Érik a cseresznye, dobd tejpitébe, dzsembe, vagy főzd befőttbe

Az év egyik leghálásabb időszaka, amikor elkezdenek érni a finomabbnál finomabb koranyári gyümölcsök és lehet végre enni a friss, hazai termést. Az egyik ilyen kedvencünk a cseresznye, amely nemcsak frissen, hanem eltéve is ideális gyümölcsféle, nem lehet nem szeretni.

Az édes, ízes és lédús cseresznye nagy szerencsénkre hazánkban is szép termést hoz minden évben, úgy tűnik, idén különösen kedveztek a körülmények ennek a gyümölcsnek, mert bőven terem szerte az országban.

Ma már több, mint ezer nemesített fajtája létezik a cseresznyének, vannak egészen korai és késői érésű változatok, ahogy a sárgától, fehértől, az egészen világospiroson át a mélybordóig változik a színe is. Ízében kellemesen édeskés, vannak savanykásabb változatai, de savassága nem közelíti meg a meggyét, amely egy teljesen másféle gyümölcsfaj, a két növény egymás beporzására sem alkalmas. Rost- és lédús termései keményebbek a meggynél, kicsit tovább is eltartható nála.

Hogyan szedjük?

Sok gyümölccsel ellentétben a cseresznye nem utóérő fajta, ezért mindig tiszteletben kell tartani azt a viszonylag rövid idősávot, amíg a szemek a legtökéletesebben érettek – minél tovább van fent a fán, annál édesebb, mélyebb ízű lesz a termés, de figyelnünk kell arra, hogy időben leszedjük, mert hamar száradni és rohadni kezd.

A cseresznyét mindig szárával együtt szedjük, nemcsak azért, mert ez jobbat tesz a fának, hanem a leszedett termés is csak szárával együtt tárolható. A magukban álló szemek pár órán belül elkezdenek megrohadni.

Hogyan tároljuk?

A leszedett termést igyekezzünk viszonylag gyorsan megenni vagy feldolgozni, hűtve két-három napig minden gond nélkül eltartható, és ha megtaláljuk az ideális páratartalmat, akkor akár egy hétig is friss marad a hűtőnkben. Ám, mint minden lágy héjú, lédús gyümölcsféle, a cseresznye is sokat veszít a frissességéből. A legtöbbször frissen, gyakorlatilag magában a legjobb fogyasztani, de szerencsére egy rendkívül sokrétűen és jól tartósítható gyümölcsről van szó, amiből rengeteg finomság készülhet.

Fagyasztóba és befőttnek

Manapság a nagymama klasszikus cseresznyebefőttje kezd kimenni a divatból, pedig számos sütemény retró ízvilágát a legjobban ezzel a cukros lében eltett változattal lehet megidézni. Ha annak ellenére szeretnénk cseresznyés süteményeket készíteni a szezonon kívül is, hogy nem állnánk neki a befőzésnek, a legegyszerűbb, ha jól záródó dobozban – akár maggal, akár kimagozva – betesszük a fagyasztóba. Jól bírja a mínuszokat, hónapokig remekül eltartható a hűtőládában.

Lekvárnak, szörpnek, pálinkának

A cseresznye, annak ellenére, hogy nem egy egykönnyen szétfővő gyümölcsről van szó, remek lekváralapanyag – a kifejezetten darabos, a gyümölcs eredeti karakterét megőrző lekvárt kedvelők imádni fogják a belőle készülő dzsemeket és lekvárokat, ha pedig elég türelmesek vagyunk, nekiállhatunk a szörpfőzésnek is – igazán üdítő, édesen savanykás italt készíthetünk belőle, arról már nem is beszélve, hogy milyen remek pálinka főzhető az édes cseresznyéből.

Hétvégi sütinek

A frissen szedett vagy vásárolt cseresznyével az egyik legjobb dolog, ami történhet, ha valamilyen süteményt készítünk belőle – a hétvégi könnyű ebéd nagyszerű lezárása lehet.

Tehetjük kevert, bögrés süteménybe, dobálhatjuk egyszerű muffintésztába, készülhet belőle könnyű crumble, vagy a franciák egyik ikonikus süteménye a clafoutis (ejtsd: klafuti), amelynek roppant nagy előnye, hogy az eredeti repcept szigorúan előírja, hogy csakis magozatlan cseresznyéből lehet készíteni ezt a könnyű, légies édességet.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több nyárias tartalom itt:

Címlapról ajánljuk

4 alap keleti fűszerkeverék, amit otthonra szerezz be

A különböző fűszerkeverékek teljesen új karaktereket adhatnak a megszokott ízeknek is, érdemes időről időre feldobni kicsit a megszokott otthoni repertoárt. A közel-keleti konyhákban is számos olyan fűszerpárosítás és keverék létezik, amelyeket bátran használhatunk zöldséges és húsételekhez és nem is nehéz beszerezni őket.

Szekeres Dóra

További cikkek