunk, hogy sokkal szezonálisabb, májusibb, üdébb legyen.

A vichyssoise a francia konyha egyik legnépszerűbb levese a hagymaleves mellett. Az eredetileg burgonyából, póréhagymából, zellerből, tejszínből, csirkealapléből és egy kis fehérborból készülő francia klasszikusból most spárgakrémlevest készítettem, hiszen pár apró csavarral gyakorlatilag bármilyen más szezonális zöldség hozzáadásával mennyein krémes levest főzhetünk, amit akár hidegen és melegen is fogyaszthatunk, ahogy azt a klasszikus vichyssoise esetében is teszik. Feltétként különösen jól illik rá a házi készítésű snidlingolaj, de fokozhatjuk még pirított gombával, paprikamagolajjal, dióolaj vagy szarvasgombaolajjal.

Tudtad?

A vichyssoise, avagy a franciák egyik legkedveltebb, általában hidegen tálalt póréhagymás-krumplis krémlevese 1917-ben került az USA-ba, amikor is a New York-i Ritz-Carlton hotel séfje, a francia Louis Diat fel nem szolgálta anyaországa klasszikusát, hogy lehűtse az elegáns vendégeket. (A hideg levesek egyébként sokkal nagyobb népszerűségnek örvendtek a modern hűtőberendezések és a légkondi bevezetése előtt, főként a II. világháborút megelőző időkben.)

Hozzávalók a vichyssoise-módra készült spárgakrémleveshez:

2 csomag zöldspárga (vágjuk le a csúcsait, a fás részeit törjük le, a szárait vágjuk kisebb darabokra), 1 közepes db póréhagyma (karikázva), 3 közepes db burgonya (meghámozva és felkockázva), 1 kis db zeller (opcionális), 1 dl fehérbor (opcionális), 3 dl csirkealaplé, 2 ek vaj, 2 dl habtejszín (cserélhető növényi alapú főzőkrémre vagy laktózmentes tejszínre), 1 szál kakukkfű, 1 csipet fehér bors, 1 csipet szerecsendió (opcionális)

Elkészítés:

Forrásban lévő sós vízben blansírozzuk a spárga hegyeit, amíg ropogós-puhák nem lesznek, körülbelül 1 percig. A spárgahegyeket szűrőedényben lecsepegtetjük, és hideg víz alatt felfrissítjük. Megszárítjuk, hosszában ketté is vághatjuk őket, majd félretesszük.

Felolvasztjuk a vajat egy főzőedényben. Hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát és a fehérbort, közepes lángon kevergetve főzzük, amíg megpuhul, körülbelül 5 percig. Hozzáadjuk a spárgaszárakat, a felkockázott burgonyát, az alaplevet (vagy vizet) és egy szál kakukkfüvet, majd felforraljuk. Ha zellert is szeretnénk hozzáfőzni, szintén ezen a ponton adjuk hozzá. A hőt alacsonyabbra csökkentjük, lefedjük, és addig főzzük párolva, amíg a burgonya megpuhul, körülbelül 15-20 percig.

Kivesszük a kakukkfűágat, és lepürésítjük a levest egy turmixgépben vagy kézi mixerrel, majd hozzákeverjük a tejszínt (esetleg magas zsírtartalmú tejet, de cserélhető növényi alapú főzőkrémre vagy laktózmentes tejszínre is), sót, fehér borsot, esetleg egy késhegynyi szerecsendiót.

Hagyjuk a levest szobahőmérsékletűre hűlni, majd legalább 4 órára vagy egy éjszakára lehűtjük. Másnapra érnek össze igazán ízei, fogyaszthatjuk hidegen és melegítve is.

A levest tálakba öntjük, és meglocsoljuk házi készítésű snidlingolajjal vagy tejszínnel. A spárgacsúcsokkal díszítjük, és tálalhatjuk is.

A spárgakrémleves vichyssoise módra teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Fotók és Recept: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több mennyei recept itt:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...