7 tejtermék, amelyet egyszerűbb otthon elkészíteni

Tejtermékeket szinte minden nap fogyasztunk valamilyen formában, és remélem, nem csak én vagyok az egyetlen a világon, akinek néha megfordul a fejében, hogy „milyen jó lenne ezeket otthon is elkészíteni”.

A tejtermékek készítése talán elsőre nagyon bonyolultnak tűnik, és ezért (teljesen jogosan) inkább meghagyjuk ezt a feladatot a szakavatott tejipari dolgozóknak. Azonban nincs is jobb érzés, mint amikor az ember megkóstolja a saját maga által készített joghurtot, vajat vagy sajtot. Most azokat a tejtermékeket fogjuk sorra venni, amelyeket vagy nagyon egyszerű vagy viszonylag olcsó a saját konyhánkban megcsinálni.

Tejtermékek, amelyeket egyszerűbb otthon elkészíteni

Vaj

Egészen valószínű, hogy párszor már csináltunk vajat, mondjuk ez tippre véletlen volt. Ugyanis a túl sokáig kevert tejszínből lesz a vaj. Jelen helyzetben, amikor nem tejszínhabot szeretnénk készíteni, végre a túl sokáig keverés nem probléma, hanem megoldás lesz.

Kézi mixerrel vagy robotgéppel verjük a zsíros tejszínt nagyjából 10 percig, ennyi idő alatt elválik egymástól a tejzsír és az író.

Csavarjuk a vajat konyharuhába vagy sajtkendőbe, és alaposan nyomkodjuk ki belőle a maradék folyadékot. Ettől tovább eláll majd a vaj. Akár át is moshatjuk jeges vízben, ettől még tartósabb lesz. Ízesíthetjük sóval, vagy meghagyhatjuk natúr ízben is. A kinyomkodott írót ne öntsük ki, még jól fog jönni.

Író

Az író önmagában is hasznos alapanyag, de sok recepthez is fel tudjuk használni. Ha készítettünk vajat az előző bekezdés utasításai alapján, akkor egyszerre két tejterméket kapunk: vajat és írót.

D tejből is elkészíthetjük: ekkor annyi a dolgunk, hogy zsíros tejbe pár evőkanál citromlevet vagy ecetet (ecetből mindig kevesebb kell, mert savasabb) teszünk, majd elkeverjük, és hagyjuk állni nagyjából 10 percig. A tej kissé darabosnak tűnik majd, és sűrűbb lesz az állaga.

Tejföl

Nagyon egyszerűen készíthetünk házi tejfölt, ha írót összekeverünk zsíros tejszínnel, majd az így kapott keveréket szobahőmérsékleten hagyjuk állni egy éjszakát. És láss csodát: reggelre kész is a tejföl.

Aludttej

Ezt talán nem nagyon kell magyarázni: a szobahőmérsékleten hagyott tej egy idő után megsavanyodik, besűrűsödik, és ez a nagyon finom, savanykás aludttej.

Túró

A legkönnyebben aludttejből kapunk túrót, a következő módszerrel. Miután megalvadt a tejünk, tegyük egy lábosba, és vágjuk fel egy késsel keresztben és hosszában közepes darabokra, majd tegyük fel főni.

De ne közvetlen tűzön tegyük ezt, hanem fogjunk egy nagyobb fazekat, abba öntsünk vizet, és ebbe tegyük a kisebb, aludttejes edényünket. Így főzzük szépen-lassan az egészet, amíg a túró ki nem csapódik, és el nem válik a savótól. Szűrjük le, és már készen is van a házi túrónk.

Friss sajt

Egy ricotta-jellegű, gyors sajtot is összehozhatunk otthon. Ehhez csupán annyi kell, hogy elkezdünk tejet melegíteni, majd kevés citromlevet vagy ecetet csorgatunk hozzá, ettől kicsapódik a tejfehérje. Ezeket a darabkákat kell felfognunk egy konyharuhában vagy sajtkendőben, majd leszűrés után préselnünk pár óráig.

Az így kapott sajt kissé ruganyos, kissé morzsás, érdemes valamivel fűszerezni (hagyma, snidling, bors, paprika, só), persze önmagában is nagyon finom. Leginkább egy nagyon lágy gomolyára hasonlít.

Joghurt

Joghurtot készíthetünk kultúrával is, de igazából elég hozzá egy doboz élőflórás, bolti joghurt is. A tejet fel kell melegítenünk nagyjából 42-48 fokra, majd hozzá kell kevernünk a joghurtot.

Az így kapott keveréket melegen kell tartani legalább 6 órán keresztül, ezért tegyük jól záró termoszba a tejet, hogy ott tudjon nevelkedni a házi joghurt.

Érdemes megjegyezni, hogy a fenti receptek nagy része nyers, kezeletlen, zsíros tejjel működik a legjobban. Persze némelyik működhet bolti tejjel is, csak nem olyan jól.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több házi praktika itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?